Vzpomínka na Benny Hilla

Vladimír Stwora

20.7.2008 Kultura Témata: Politická korektnost 1321 slov

Když jsme před více jak dvěma desítkami let přišli do Kanady, zažili jsme to, čemu se výstižně říká kulturní šok. Pro lidi z Evropy zvyklé na určitý standard v chování a vtipkování věc nikoliv neobvyklá, prošli tím mnozí emigranti.

V té neveselé době umírání ideálů mě pravidelně v televizi zvedal náladu britský komik Benny Hill. Týden co týden dávali jeho epizody, při kterých jsem se nahlas smál. Co smál, chechtal a lapal po dechu.

Benny Hill hodně stavěl na normálnosti a zažitých modelech chování. Já nevím, jestli mi rozumíte, on si dělal srandu z toho, že mužům se většinou líbí hezké ženy, a že ženám není proti mysli, když se je muž snaží získat. Ale dokázal si dělat srandu třeba i z farářů, z teplých, dokázal vyhmátnout komičnost situace, ve které starý dědek usiluje o mladou dívku (scéna, kdy v domově důchodců hraje poker s mladou sestrou a dostane čtyři krále, což znamená, že dívka si musí odložit to poslední, co má na sobě), nebo kdy se starému muži nelíbí jeho stejně stará žena a kouká po mladých. Zkrátka z normálního života. Podívejte se třeba na scénku Benny Hill Wishing Well (Studna splněných přání):

Napsal jsem, že si dokázal dělat srandu z teplých. To není přesně řečeno. On je nezesměšňoval. On akorát nechodil kolem nich jako kolem horké kaše a nevykazoval jim povinnou úctu. Choval se k nim tak, jako se o nich hovoří v lidových hospodách – někdo něco o nich řekne, lidi se tomu zasmějí a baví se o něčem jiném. Aniž by tím mysleli něco zlého. Humor Benny Hilla není zlý. Je laskavý, lidský, inteligentní. Dobře je to vidět např. v Hospital (Nemocnice):

Kdybych to třeba porovnal s dnešním Mr. Beanem (Rowan Atkinsonem): Mr. Bean staví na situacích vyhnaných do krajnosti (scéna, kdy si v jedoucím autě čistí zuby a vyplachuje ústa vodou z ostřikovače, nebo kdy si balí kufr a protože kufr je malý a věcí je hodně, stříhá nohavice u dlouhých kalhot a vytlačuje zubní pastu z tuby) a úžasné mimice tváře, která ovšem napodobuje obecního blbečka.

Benny Hill staví také na mimice tváře, ale nedělá blbečka. Spíše doběhnutého nebo překvapeného. A motorem jeho humoru není hraná blbost, jako u Mr. Beana, ale spíše to, co by se dalo shrnout do lidového rčení kdyby dámské přirození mělo řemeny, tak točí celým světem. Podívejte se na scénku The Lover #1 (Milenec):

A zde je pak pokračování: The Lover #2

Osobní život

V osobním životě neměl Benny mnoho přátel, ačkoliv jeho známí tvrdí, že samotářem nebyl. Nikdy nebyl ženatý, dvakrát usiloval o ženu, v obou případech byl odmítnut. Ačkoliv byl bohatý (zanechal po sobě 10 milionů liber), nikdy nevlastnil dům ani auto. Pronajímal si malý byt v Teddingtonu, ze kterého chodil pěšky do studia Thames Television, kde natáčel svá show. Velmi rád cestoval. Oblíbil si hlavně Francii, až do osmdesátých let využíval toho, že není příliš znám. Jezdil často do Marseille, kde obvykle balil holky. Uměl velmi dobře francouzsky, ale domluvil se i německy, holandsky a italsky. Ještě musím napsat, že se ve skutečnosti jmenoval Alfred Hill, jméno Benny začal používat až na jevišti, zvolil si ho podle svého oblíbeného komika Jacka Benny.

Je známo, že Charlie Chaplin Benny Hilla uznával. A také Bennyho pozval jako jednoho z mála lidí do svého domu ve Švýcarsku. Když Benny přijel, s údivem zjistil, že velký komik má doma celou filmotéku Benny Hilla.

Benny Hill začal na BBC Television v roce 1955 a pokračoval do roku 1968 a na Associated TeleVision od roku 1957 do 1960. Jeho The Benny Hill Show pořad byl natáčen Thames Television a vysílán od roku 1969 do 1989. Byl vysílán ve 140 zemích světa.

Inkvizice politické korektnosti

V roce 1989 byla The Benny Hill Show náhle a neočekávaně zrušena. Důvodem prý byly vysoké náklady a stále nižší sledovanost, napsali ve Wikipedii. Jeho poslední epizodu shlédlo 9 milionů diváků, ačkoliv v sedmdesátých létech dosahovala sledovanost 20 milionů. Jeho gagy se prý opakují. Může to být pravda. Každý komik se časem vyčerpá a začne se opakovat. Platí to i o Mr. Beanovi. Také se říká, že televizní společnost chtěla uvést nového komika, Mr. Beana, a nemohla, dokud tam byl Benny Hill.

Nicméně i Wikipedie připouští, že se Benny Hill stal obětí politické korektnosti. Dodal bych, že jednou z prvních obětí.

Všimněte si, že pro inkvizitory, pro všechny inkvizitory v dějinách, co jich jen bylo, byl vždy humor, zlehčování a sranda jedním z nejhorších zločinů. Smát se z věcí, které oni postavili na piedestal, bylo prostě nemožné. To mi připomíná, že nějak poslední dobou zmizely vtipy o Židech, všimli jste si? :-)

Začal to britský herec a komik Ben Elton, který veřejně nazval Benny Hilla „starým, oplzlým dědkem pronásledujícím mladá děvčata a strhávajícím z nich šaty.“ Přidali se další umělci tzv. alternativní komedie. Obvinili Benny Hilla z rasových stereotypu a sexismu, přitom zdůrazňovali, že oni, tzv. alternativní kultura, je „nová, osvěžující a socialistická“. Byl to tak prudký a nečekaný útok, že britské Independent tehdy napsaly: „sledovat tuto vendetu bylo jako „pozorovat bandu mladých spratků jako ukopává do bezvědomí starého strejdu.“

Obvyklá kritika obviňuje Benny Hilla, že hraje dědka pronásledující mladá děvčata. Ten, kdo to tvrdí, zřejmě nikdy neviděl žádnou epizodu s Benny Hillem. Faktem je, že naopak to jsou často děvčata, která pronásledují Benny Hilla, rozzlobena, protože přišla o šaty.

Jak řekl Mark Lewisohn, autor jeho biografie: „V Británii je Benny Hill tabu... Jen zcela výjimečně zařadí některá televize něco z jeho tvorby.“

Nejen v Británii, pane Lewisohne. I zde v Kanadě a v USA přestal Benny Hill existovat. Zmizel tak dokonale do neexistence, že mladí dnes to jméno ani neznají. Není ani v půjčovnách CD, není nikde. A ani v Čechách, jak jsem si všiml za mého mnohaměsíčního pobytu, se nikdy Benny Hill na obrazovce neobjevil. Náhoda? Hm.

V roce 2006 odvysílal Channel 4 pořad Is Benny Hill Still Funny? (Je Benny Hill ještě legrační?). Účelem pořadu bylo zjistit, zda měla tzv. alternativní komedie, která Benna Hilla zlikvidovala, pravdu. Posadili do studia mladé diváky, kteří o Benny Hillovi nikdy neslyšeli, a promítli jim 30minutový sestřih z jeho tvorby. Reakce diváků byly zaznamenávány a analyzovány. Žádný z diváků nebyl otráven ani uražen tím, co viděl na plátně. Naopak, lidi se smáli a smáli se upřímně a ze srdce.

Konec Benny Hilla

Krátce po divokém útoku emisarů politické korektnosti začalo Bennu Hillovi vypovídat srdce. V únoru 1992, přesněji bylo to 11. února 1992, sdělili lékaři Bennu Hillovi, že má ucpané cévy v srdci a navrhli mu bypass. Benn odmítl. Zemřel o týden později, pravděpodobně na infarkt. V okamžiku smrti byl ve svém bytě sám. Našli ho až za několik dnů, kdy sousedé zavolali policii, protože se jim něco nezdálo. Benny Hill seděl mrtev před televizní obrazovkou. Bylo mu 68 let. Ve stejný den pošta doručila novou smlouvu od společnosti Central Independent Television, kterou už ale Benny Hill neviděl.

Ani po smrti neměl Benny Hill klid. Vytáhli ho z hrobu a vypáčili jeho rakev, protože se proslýchalo, že byl pohřben s množstvím zlatých šperků. Zda je to pravda, se neví, protože když policie našla druhý den na hřbitově otevřenou rakev s jeho tělem, žádné šperky tam nebyly.

Je zvláštní, že ani Charles Chaplin neměl po smrti klid. Jeho tělo zase ukradli a požadovali výkupné. Dva velcí komici, kteří se navzájem znali a uznávali, měli podobné osudy i po smrti.

Ne všechno, co Benny Hill natočil, bylo dobré. Najdou se tam i slabší věci, i kousky, kde se opakuje. To ale, myslím, nevadí. Dělat srandu je hodně těžká věc. Dělat ji dobře mnoho roků, aniž by se člověk opakoval, je nemožné. Chci říct, že když tenkrát v roce 1989 společnost Thames Television náhle a nečekaně zrušila show Benny Hilla, možná udělala dobře. Možná byl čas na změnu. To ale neospravedlňuje smutný fakt, že Benny Hilla následně úplně umlčeli na desítky roků a že je dnes téměř nikdo z mladých nezná. Protože jeho humor je prostě dobrý. Měl jsem a mám Benny Hilla rád.

Můj oblíbený kousek je BENNY HILL and Signorita:

Zdroje

Wikipedia: Benny Hill
Wikipedia: Benny Hill Show

Známka 1.3 (hodnotilo 83)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Catherine Austin Fittsová: Znepokojivý plán globalistů na převzetí produkce potravin03.05.24 17:37 USA 0

Kolik vydělávají poslanci03.05.24 11:56 Česká republika 0

Stovky amerických obrněných vozidel se přemístily na naše území 02.05.24 19:50 Česká republika 0

Jak pár fondů kontroluje vaše peníze?Je to „geniálně“ vymyšlené, říká zkušená investiční poradkyně.01.05.24 19:47 Česká republika 1

Korunovační kříž - Buď je na výstavě kopie, nebo je to krajně nezodpovědné! Kdo to platí?01.05.24 15:07 Česká republika 1

Tradiční pálení čarodejnic bylo opět oficiálně zakázáno, stejně jako ohňostroj na Silvestra01.05.24 09:05 Česká republika 8

Jana Marková : Německý chalifát01.05.24 06:44 Německo 1

Cesta do horoucích pekel našeho zdravotnictví 01.05.24 06:31 Česká republika 0

Země G7 včetně Spojených států a zemí EU dosáhly dohody o uzavření všech uhelných elektráren do roku 203501.05.24 00:38 Neurčeno 1

Na amerických univerzitách propalestinské demonstrace sílí navzdory stovkám zatčených (video)01.05.24 00:30 USA 0

Finanční správa rozesílá dopis s novou daní. Nárůst je extrémní 29.04.24 07:51 Česká republika 4

Britský poslanec: „Obávám se, že to bude horší než holokaust“28.04.24 19:26 Británie 0

Nejvyšší soud Ukrajiny zahájil řízení proti Radě kvůli neodstranitelnosti Zelenského28.04.24 19:05 Ukrajina 1

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 4

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 1

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 3

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,26 Kč
Euro
25,04 Kč
Libra
29,19 Kč
Kanadský dolar
17,00 Kč
Australský dolar
15,38 Kč
Švýcarský frank
25,70 Kč
100 japonských jenů
15,21 Kč
Čínský juan
3,21 Kč
Polský zloty
5,79 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,14 Kč
1 unce (31,1g) zlata
53 472,59 Kč
1 unce stříbra
614,76 Kč
Bitcoin
1 437 596,65 Kč

Poslední aktualizace: 3.5.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 20 767