Nový nepřítel lidstva objeven

Je to žárovka

Vladimír Stwora

9.7.2007 Na okraj Témata: Energetika 1854 slov

Zpráva z kanadského tisku:

Toronto Star 18.4. Ontario to ban 'old' light bulbs It will soon be lights out for incandescent light bulbs

Toronto Star: Ontario zakáže žárovky. S žárovkami bude brzy konec.

Ontarijská vláda ve středu oznámila, že do roku 2012 hodlá zakázat současné žárovky a to, co nazývá „jinými neefektivními zdroji světla“. Důvodem je snížení spotřeby energie a snížení produkce skleníkových plynů způsobujících globální oteplování.

„Bude to mít podobný efekt, jako stažení 250 tisíc automobilů ze silnic“, řekl ministr pro životní prostředí Laurel Broten.

Toto rozhodnutí znamená pro Ontario prvenství v Kanadě a první legislativu na zákaz neefektivních světelných zdrojů v Severní Americe.

Austrálie se počátkem tohoto roku zavázala zakázat žárovky do roku 2010. Rozhodnutí odstartovalo celosvětovou debatu o budoucnosti vynálezu Thomase Edisona.

Ministr pro energii Dwight Duncan řekl, že poté, co zákon vstoupí v platnost, bude v Ontáriu ilegální prodávat žárovky, ale majitelé domů a firem nebudou trestání za jejich použití.

Zákaz představuje dobrou zprávu pro technologie fluorescentního světla či CFL, které snížují spotřebu elektřiny o 75 % proti obyčejným žárovkám.

Odborníci předpovídají, že do několika let budeme používat ještě novější zdroje světla na principu LED, které uspoří ještě více energie.

Blah blah blah... Celé to překládat není nutné, protože se tam stále omílá totéž. Článek nám sděluje, že žárovky jsou out, zářivky a další „moderní“ zdroje jsou in. Hm. Mám k tomu určité výhrady.

Před několika měsíci jsme si nechali zavést satelitní televizní. Spolu s ní jsem od firmy Star Choice musel zakoupit pro každý televizní přijímač tzv. receiver, v podstatě inteligentní konvertor a zesilovač satelitního signálu. Máme dvě televize, tedy dva přijímače. „Kde to má vypínač?“ chtěl jsem vědět. „Nemá to vypínač. Musí to být pořád zapnuté.“ „Moment,“ povídám. Já se na televizi skoro nedívám, proč bych to měl mít pořád zapnuté?“ „Bylo to designováno na to, aby to bylo pořád zapnuté.“ „Ano? A jakou to má spotřebu, když je televize vypnutá?“ Technik nevěděl. „Budu to vypínat ze zásuvky,“ oznámil jsem technikovi. „Jak chceš, ale nedoporučuji to,“ pokrčil rameny. „Proč ne?“ „Snížíš tím životnost toho zařízení.“ A byl pryč.

Začalo mě to zajímat. Návod k novým spotřebičům o spotřebě cudně mlčel, ani na krabici nebyla žádná informace. Rovněž webové stránky Star Choice se takovými detaily nezabývaly. (Na tomto místě musím odbočit. Dnes jsem zjistil, že už tam ta informace o spotřebě je. Sice pohřbena nenápadně do PDF souboru o technické specifikaci pro každý receiver, ale je tam.)

Napsal jsem email do zákaznického centra Star Choice s dotazem, kolik wattů „žerou“ ty satelitní konvertory v režimu standby, tedy když nejsou v provozu. Odpověděli:

The power consumption on the DSR 207 is 45 watts and it is 65 watts on the DVR 530. This is the same when the receiver is both on and on standby. (U jednotky DSR 207 je spotřeba 45 wattů a u jednotky DVR 530 to je 65 wattů nepřetržitě, tedy ať už jsou zapnuty nebo v režimu standby.]

Takže 110 W dnem i nocí, 365 dnů v roce a to i tehdy, kdybych u televize nestrávil ani minutu. Zdálo se mi to dost. Vzal jsem si kalkulačku a spočítal, že provoz těchto dvou krabiček mě stojí měsíčně téměř 10 dolarů. Není to moc peněz, ale je třeba si uvědomit, že je to energie naprosto zbytečně spálená. V tom smyslu jsem také odpověděl do zákaznického centra Star Choice a připojil dotaz, co mám tedy dělat. Jejich odpověď mě – mírně řečeno – zvedla ze židle:

Unfortunately, we do not have any suggestions of how to save energy and still keep the receivers plugged in.

These receivers have internal batteries that need to remain charged at all times; therefore they need to be plugged to the power outlet.

The only suggestion is perhaps use a generator.

Should you have any further question or concerns, please do not hesitate to contact us.

A v překladu

Bohužel vám nedokážeme poradit, jak ušetřit energii a současně mít přijímače připojeny.

Přijímače mají uvnitř baterii, která musí být konstantně a nepřetržitě nabíjena, takže přijímače musí být v zásuvce.

Jediný návrh snad by byl použít generátor.

Pokud máte další dotazy nebo nejistoty, klidně nás znovu kontaktujte.

Baterie, která se musí nepřetržitě nabíjet? Co to je? Do dneška jsem si myslel, že baterie jsou tady proto, aby se z nich energie čerpala. Objevili snad ve Star Choice novou baterii, jejímž jediným účelem je, že musí být nepřetržitě nabíjená? To by tedy byla bomba. Navrhuji zakázat neekonomické žárovky a přikázat, že si každý musí pořídit několik baterií ze Star Choice.

A návrh, abych v rámci snížení spotřeby použil generátor, může dát snad jenom absolutní idiot. Nebo Kanaďan, který nemá ani nejvzdálenější technické znalosti.

Od té doby si začínám všímat všech těch standby spotřebičů v domácnosti. A s hrůzou zjišťuji, že snad kromě opékače topinek nemáme žádný spotřebič, který by nevyžadoval neustálý přísun "šťávy". Na každém je nějaký displej, čím jasnější a větší, tím lépe. Nebo je tam transformátor konvertující síťové napětí na nízké, stejnosměrné vyžadované téměř vším, co je dnes (v rámci úspor) poháněno elektřinou. Zjistil jsem, že doma máme:

  • osm halogenových lampiček, každá napájena vlastním transformátorem
  • čtyři telefony, každý z nich napájen vlastním transformátorem
  • budík s velkým displejem kombinovaný s rádiem
  • tři další budíky s menším displejem
  • svítící displej na sporáku
  • svíticí displej na mikrovlnné troubě
  • svítící displej na myčce nádobí
  • svítící displej na přehrávači DVD
  • svítící displej na video přehrávači
  • dvě televize, obě nepřetržitě ve standby režimu
  • svítící displej na rádio-cd-páskovém zařízení (vůbec to neumím pojmenovat, je to taková ta kráva, které se kdysi říkalo rádio)
  • dva stolní počítače, občas jsou sice úplně vypnuty, ale jejich trafo je pod napětím nepřetržitě
  • router
  • modem
  • skener
  • dvě tiskárny
  • fax
  • skartovač dokumentů (má vlastní trafo, kdykoliv na něj sáhnu, je teplé)
  • poplašný systém
  • bojler na teplou vodu (i když je plynový, vyžaduje elektřinu pro senzory)
  • kamna a klimatizace (rovněž vyžadují elektřinu pro senzory)

Ano, vím, že transformátor, ze kterého není odebírán výkon, spotřebuje poměrně málo wattů na vstupu, ale něco spotřebuje, odhaduji to v průměru na 5 wattů.

Takže to sečtěme. Předpokládejme v rámci jednoduchosti, že každý ten spotřebič odebírá 20 wattů. U mnohých je to zcela jistě více, ale držme se optimisticky při zemi.

[ilustrační foto]

Napočítal jsem v domě 37 nepřetržitě zapnutých spotřebičů. Krát 20 – to máme minimálně 740 wattů 24 hodin denně, 365 dnů v roce naprosto zbytečně spálených. Ve skutečnosti to téměř jistě bude podstatně více.

Obchodníci zřejmě přišli na to, že výrobek, který nepřetržitě svítí, se lépe prodává. Konstruktéři tedy začali umísťovat vypínače spotřebičů nikoliv na primární vinutí transformátoru, jak velí zdravý rozum, ale na jedno z několika sekundárních vinutí. Ta další sekundární vinutí trvale odebírají proud zásobující displeje a další hlouposti. No uznejte, nač by byl zákazníkovi kuchyňsky robot, na kterém by mu nesvítil čas? Nebo mikrovlnka či DVD přehrávač? Vždyť to by snad měl zákazník pocit, že zařízení nefunguje. Není cool. Tož tam ten displej dáme, vždyť to je haléřová položka.

Jako třešničku na dortu kolem celé té hysterie „neefektivních“ žárovek ještě doplňuji, že údaje o spotřebě kteréhokoliv elektrického spotřebiče patří v Kanadě mezi nejpřísněji střežená tajemství. Neuvádějí se nikde a nikdy. Prodavači nerozumějí, na co se ptáte. Pokud pochopí, stejně neznají odpověď. Už jsem tady na tuto ignoranci žehral nejednou. Důvodem je to, že fyzika se ve školách nevyučuje už celá desetiletí a nikdo z dnešní dospělé generace nemá páru o základních vlastnostech a jednotkách elektřiny. Tudíž tu informaci ani nevyžadují. A firmy velmi brzy přišly na to, že neuvádět spotřebu je pro jejich vlastní dobro.

Klasická žárovka jistě není příliš úsporná. Ale vydává nenahraditelně příjemné světlo, jehož teplotu nedokáže imitovat žádný z nových, úsporných zdrojů světla. Kromě toho svítí jen když chci. Lze ji vypnout. Lze ji vypnout! Slyšíte, pane ministře pro životní prostředí, Laurele Brotene? Což o stovkách zbytečně svítících displejů a dalších žroutech energie bohužel říct nelze.

Nesnáším světlo halogenových žárovek stejně jako zářivek, o diodách LED ani nemluvě. Všechny tyto zdroje světla jsou jaksi odlidštěné, studené, neútulné. Myslím, že většina lidí v tom se mnou souhlasí. Přesto budeme v rámci nového trendu za planetu zelenější a s pocitem, že děláme něco pro přírodu zakazovat levné, kvalitní a perfektně funkční zdroje světla, jen aby se korporace znovu na náš účet obohatily. Jistě jste si všimli, že všechny ty cool moderní zdroje světla stojí několikanásobně, často o řád více, než klasické žárovky. Náhoda?

Známka 1.3 (hodnotilo 44)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Catherine Austin Fittsová: Znepokojivý plán globalistů na převzetí produkce potravin03.05.24 17:37 USA 0

Kolik vydělávají poslanci03.05.24 11:56 Česká republika 1

Stovky amerických obrněných vozidel se přemístily na naše území 02.05.24 19:50 Česká republika 0

Jak pár fondů kontroluje vaše peníze?Je to „geniálně“ vymyšlené, říká zkušená investiční poradkyně.01.05.24 19:47 Česká republika 1

Korunovační kříž - Buď je na výstavě kopie, nebo je to krajně nezodpovědné! Kdo to platí?01.05.24 15:07 Česká republika 1

Tradiční pálení čarodejnic bylo opět oficiálně zakázáno, stejně jako ohňostroj na Silvestra01.05.24 09:05 Česká republika 9

Jana Marková : Německý chalifát01.05.24 06:44 Německo 1

Cesta do horoucích pekel našeho zdravotnictví 01.05.24 06:31 Česká republika 0

Země G7 včetně Spojených států a zemí EU dosáhly dohody o uzavření všech uhelných elektráren do roku 203501.05.24 00:38 Neurčeno 1

Na amerických univerzitách propalestinské demonstrace sílí navzdory stovkám zatčených (video)01.05.24 00:30 USA 0

Finanční správa rozesílá dopis s novou daní. Nárůst je extrémní 29.04.24 07:51 Česká republika 4

Britský poslanec: „Obávám se, že to bude horší než holokaust“28.04.24 19:26 Británie 0

Nejvyšší soud Ukrajiny zahájil řízení proti Radě kvůli neodstranitelnosti Zelenského28.04.24 19:05 Ukrajina 1

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 4

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 1

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 3

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,26 Kč
Euro
25,04 Kč
Libra
29,19 Kč
Kanadský dolar
17,00 Kč
Australský dolar
15,38 Kč
Švýcarský frank
25,70 Kč
100 japonských jenů
15,21 Kč
Čínský juan
3,21 Kč
Polský zloty
5,79 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,14 Kč
1 unce (31,1g) zlata
53 472,59 Kč
1 unce stříbra
614,76 Kč
Bitcoin
1 437 596,65 Kč

Poslední aktualizace: 3.5.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 19 860