Elektrický Arnold

Vladimír Stwora

9.10.2003 Komentáře Témata: Nezařazeno 1387 slov

Míval jsem Arnolda Schwarzeneggera rád. Jako akčního herce i jako komika. Považoval jsem ho vždy za poměrně inteligentního a kultivovaného herce. Jenže časy se mění. Arnold se rozhodl pověsit hereckou kariéru na hřebík a vrhnout se - snad po vzoru Reagana - na politiku. Svalovec Arnold přestal být terminátorem na plátně a stal se terminátorem skutečným - pouze v bílém límečku.

Stále ještě na tom není nic špatného, říkáte. Jak se to vezme, já na to. Pro některé je to vystřízlivění. Arnold musí poprvé mluvit z hlavy a ne podle scénáře. A rázem je jasno: Arnold nemá co říct.

Sledoval jsem onehdy živou debatu Larry King Live s Arnoldem Schwarzeneggrem v roli hosta.

"A jak vlastně chcete řešit tu energetickou krizi v Kalifornii?" ptal se Larry.

"Všechno závisí na dobrém vůdcovství," odpověděl Arnold. "Kalifornie neměla dobré vedení. Proto byly problémy."

"No dobře, ale jak to chcete řešit?", nedal se odbýt Larry.

"Předchozí vedení bylo zkorumpováno. Nevědělo, co má dělat. Bylo to špatné vedení, protože se obracelo zády k lidem. Teprve se mnou přijde do úřadu pořádek a moc kalifornských občanů." (Použil výrazu power to the people - moc lidu. Kde už jsme to slyšeli?

"Máte nějaký nápad?"

"Kalifornie musí patřit svým občanům. Oni musí spolurozhodovat. Proto jsem přišel, abych Kalifornii zachránil. Miluji Kalifornii, miluji jejich občany."

"Kalifornie je před finančním bankrotem. Někteří říkají, že nemáte žádný recept na to, jak vyřešit ten velký deficit."

"Ten deficit vznikl kvůli špatnému vedení. Nebyl tady leadership (vůdcovství). To se teď změní."

"No dobře, ale co s tím budete dělat?"

"Obklopím se chytrými lidmi. (Použil výrazu smart people)

To je řešení?"

To je řešení."

"A oni to budou umět vyřešit?"

"Jistě. Když jsem začal dělat kulturistiku, nikdo to nebral vážně. A podívejte se, dnes už nikdo význam kulturistiky nezpochybňuje."

Atd. atd. Nepamatuji si ten rozhovor přesně, je to už nějaký ten pátek. Ve skutečnosti Larry neútočil tak ostře, jak jsem zde vypsal. Ale i když jsem tu diskuzi pouštěl jedním uchem tam druhým ven, byl jsem šokován prázdnotou Arnoldových myšlenek. Tohle mu přeci nemůže projít, říkal jsem si.

Krátce nato byl Arnold zahnán do defenzívy. Myslíte, že kvůli tomu, že nic nenabídl, že lidé poznali jeho naprosté diletantství? Kdepak.

Arnold se musel bránit nařčení ze sexuálního harašení. Nejprve přišlo jedno, pak druhé, pak další. Těsně před volbami už to bylo 16 žen, které Arnolda obvinily, že se projevil jako muž. Nejstarší obvinění se vracelo více jak dvacet let zpátky do minulosti. Kupodivu, nikoho nenapadlo zeptat se ubohých obětí Arnoldovy zvrhlosti, proč čekaly tak dlouho a vytasily se s tím až těsně před volbami.

V televizi den před volbami hovořila herečka (jméno jsem nezachytil), která mu dělala partnerku ve filmu Terminator 2. Prý jí jednou Arnold zvedl sukni a verbálně ocenil její pozadí, stěžovala si.

Arnold se omlouval na všechny strany, něco uznal, něco ne, ale rozhodně si na hlavu sypal celé popelnice.

Byl to chmurný pohled na chlapa jako hora, jak se omlouvá za něco, co v normální společnosti nestojí za psí štěk: poplácávání po zadku apod. Ještě nikdy nevypadal Arnold tak uboze a tak male.

A byl ještě chmurnější pohled na celou kalifornskou volební scénu, ve které žádný jeho odpůrce ani reportér nebyl schopen poukázat na to, že Arnold je budoucí císař, který nemá šaty. Nikdo nepoložil Arnoldovi ty pravé otázky (snad kromě Larryho Kinga, ale i ten byl k němu mírný a dovolil mu vymanévrovat), nikdo nepožadoval jasnou odpověď.

Političtí analytikové odhadovali, že obvinění z harašení Arnoldovi pořádně zatopí, ale kupodivu se tak nestalo. Sdělovací prostředky sice vše ochotně zveřejnily, ale jinak ho celkem šetřily (na čí přání?). A kde není hysterická kampaň vyprovokovaná médií (jako tomu bylo v případě Clintona), tam se lynch nekoná. Americká veřejnost je sice chorobně bigotní a pokrytecká, ale přeci jenom chyběla ta správná jiskra, aby zažehla široký požár nesouhlasu.

Kostlivec v Arnoldově skříni

A je tady vážnější obvinění, kterému média nevěnovala žádnou pozornost. Opět kladu otázku, na čí přání? Arnold Schwarzenegger má totiž podivné vazby na bývalé vedení zkrachovalé firmy Enron. Všichni si pamatujeme na období přibližně dva roky zpátky, kdy Kalifornii hrozila hluboká energetická krize. Byl kritický nedostatek proudu. Údajně. Ve skutečnosti to zřejmě bylo vyvoláno uměle (How Deregulation Let the Power Industry Steal 71 Billion From California,). A šlo to tak daleko, že musela být dodávka přerušována. Nejbohatší stát Ameriky se tak zařadil po bok Afghánistánu, Kuby a Iráku, kde jsou výpadky elektřiny běžnou záležitostí. Byla to právě energetická krize, která způsobila předčasný pád současného guvernéra Kalifornie, demokrata Graye Davise. Obvinili ho z neschopnosti.

A zatímco se stupňovala orchestrovaná kampaň za odvolání Graye Davise, probíhala v zákulisí podivná jednání.

Sedmého května 2001 došlo v hotelu Peninsula v Los Angeles ke schůzce mezi náčelníkem Enronu Kennethem Layem a Arnoldem Schwarzeneggrem. Přítomen byl i usvědčený akciový šejdíř Mike Milken. O čem jednali? O tom, jak zajistit, aby Enron a další energetičtí giganti (jmenujme např. Reliant, Dynegy, Williams Company), kteří byli v kalifornské energetické krizi namočeni až po uši, nemuseli vracet státu Kalifornie 9 miliard dolarů. Peníze získaly podvodnými transakcemi, špinavými kontrakty a napůl nezákonnými obchody velmi výhodnými pro ně, ale nevýhodnými pro stát Kalifornii.

Nad energetickými firmami totiž visela soudní žaloba podaná Grayem Davisem a Cruzem Bustamantem, nepříliš přesvědčivým Schwarzeneggerovým protikandidátem. Žaloba využila unikátního kalifornského zákona Unfair Business Practices Act.

Kalifornie má deficit 7 miliard ročně. Plán vládnoucích politiků na záchranu státní pokladny byl jednoduchý: Přinutit energetické korporace, aby vrátily, co si nakradly.

Stalo se. Zatímco demokrat Cruz Busamant vláčel Enron a další energetické giganty po soudech, obrátil se úřadující guvernér Davis na federální vládu. Předložil důkazy o podvodech a požadoval, aby Enron, Reliant, Dynegy a Williams Company vrátily Kalifornii 9 miliard nezákonně získáných dolarů. Stížnost se dostala na stůl šéfa federální energetické regulační komise.

Tímto šéfem je ovšem člověk, kterého na jeho místo doporučil - ano hádáte správně - šéf Enronu Kenneth Lay.

Důkazy předložené se žádostí o náhradu měly razanci: Podvodné výkazy o prodeji elektřiny, praní megawattů energie (nejen špinavé peníze, i megawatty se dají prát), padělané protokoly o dodávce nikdy nedodané energie, atd. Bushovi komisaři to nemohli zamést pod koberec jen tak, ale našli řešení, jak nechat vlka nažrat a kozu ponechat netknutou. Uznali platnost předložených důkazů, energetické korporace obvinili z konspirace a za zavřenými dveřmi jim navrhli dohodu: Bude to takové plácnutí přes prsty. Vy uznáte vinu a my zajistíme, že zaplatíte jenom dva centy z každého ukradeného dolaru. Takový obchod - kdo by to nevzal, že?

Nicméně byl tady problém. Tuto dohodičku nebude možno uskutečnit, dokud úřadující guvernér Kalifornie nebude hrát na ruku. Řešení? Odvolat guvernéra v polovině jeho volebního období.

A hned další problém. Muž, který pravděpodobně měl šanci nahradit Graye Davise, byl Gruz Busamant. Tentýž, který podal žaloby na Enron u soudu. Co s tím? Pomluvit Gruze. Rozpatlat, že přijal peníze od Indiánů (a ne od Enronu, jak se patřilo).

Jakmile bude náš Arnold novým guvernérem, posvětí dohodu mezi federální regulační komisí a státem Kalifornie. Tím okamžikem je soudní žaloba uložena k ledu. Není mnoho soudců, kteří by měli chuť pokračovat v ochráně státu, jehož guvernér už mezitím domluvil mimosoudní odškodnění.

Klaplo to do posledního bodu. "Nepopulární" Davis byl odvolán a na jeho místo nastupuje Terminátor Arnold. Kaliforňané mohou svým devíti miliardám zamávat na rozloučenou navždy.

Tak, jak jsem to napsal, to možná vypadá, že hodní demokraté se snaží pracovat pro blaho kalifornského lidu, zatímco zlí republikání kují pikle. Samozřejmě že to tak není. Demokraté nejsou o nic lepší. Náhodou v tomto případě to byli oni, kdo se stal obětí. Ve skutečnosti zřejmě nikdo ze zainteresovaných nevyšel s prázdnou. Jedinou skutečnou obětí jsou sami Kaliforňané, ale ti si za to mohou tak trošku sami. Všechny tyto informace totiž vůbec nejsou tajné. Stačí pět minut a najdete na Internetu fůru materiálu o pozadí Arnoldovy kampaně a další lahůdky. Jen kdyby jim stálo za to nad tím trošku bádat.

Zajímalo by mě, proč to Arnold dělá. Peněz má dost, jeho pověst nebyla špatná. O co mu jde? O potřebu moci? To se asi nikdy nedovíme.

Zdroje
Arnold Unplugged (Observer)

Známka 1.0 (hodnotilo 2)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Kolik vydělávají poslanci03.05.24 11:56 Česká republika 0

Stovky amerických obrněných vozidel se přemístily na naše území 02.05.24 19:50 Česká republika 0

Jak pár fondů kontroluje vaše peníze?Je to „geniálně“ vymyšlené, říká zkušená investiční poradkyně.01.05.24 19:47 Česká republika 1

Korunovační kříž - Buď je na výstavě kopie, nebo je to krajně nezodpovědné! Kdo to platí?01.05.24 15:07 Česká republika 1

Tradiční pálení čarodejnic bylo opět oficiálně zakázáno, stejně jako ohňostroj na Silvestra01.05.24 09:05 Česká republika 7

Jana Marková : Německý chalifát01.05.24 06:44 Německo 1

Cesta do horoucích pekel našeho zdravotnictví 01.05.24 06:31 Česká republika 0

Země G7 včetně Spojených států a zemí EU dosáhly dohody o uzavření všech uhelných elektráren do roku 203501.05.24 00:38 Neurčeno 1

Na amerických univerzitách propalestinské demonstrace sílí navzdory stovkám zatčených (video)01.05.24 00:30 USA 0

Finanční správa rozesílá dopis s novou daní. Nárůst je extrémní 29.04.24 07:51 Česká republika 4

Britský poslanec: „Obávám se, že to bude horší než holokaust“28.04.24 19:26 Británie 0

Nejvyšší soud Ukrajiny zahájil řízení proti Radě kvůli neodstranitelnosti Zelenského28.04.24 19:05 Ukrajina 1

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 4

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 1

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 3

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,27 Kč
Euro
24,97 Kč
Libra
29,18 Kč
Kanadský dolar
17,02 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
25,57 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,21 Kč
Polský zloty
5,76 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,29 Kč
1 unce (31,1g) zlata
53 708,40 Kč
1 unce stříbra
621,70 Kč
Bitcoin
1 382 496,01 Kč

Poslední aktualizace: 2.5.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 510