Nákup na internetu se může stát noční můrou

Vladimír Stwora

2.1.2013 Na okraj Témata: Česká republika, Společnost 1668 slov

Následující text není PR článek. Píšu to, protože po všech těch chmurných a pesimistických předpovědích je dobré napsat i něco pozitivního. A protože není na škodu připomenout, že ještě někdy i velké firmy se chovají slušně; je to spíše o lidech než o firmách. O lidech, kteří v nich pracují a – navzdory dehumanizačním tlakům společnosti – se dokážou rozhodnout. Jev stále vzácnější, proto o něm píši.

V srpnu při své návštěvě v ČR jsem si koupil mobil. Můj předchozí mi sice ještě slouží dobře, ale já jsem potřeboval mobil na dvě SIM karty, abych nemusel v Kanadě měnit SIMku pokaždé, když se chci podívat na svůj účet u české banky. Vybíral jsem mezi těmi levnějšími, požadavek byl aby mobil uměl co nejméně, hlavně měl mít všechny čtyři GSM frekvence (jak mobilní nadšenci vědí, ve většině zemí světa platí 900 a 1800 MHz, ovšem Amerika a její přílepek Kanada musí používat 850 a 1900 MHz, aby se odlišily) a místo pro dvě SIM karty.

Volba padla na Nokia C2-06, který je dostatečně hloupý a cenově mě nezrujnuje. Podle popisu pracuje na všech čtyřech frekvencích a je dual-sim cards capable.

Objednáno, zaplaceno. Mobil dorazil v několika dnech. V ČR fungoval bez problémů. Zabalil jsem ho do kufru a odletěl do Kanady. To bylo počátkem září. Ale v Kanadě – ouha. Mobil mlčel. Nedělal vůbec nic. Pozorně jsem si prohlédl krabičku a zjistil, že mobil pracuje jen na dvou frekvencích, na 900/1800Mhz, nikoliv na čtyřech, jak mylně informuje web mall.cz (mimochodem, ta chyba tam je ještě pořád).

Prostudoval jsem si reklamační řád společnosti Mall.cz, vyplnil reklamační list, oskenoval potvrzení o koupi a vše poslal emailem do reklamačního oddělení.

Odpověděli promptně. Chybu uznali. Mám prý mobil zabalit a poslat, vrátí mi peníze.

Učinil jsem tak. 7. září se mobil v balíčku vydal na svou zpáteční pouť přes oceán. Náklady na poštovné – 19 dolarů, cca 400 korun, představovaly pětinu ceny mobilu.

Uběhl měsíc. Ticho po pěšině. Došel mobil? Napsal jsem znovu na reklamační oddělení mall.cz. Uveřejňuji následnou emailovou komunikaci:

7. října 2012

Dobrý den,

začínám být z toho nervózní. Už byste to dávno měli mít. Přikládám oskenovanou poštovní stvrzenku. Prosím, dejte mi vědět, zda balíček došel.

Vladimír


Vážený pane Stworo,

děkujeme Vám za zaslané informace. Bohužel Vaši zásilku zatím neevidujeme. Vzhledem k tomu, že byla zásilka odesílána z Ameriky, nejsme schopni Vám sdělili ani přibližný termín, kdy k nám bude zásilka doručena. Chtěli bychom Vás požádat o trpělivost. Jakmile k nám bude zásilka doručena a zpracována, částku Vám samozřejmě odešleme. Bohužel se však domníváme, že dodací lhůta balíčku z Ameriky je delší než v rámci České republiky.

Děkujeme Vám za pochopení a přejeme Vám hezký den.

S přátelským pozdravem,
Zuzana Homolová
reklamační oddělení MALL.CZ


Uběhl další měsíc. 1. listopadu jsem za dveřmi našel balík. Můj mobil přišel zpět. Jako důvod vrácení bylo zatrženo slovo „nevyžádáno“. Napsal jsem do reklamačního oddělení dotaz. Uveřejňuji celou následnou komunikaci.


1.11.2012
Paní Homolová,

po více jak měsíci se mi zásilka s vraceným mobilem vrátila z Čech do Kanady zpátky. Jako důvod vracení je na obálce zatrženo slovo NEVYŽÁDÁNO. Viz příloha. To už snad není ani na grotesku. Vy jste mě uvedli v omyl lživou informací o kupovaném výrobku. Když jsem se pokoušel v předepsané lhůtě odstoupit od smlouvy a včas vám poslal výrobek zpátky, zásilku jste nepřijali a jako důvod uvedli, že nebyla vyžádána.

Jaké řešení navrhujete?

Vladimír S.


2.11.2012

Vážený pane Stworo,

velice se Vám omlouváme za komplikace se zakoupeným zbožím. Bohužel netušíme proč Vámi zaslané zboží nebylo přijato na náš centrální sklad a bylo Vám vráceno zpět do Kanady. Chtěli bychom se Vás zeptat, zda jste zboží zasílal na dobírku, nebo jakým způsobem jste zboží odesílal.

Vzhledem k tomu, že jste nás řádně informoval již 10.9. 2012 o chybně uvedeném popisu na webu, nemusíte mít obavy, že bychom Vám nepřijali zboží zpět.

Chtěli bychom Vás požádat zda byste nemohl kontaktovat některé příbuzné, popř. známé v České republice, a zda byste nemohl uplatnit vrácení Vámi zakoupeného zboží přes ně.

Děkujeme a přejeme Vám pěkný den.

S přátelským pozdravem,

Julie Polková
reklamační oddělení MALL.CZ


4.11.2011

Dobrý den,

Zboží bylo odesláno jako malý balíček poštou první třídy (=letecky), ale bez průvodky. I tak to poštovné stálo 20 dolarů, což je 400 Kč. Kdybych to posílal doporučeně, stálo by to 50 dolarů (tisíc korun), ptal jsem se na to. A vzhledem k tomu, že hodnota mobilu byla málo přes dva tisíce, tak jistě uznáte, jak je nevýhodné poslat to bezpečněji.

Bohužel nemám v ČR nikoho, kdo by mohl zásilku přijmout a doručit k vám.

Další odeslání mě bude stát dalších 400 korun. A nemám žádnou záruku, že to tentokrát přijmete. Navrhuji vám toto: Já ten balíček odešlu doporučeně za tu avizovanou cenu 50 dolarů (1000 korun) a vy mi to poštovné proplatíte spolu s původní cenou mobilu. Vzhledem k tomu, že od prvního kontaktu s vaším obchodem až po dnešek šlo pouze o vaše chyby a přehlédnutí, bylo by to od vás přinejmenším slušné řešení.

Vladimír S.


6.11.

Vážený pane Stworo,

ještě jednou se Vám velice omlouváme za komplikace se zakoupeným zbožím.

Na našem distribučním centru zásilky ze zahraničí přijímáme, takže netušíme z jakého důvodu Vám byla zásilka vrácená. Prosíme Vás, o ověření informace u přepravce, proč k nám nebyla zásilka doručena a vrátila se Vám jako nevyžádána.

Pokud budete telefon opět zasílat k nám na naše reklamační oddělení, prosíme Vás o zaslání letecky za 20 dolarů, ale prosíme Vás o přiložení průvodky. Zásilky ze zahraničí běžně přijímáme a proto věříme, že tato zásilka nám již bude doručena a vyřízená k Vaší spokojenosti.

Děkujeme a přejeme Vám pěkný den.

S přátelským pozdravem,

Julie Polková


Paní Polková,

prosím vás, řekněte mi, jak já si mohu u svého kanadského dopravce ověřit, proč VY  jste odmítli zásilku převzít? Jak může kanadská pošta vědět, proč nějaký ňouma (omlouvám se, za ten výraz, ale nic slušnějšího se tady nedá použít) U VÁS V DISTRIBUČNÍM CENTRU odmítl zásilku převzít??? Neměli byste VY SAMI toto prověřit???? Vždyť chyba zjevně vznikla na VAŠÍ  straně, žádná pošta světa nebude jen tak z dlouhé chvíle posílat balík tam a sem přes oceán, zvlášť když cesta balíku zpět je v její režii.

Přiložení průvodky k balíčku bude stát další peníze. Vysvětloval jsem to v předchozím emailu. Rád to udělám, ale od vás očekávám, že druhá cesta balíku přes moře bude hrazena vámi. Naskenuji vám doklad z pošty, abyste viděli, kolik to stálo. Kurz dolaru ke koruně si jistě najdete sami, je to zhruba 1:19.

Já si nemohu dovolit zaplatit za poštovné cenu mobilu. Už tak jsem na tom ztratil, a to nepočítám čas a nervy spojené s tou koupí.

Děkuji

Vladimír S.


7.11.

Vážený pane Stworo,

děkujeme Vám za zaslané informace. Po konzultaci s nadřízeným oddělením jsme se rozhodli, že zásilku zašlete doporučeně, jak jste již dříve uváděl za cca 1000Kč, a jakmile obdržíme Vámi odeslané zboží a zpracujeme podklady, vrátíme Vám finanční částku za zakoupené zboží, tak i za poštovné. Doklady o zaplacení poštovného nám prosím naskenujte do tohoto e-mailu.

Děkujeme a přejeme Vám pěkný den.

S přátelským pozdravem,

Julie Polková


8.11.

Dobrý den,

poslal jsem dnes balíček s mobilem. V příloze posílám účtenku. Omlouvám se, že to stálo více, než jsem původně avizoval. Pošta odmítla odeslat balíček doporučeně, prý balíčky nelze posílat doporučeně do ČR. Nabídla mi pouze tři varianty:

  1. Letecky bez průvodky first class (první třídou) za $21 - takhle to bylo posláno poprvé, když jste balíček odmítli přijmout
  2. Lodí s průvodkou  za $35 - doba doručení cca 6-8 týdnů
  3. XpressPost International - letecky s průvodkou a proti podpisu za $71.39.

Je mi líto, ale nebyla jiná možnost, než zvolit poslední  variantu.

Na přiložené účtence je také tzv. tracking number - trasovací číslo. Můžete kdykoliv kontrolovat, kde se balíček nachází na www.canadapost.ca zadáním čísla EE 153 268 304 CA.

Doufám, že to tentokrát přijmete bez problémů.

Vladimír S.


Vážený pane Stworo,

děkujeme Vám za zaslané informace. Jakmile Vámi zaslané zboží obdržíme a zpracujeme doklady, budeme Vám vracet finanční částku za zakoupené zboží a poštovné. Pevně věříme, že tentokráte bude Vaše zásilka doručena bez komplikací.

Děkujeme a přejeme Vám pěkný den.

S přátelským pozdravem,

Julie Polková


13.12.

Paní Polková,

11. listopadu jsem odesílal balík s mobilem k vám do ČR. Vzhledem k tomu, že jsem tentokrát zvolil možnost odeslání s průvodkou, a tedy možnost cestu balíku sledovat online přes internet, mohu vám sdělit, že po téměř měsíci, kdy balík ležel na celnici, byl 11. prosince opět odmítnut a je na cestě zpět do Kanady. Je to už podruhé, kdy jste balík odmítli přijmout. Viz přiložený printscreen. Můžete se o tom sama přesvědčit zde: www.canadapost.ca vložením čísla EE153268304CA do políčka Tracking Number.

Poštovné mě už stálo celkem 95 dolarů (1900 Kč). Cena mobilu je něco přes 2200 Kč.

Vy tu zásilku prostě nepřijmete. Jsem sám zvědav, jakou výmluvu si vymyslíte tentokrát a co mi navrhnete. Ale počítejte s tím, že to pro vás neskončilo.

Vladimír S.


Vážený pane Stworo,

ještě jednou se Vám velice omlouváme za komplikace se zakoupeným zbožím. Bohužel netušíme z jakého důvodu Vámi zaslané zboží nebylo převzato na našem distribučním centru. Celou záležitost jsme prokonzultovali s nadřízeným kolegou a již není nutné, abyste nám zboží vracel zpět a my Vám vrátíme finanční částku za mobilní telefon.

Tímto Vás žádáme o zaslání čísla Vašeho bankovního účtu, abychom Vám mohli vrátit finanční částku za Vámi zakoupené zboží a taktéž za finanční částku za zaslání zboží zpět do České republiky. Za poštovné Vám vrátíme finanční částku ve výši 95$ x 19, 288. Celková částka tedy za zaslané poštovné je ve výši 1835,- Kč.

Děkujeme za pochopení a přejeme Vám pěkný den.

S přátelským pozdravem,

Julie Polková


20. prosince jsem měl na účtě peníze za mobil plus 1835 korun za poštovné.

Navzdory nepochopitelnému dvojímu odmítnutí balíku na podatelně reklamačního oddělení mall.cz se nakonec firma postavila k problému čelem a udělala to nejslušnější, co udělat mohla, aby zákazníka neodradila. Myslím, že si to zaslouží zveřejnění.

Známka 1.3 (hodnotilo 78)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Kolik vydělávají poslanci03.05.24 11:56 Česká republika 0

Stovky amerických obrněných vozidel se přemístily na naše území 02.05.24 19:50 Česká republika 0

Jak pár fondů kontroluje vaše peníze?Je to „geniálně“ vymyšlené, říká zkušená investiční poradkyně.01.05.24 19:47 Česká republika 1

Korunovační kříž - Buď je na výstavě kopie, nebo je to krajně nezodpovědné! Kdo to platí?01.05.24 15:07 Česká republika 1

Tradiční pálení čarodejnic bylo opět oficiálně zakázáno, stejně jako ohňostroj na Silvestra01.05.24 09:05 Česká republika 7

Jana Marková : Německý chalifát01.05.24 06:44 Německo 1

Cesta do horoucích pekel našeho zdravotnictví 01.05.24 06:31 Česká republika 0

Země G7 včetně Spojených států a zemí EU dosáhly dohody o uzavření všech uhelných elektráren do roku 203501.05.24 00:38 Neurčeno 1

Na amerických univerzitách propalestinské demonstrace sílí navzdory stovkám zatčených (video)01.05.24 00:30 USA 0

Finanční správa rozesílá dopis s novou daní. Nárůst je extrémní 29.04.24 07:51 Česká republika 4

Britský poslanec: „Obávám se, že to bude horší než holokaust“28.04.24 19:26 Británie 0

Nejvyšší soud Ukrajiny zahájil řízení proti Radě kvůli neodstranitelnosti Zelenského28.04.24 19:05 Ukrajina 1

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 4

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 1

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 3

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,27 Kč
Euro
24,97 Kč
Libra
29,18 Kč
Kanadský dolar
17,02 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
25,57 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,21 Kč
Polský zloty
5,76 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,29 Kč
1 unce (31,1g) zlata
53 708,40 Kč
1 unce stříbra
621,70 Kč
Bitcoin
1 382 496,01 Kč

Poslední aktualizace: 2.5.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 006