Ruka ruku...

aneb Jak se hodní hoši, co si spolu hrají, navzájem poplácali po zádech

Vladimír Stwora

13.12.2006 Na okraj Témata: Nezařazeno 1612 slov

Pamatuji si na televizní záběr z jakéhosi sjezdu nějaké komunistické strany. Dávaly se tam medaile. Oplechovaní dědkové přijímali na svou hruď nový plíšek. Když byli všichni odměněni, vstali právě vyznamenáni a obdarovali plíškem ty, z jejichž rukou před chvíli sami přijali plíšek. Pak všichni společně tleskali.

Napadla mě ta vzpomínka, když jsem náhodou narazil na iDnes na článek Laciný Peprnet.cz za státní miliony vynesl jen anticenu. „A hele,“ vzpomněl jsem si. „To je Křišťálová lupa. Tak ono už to skončilo?“

Věděl jsem o té soutěži. Server lupa.cz vyhlásil na konci léta (cituji) novou čtenářskou anketou, jejímž cílem je ocenění nejzajímavějších a nejprospěšnějších projektů a služeb českého Internetu. Anketa se jmenuje Křišťálová Lupa 2006 - Cena českého Internetu. (Proč internetu s velkým I? Myslel jsem, že dobu, kdy se internet psal s velkým I už máme za sebou. Ale on to zřejmě pánům super-expertům v porotě a v zákulisí – samá veleúspěšná podnikatelská esa na poli českého internetu – nikdo neřekl.) Jak říkám, věděl jsem o té soutěži, protože Zvědavec prý byl také nominován. Psal mi o tom čtenář, který nominaci podal. Pak jsem na celou věc zapomněl.

Celá soutěž se nesla v duchu přísně demokratických a jasných pravidel. Citují:

Projekty, služby a instituce čtenáři do jednotlivých kategorií nejprve nominují podle pravidel nominace. Z došlých nominací provozovatel vybere pět nejčastěji nominovaných v každé kategorii a čtenáři poté svým hlasováním určí jejich finální pořadí.

Počkejte, to nějak nechápu. Jestli čtenáři nominují, tak proč provozovatel vybírá pět nejčastěji nominovaných? Přeci každou opakovanou nominací se automaticky tvoří žebříček nominovaných – včetně těch prvních pěti. Proč má do toho zasahovat ještě provozovatel? Soutěž jsem nesledoval, takže nevím, zda seznam všech nominovaných spolu s počty nominací a s počty hlasů byl zveřejňován. Jisté je, že dnes tam není. Zajímalo by mě velmi, zda někdy byl. Může někdo, kdo tu soutěž sledoval, o tom napsat do diskuze za článkem?

Dnes máme jen hrdou pětici vítězů. Bez uvedení počtu hlasů a nominací. Za chvíli se k nim dostaneme, ale pojďme ještě na chvíli k pravidlům:

Pořadí v kategoriích Projekt roku a Anticena určí odborná porota složena ze zástupců odborných médií, internetových a telekomunikačních společností i akademické sféry.

Seznam členů odborné poroty stojí za přečtení. Skutečná. esa v upachtěném domácím rybníčku (kde se ale přece jenom točí miliony). Namátkou uvádím (ale projděte si celý seznam, je to sranda): Marek Antoš, ředitel, Internet Info, Ondřej Aust, redaktor, Lidové noviny, Petr Bílek, šéfredaktor časopisu Reflex, Ringier, Robert Čásenský, šéfredaktor deníku Mladá fronta Dnes, Mafra, Daniel Dočekal, publicista, David Duroň, generální ředitel, Atlas CZ, Jiří Dvorjančanský, výkonný ředitel, T-Mobile, Ondřej Filip, výkonný ředitel, CZ.NIC, Ondřej Fryc, ředitel, Mall.cz, Tomáš Kapler, odborník na telekomunikace a člen sdružení Internet pro všechny, Martin Kasa, ředitel, Eurocomm, Jaroslav Kábele, ředitel, iDnes.cz, Roland Mahler, generální ředitel, T-Mobile, Vilém Málek, šéfredaktor serveru Interval.cz, Zoner software, Filip Rožánek, Český rozhlas, Petr Šnajdr, technický a produktový ředitel, Atlas CZ, Patrick Zandl, nezávislý konzultant a publicista. Kdo odbornou porotu sestavoval a jaká kritéria musel každý člen splňovat (kolik nul na svém bankovním kontě musel mít), aby se tam dostal, o tom pravidla cudně mlčí.

Upřímně řečeno, nečekal jsem, že by se Zvědavec umístil. Na oficiální ceny Zvědavec není. Jsem vůbec rád, že mu nedali anticenu. Prostě pro ty chlapce je lépe předstírat, že neexistuje. Úplně ze stolu jej smést nelze, na anticenu není až tak špatný a cenu – no, ceny máme pro úplně jiné weby. Pominu kategorie, které se nás netýkají, jako webhostingy, servery veřejné správy apod. Podívejme se, kdo vyhrál ocenění nejvyšší v kategorii blízké zaměření Zvědavce, totiž v kategorii obecného zpravodajství:

1. iDnes.cz
2. Aktuálně.cz
3. Novinky.cz
4. iHNed.cz
5. ČeskéNoviny.cz

Tak iDnes poskytuje nejlepší zpravodajství. Věděli jste to? Já ne. Hned za ním jsou Novinky a pak, pro jistotu ještě jednou iHNED.cz. To aby se v Mafře nezlobili. Kupodivu se tam neobjevily Lidovky. Osobně nevidím žádný rozdíl mezi texty publikovanými v iDnes a v Lidovkách. Obojí stejně laděné, upravované touž rukou cenzora, oběma super-zpravodajcům pravidelně unikají stejné události. O (ne)kvalitě těchto webů snad nemá cenu ani diskutovat. Čtu je, protože nic lepšího není, ale nepamatuji si, že bych si někdy nad jejich články sám pro sebe řekl: ejhle, tohle je dobrý.

Jako osobnosti nej- nej- nej- internetovatelnější byli lidem vybráni

1. Ivo Lukačovič
2. Dušan Janovský
3. Jiří Peterka
4. Patrick Zandl
5.Petr Staníček

Osobně neznám nikoho z výše uvedených. Pouze jsem se několikrát pokoušel požádat o radu Petra Staníčka, jelikož na mě udělal dojem svou odborností v CSS, a byl jsem – to musím napsat – velmi arogantně odmrštěn. Což mi příliš nekorespondovalo s tím, jak hezky psal na svém blogu. Ale budiž, třeba jsem mu byl nesympatický tak nějak od přirození.

Pokud byste jen tak mimochodem našli některá jména vázající se k výše oceněným webům a osobnostem v porotě, tak to je samozřejmě jen náhoda. Hlasovala přece veřejnost. Jedenáct tisíc hlasů z lidu, tolik se jich sešlo. Porota rozhodovala pouze o Projektu roku a o Anticeně. Je sice pravda, že jaksi splývá rozdíl mezi sponzory celé akce, porotou a pořadateli (jejichž citlivá ruka vybrala pět nominovaných, o kterých pak lidé hlasovali, aby byla zachována ta demogracie), ale kdo by do toho vrtal, že?

Trošku mě zajímá i kategorie blogů. Rád je čtu. Mám dva oblíbené: Deník blondýny od Arsinoe, blog, který mi už mnohokrát zlepšil náladu, Jsou tam vtipné, erotické a často překvapivě hluboké texty, dále Mirunův blog – toho chlapa mám rád pro jeho citlivou vtipnost a kultivovaný náhled na svět – a možná by se ještě našlo něco tu a tam. Domnívám se, že kvalita textů v těch mých oblíbených převyšuje profesionální výrobce textů o řád.

A jak to viděla slovutná porota? Vlastně pardon, lid (pořád se mi to plete). Tak tedy lid rozhodl, že nejlepším blogem je Ostravak.bloguje. Jistě ten blog znáte. Původně vtipné texty postavené na ostravském dialektu, dnes beznadějně zaseklé na tomtéž.

Druhým nejlepším blogem je jakási cuketka.cz (v životě jsem o tom blogu neslyšel). Klikl jsem si. Hezký. Zajímavý. Pokud jsem to dobře pochopil, tak je o jídle. Proč ne, jídlo je důležité a ten člověk to píše s fantazií a s chutí. Palec nahoru, tenhle si to zaslouží.

V pořadí třetí se umístil blog Reality-show.panacek.com. Také jsem o něm nikdy neslyšel. Zřejmě fanda na televizi a svět kamer vůbec. Tak tohle nemusím.

Čtvrtou cenu vyhrál iblog.cz, který dělá slovutný Ivo Lukačovič, čirou náhodou člen poroty (není to ten chlapík, co vlastní seznam.cz a další lukrativní štiky v zatuchlém prostředí českého internetu?)

A pátý nejlepší blog je prý Marigold.cz, který (jistěže také náhodou) píše Patrick Zandl. Další pan velkokapitalista na zasmrádlém domácím internetovém dvorečku. A také (zase náhoda!) člen poroty. Oba výše jmenováni pánové se (také náhodou, jak jinak) umístili mezi pěti internetovými osobnostmi roku. Tolik náhod, jen považte.

Zkrátka hezky si to mezi sebou slovutní úspěšní rozdělili. Pochopitelně, že nikdo z „lidu“ nikdy neslyšel o Deníku blondýny nebo o Mirunově blogu. Škoda.

Co mě osobně překvapilo nejvíce, nebyla ani tak ignorance kvalitních blogů, ale spíše fakt, že se neumístily ani Britské listy. (Předpokládám, že nominovány byly.) BL přece nejsou proti ničemu. Jsou intelektuální. Jsou levicové. Zastávají se Romů, takže stojí na té správné straně barikády. Tohle „lid“ dělat neměl, aby ignoroval tak veskrze správňácký server.

Abychom to shrnuli. Soutěž byla fajn. Kvalita zvítězila. Jen ti, kteří plavou s hlavním proudem a dokázali nahrabat, bodovali. A tak to má být.

Známka 1.0 (hodnotilo 3)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Catherine Austin Fittsová: Znepokojivý plán globalistů na převzetí produkce potravin03.05.24 17:37 USA 0

Kolik vydělávají poslanci03.05.24 11:56 Česká republika 0

Stovky amerických obrněných vozidel se přemístily na naše území 02.05.24 19:50 Česká republika 0

Jak pár fondů kontroluje vaše peníze?Je to „geniálně“ vymyšlené, říká zkušená investiční poradkyně.01.05.24 19:47 Česká republika 1

Korunovační kříž - Buď je na výstavě kopie, nebo je to krajně nezodpovědné! Kdo to platí?01.05.24 15:07 Česká republika 1

Tradiční pálení čarodejnic bylo opět oficiálně zakázáno, stejně jako ohňostroj na Silvestra01.05.24 09:05 Česká republika 7

Jana Marková : Německý chalifát01.05.24 06:44 Německo 1

Cesta do horoucích pekel našeho zdravotnictví 01.05.24 06:31 Česká republika 0

Země G7 včetně Spojených států a zemí EU dosáhly dohody o uzavření všech uhelných elektráren do roku 203501.05.24 00:38 Neurčeno 1

Na amerických univerzitách propalestinské demonstrace sílí navzdory stovkám zatčených (video)01.05.24 00:30 USA 0

Finanční správa rozesílá dopis s novou daní. Nárůst je extrémní 29.04.24 07:51 Česká republika 4

Britský poslanec: „Obávám se, že to bude horší než holokaust“28.04.24 19:26 Británie 0

Nejvyšší soud Ukrajiny zahájil řízení proti Radě kvůli neodstranitelnosti Zelenského28.04.24 19:05 Ukrajina 1

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 4

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 1

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 3

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,27 Kč
Euro
24,97 Kč
Libra
29,18 Kč
Kanadský dolar
17,02 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
25,57 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,21 Kč
Polský zloty
5,76 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,29 Kč
1 unce (31,1g) zlata
53 708,40 Kč
1 unce stříbra
621,70 Kč
Bitcoin
1 382 496,01 Kč

Poslední aktualizace: 2.5.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 34 169