Sankce USA a NATO a blížící se globální katastrofa v oblasti naftových paliv

William Engdahl

22.4.2022 Komentáře Témata: Energetika, Evropa, Ropa, Ekonomika 1359 slov

V souvislosti s probíhající celosvětovou inflační krizí opakují hlavy států NATO a mainstreamová média mantru, že vysoké ceny energií jsou přímým důsledkem Putinových akcí na Ukrajině od konce února. Skutečnost je taková, že za to mohou západní sankce. Tyto sankce, včetně omezení mezibankovního přístupu SWIFT pro klíčové ruské banky a jedněch z nejpřísnějších sankcí, jaké kdy byly uvaleny, mají na vojenské akce na Ukrajině sotva nějaký vliv.

Mnozí však přehlížejí skutečnost, že mají stále větší dopad na ekonomiky Západu, zejména EU a USA. Bližší pohled na stav celosvětových dodávek nafty je alarmující. Plánovači západních sankcí na ministerstvu financí USA a EU však dobře vědí, co dělají. A pro světovou ekonomiku to nevěstí nic dobrého.

Ačkoli většina z nás o naftě málokdy přemýšlí jinak než jako o znečišťující látce, ve skutečnosti je pro celou světovou ekonomiku zásadní tak, jako málokterý zdroj energie. Generální ředitel společnosti Fuels Europe, která je součástí Evropské asociace rafinérů ropy, nedávno prohlásil: "... existuje jasná souvislost mezi naftou a HDP, protože téměř vše, co vstupuje do továrny a vychází z ní, se děje za použití nafty."

Na konci prvního týdne ruské vojenské akce na Ukrajině, kdy ještě nebyly uvaleny žádné sankce na ruský vývoz motorové nafty, byla cena evropské nafty již na třicetiletém maximu. S válkou to nemělo nic společného. Mělo to co do činění s drakonickými globálními blokacemi z důvodu covidu od března 2020 a současnou neinvesticí Wall Street a globálních finančních firem do ropných a plynárenských společností, v rámci tzv. zelené agendy neboli ESG.

Téměř v první den akcí ruských vojsk na Ukrajině zastavily dvě největší světové ropné společnosti, britské BP a Shell, dodávky nafty do Německa s odůvodněním, že se obávají nedostatku dodávek. Rusko dodávalo před válkou na Ukrajině přibližně 60 až 70 % veškeré nafty v EU.

V roce 2020 bylo Rusko druhým největším vývozcem nafty na světě za USA a denně dodávalo více než 1 milion barelů. Většina z nich, přibližně 70 %, směřovala do EU a Turecka. Největším dovozcem byla Francie, následovaná Německem a Spojeným královstvím. Ve Francii používá naftu přibližně 76 % všech silničních vozidel - osobních a nákladních automobilů. Poptávka po naftě v EU je mnohem vyšší než v USA, protože většina automobilů používá také úspornější a účinnější naftu. V prvním dubnovém týdnu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová hrdě oznámila nové sankce proti ruské energetice, které začnou zákazem uhlí. EU je největším dovozcem ruského uhlí. Ropa a plyn budou podle ní následovat později. Tento hloupý krok pouze zvýší náklady na energie, které jsou již nyní rekordně vysoké, pro většinu EU, protože způsobí, že ceny ropy a plynu budou mnohem vyšší.

Již na začátku ukrajinské krize byly celosvětové zásoby motorové nafty nejnižší od roku 2008, protože covidové výluky způsobily velké škody na poptávce a nabídce v oblasti těžby ropy a zemního plynu. Nyní se připravuje půda pro bezprecedentní krizi v oblasti nafty. Její důsledky budou pro světovou ekonomiku ohromující.

Diesel pohybuje světovým obchodem

Dieselové motory mají nejvyšší účinnost ze všech běžných motorů. Jsou založeny na principu komprese, který v roce 1897 vyvinul Rudolf Diesel. Díky vyšší účinnosti a většímu počtu ujetých kilometrů na galon pohání nafta téměř všechny motory nákladních automobilů. Pohání většinu zemědělské techniky od traktorů až po sklízecí stroje. V EU je hojně využívána, téměř z 50 % jako palivo pro automobily, protože je úspornější než benzínové motory. Používá se ve většině všech těžkých důlních strojů, například v zemních strojích Caterpillar. Používá se ve stavebních strojích. Dieselové motory nahradily parní motory na všech neelektrifikovaných železnicích na světě, zejména v nákladních vlacích. Diesel se používá v některých elektrických elektrárnách a ve většině všech těžkých vojenských vozidel.

Celosvětový nedostatek motorové nafty, ať už dočasný nebo dlouhodobý, je proto katastrofickou událostí. Zboží nelze přepravovat z kontejnerových přístavů do vnitrozemí. Bez nafty nemohou nákladní automobily rozvážet potraviny do supermarketů ani nic jiného. Celý dodavatelský řetězec je zmrazen. A neexistuje možnost nahradit naftu benzínem v dieselovém motoru, aniž by se motor zničil.

Až do nepromyšlených globálních covidových výluk v průmyslu a dopravě, které začaly v březnu 2020, byla poptávka po naftě a její nabídka dobře vyvážená. Náhlé výluky však zhroutily poptávku po naftě pro kamionovou dopravu, automobily, stavebnictví, a dokonce i zemědělství. Nerentabilní rafinerie byly uzavřeny. Kapacita se snížila. Nyní, když se světová produkce vrací do podoby předcovidového normálu, jsou zásoby nafty v rezervách po celém světě nebezpečně nízké, zejména v EU, která je největším světovým spotřebitelem nafty, ale také v USA.

Příděly?

Již na začátku letošního roku byly světové zásoby nafty nebezpečně nízké, což vyhnalo ceny do nebeských výšin. V únoru 2022, před dopadem války na Ukrajině, byly zásoby nafty a souvisejících produktů v USA o 21 % nižší než v obvyklém sezónním průměru. V EU byly zásoby o 8 % neboli 35 milionů barelů nižší než průměrná úroveň před začátkem sezóny. V Singapuru byly zásoby v asijském uzlu 32 % pod normálem. Dohromady byly zásoby nafty ve všech třech regionech znepokojivě nízké, přibližně 110 milionů barelů pod úrovní stejného období loňského roku.

Mezi lednem 2021 a lednem 2022 se ceny nafty v EU téměř zdvojnásobily, a to ještě před sankcemi vůči Rusku. Důvodů bylo několik, ale primárním byla prudce rostoucí cena ropy a přerušení dodávek v důsledku globálních covidových výluk a následného obnovení světových obchodních toků. Aby toho nebylo málo, čínská centrální vláda počátkem března zavedla zákaz vývozu nafty, aby "zajistila energetickou bezpečnost" v souvislosti se západními sankcemi vůči Rusku. K tomu je třeba připočíst nedávný zákaz Bidenovy administrativy na dovoz veškeré ruské ropy a plynu, který v roce 2021 zahrnoval odhadem 20 % veškerého vývozu ruské těžké ropy. Současně EU ve své věčně ideologické moudrosti dokončuje zákaz dovozu ruského uhlí, přičemž zákazy ruské ropy, nafty a plynu budou údajně následovat.

Dne 4. dubna činila průměrná cena litru nafty v Německu 2,10 EUR. Dne 27. prosince 2021 to bylo 1,50 €, což představuje nárůst o 40 % během několika týdnů. Po bezprecedentních sankcích USA a EU vůči Rusku v důsledku vojenské kampaně na Ukrajině po 24. únoru stále více západních ropných společností a obchodníků s ropou odmítá manipulovat s ruskou ropou nebo naftou ze strachu z odvetných opatření. Tato situace se bude jistě stupňovat, dokud budou boje na Ukrajině pokračovat.

Generální ředitel společnosti Vitol se sídlem v Rotterdamu, největší nezávislé společnosti obchodující s energiemi na světě, 27. března varoval, že v příštích měsících je celosvětově stále pravděpodobnější, že dojde k přídělovému prodeji nafty. Poznamenal: "Evropa dováží přibližně polovinu nafty z Ruska a přibližně polovinu nafty z Blízkého východu. Tento systémový nedostatek nafty je zde".

David McWilliams, přední irský ekonom, který dříve pracoval v Irské národní bance, 7. dubna vyslovil znepokojivý názor. "Nejenže ropa zdražuje, ale zdražuje i nafta a reálně hrozí, že během příštích dvou tří týdnů, nebo možná ještě dříve, dojde v západní Evropě nafta... Značné množství nafty dovážíme, pochází ze dvou rafinerií ve Velké Británii, kde se nejprve zpracovává. Tyto rafinerie v současné době nemají žádnou ropu. Takže v podstatě provozujeme ekonomiku ze dne na den, z hodiny na hodinu." Dodal: "Nemáme jen ropnou krizi, máme energetickou krizi, jakou jsme nezažili za posledních 50 let." Podle něj je důvodem tak nízkých zásob nafty to, že země EU zjistily, že je mnohem levnější outsourcovat dodávky ropy a nafty do Ruska s jeho obrovskými zásobami.

Situace v USA není lepší. Bidenova administrativa a EU údajně z politických důvodů skutečný stav krize v oblasti nafty bagatelizují. Inflace v USA již dosáhla 40letého maxima. Pokud nedojde k zásadnímu obratu, bude celosvětová krize dieselových paliv znamenat dramatický dopad na všechny formy nákladní a automobilové dopravy, zemědělství, těžbu a podobně. Pro již tak upadající světovou ekonomiku to bude znamenat katastrofu. Vlády jako německá koalice "Ampel" (semafor) se svým šíleným programem nulových emisí uhlíku a plány na postupné vyřazení ropy, uhlí a plynu nebo Bidenova kabala však v soukromí považují prudce rostoucí ceny energií za další argument pro opuštění uhlovodíků, jako je ropa, ve prospěch nespolehlivých a nákladných větrných a solárních elektráren. Skutečná průmyslová propojená globální ekonomika není jako hra s legem. Je velmi složitá a jemně vyladěná. Toto jemné vyladění je systematicky ničeno a vše nasvědčuje tomu, že je to záměrné. Vítejte v davoské eugenické agendě Velkého resetu.

US-NATO Sanctions and the Coming Global Diesel Fuel Disaster vyšel 12.4.2022 na Global Research. Překlad v ceně 527 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 66)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 201