USA a NATO podněcují válku na Ukrajině, aby byla trvalá

Manlio Dinucci

28.4.2022 Komentáře Témata: USA, NATO, Rusko, Ukrajina 2452 slov

Zprávy, které předcházely našemu rozhovoru, a Gagnonova analýza potvrzují vážnost situace. Poté, co Spojené státy a NATO pučem v Kyjevě v roce 2014 zahájily sled událostí, které vedly k ruské vojenské operaci na Ukrajině, dělají vše pro to, aby tuto válku v Evropě podnítily a učinily ji trvalou. Politicko-mediální kampaň zesílila, aby Rusko vypadalo jako zuřivý nepřítel, který zabíjí civilisty na Ukrajině a ohrožuje celou Evropu. Zároveň jsou pluk Azov a další neonacistické formace, které stály v čele převratu v roce 2014 a útoku na ukrajinské Rusy, prezentovány jako statečné partyzánské brigády, které se brání útočníkovi, aby bránily svůj lid.

V této situaci jsou obzvláště znepokojivé zprávy, že neonacistické ozbrojené skupiny připravují nový masakr civilistů, aby odpovědnost za něj připsaly ruským silám, jako tomu bylo například v Kramatorsku, který způsobila ukrajinská raketa.

V této vyhrocené situaci Spojené státy a jejich evropští spojenci nadále posílají na Ukrajinu stále větší množství zbraní. USA dodaly Kyjevu zbraně v hodnotě přes 3 miliardy dolarů: mezi těmito zbraněmi je více než 50 milionů nábojů, 20 000 raket, 700 dronů kamikadze a tisíce protipěchotních min. Zbraně na Ukrajinu dodává také 30 partnerských a spojeneckých zemí USA, včetně Itálie. Zároveň jsou kyjevské síly, zejména neonacistické, cvičeny Spojenými státy, které jim fakticky velí. Podle svých přímých zkušeností to potvrzuje bývalý zástupce ředitele Paris Match Régis Le Sommier.

Pangaea GRANDANGOLO, INTERNATIONAL PRESS REVIEW, na BYOBLU
kanál 262 digitální pozemní vysílání
kanál 462 Tivùsat, kanál 816 Sky
Každý pátek ve 20:30

Po prvním vysílání je epizoda Grandangolo spolu s předchozími viditelná na webu.

Rozhovor s Brucem Gagnonem

JTMV: Vítejte. Bruce Gagnon na Pangee. Je od vás velmi milé, že jste tu s námi.

Bruce GAGNON: Vážím si toho. Děkuji.

JTMV: Z jakého důvodu se podle vás Rusko rozhodlo provést vojenskou intervenci na Ukrajině? Do jakého širšího kontextu válka na Ukrajině zapadá?

Bruce GAGNON: Myslím, že se musíme vrátit přinejmenším do roku 2014, kdy Spojené státy zorganizovaly státní převrat v Kyjevě a dosadily novou vládu, která byla skutečně podporována nacistickými svaly, jež převládají na západní Ukrajině. A okamžitě se lidé na východní Ukrajině podél ruských hranic v takzvaném Donbasu začali velmi bát, protože jedna z prvních věcí, kterou tato nová vláda udělala, bylo, že řekla, že mluvit rusky na Ukrajině bude nezákonné. A tak lidé začali na východní Ukrajině pořádat pokojné protestní pochody. A také sbírali podpisy pro referendum, ve kterém se říkalo, pojďme mít federativní Ukrajinu, kde budeme mít místní autonomii. Můžeme mluvit tím jazykem, kterým chceme, a také si můžeme volit své vlastní místní úředníky, místo aby je jmenovala nová vláda. A tak byli okamžitě pod vedením USA a NATO vysláni nacisté na východ do Donbasu. Jedno z prvních videí, které jsem viděl, bylo vlastně z Mariupolu v roce 2014. Všechno jsem to sledoval na YouTube, v podstatě v reálném čase, přímo před mýma očima. A lidé v Mariupolu protestovali a byli tam posláni nacisté a já jsem viděl, jak střílejí do lidí, jak je střílejí na ulicích.

JTMV: Pentagon zveřejnil 14. dubna přehled o americké pomoci ukrajinské bezpečnosti, který obsahuje impozantní seznam výzbroje poskytnuté kyjevským silám. Oficiální zdůvodnění zní, že tímto způsobem USA pomáhají Ukrajině bránit se proti ruské agresi. Je tomu tak, nebo je důvod jiný?

Bruce GAGNON: Lidé se velmi rychle snažili bránit své rodiny. Tehdy doslova většina lidí, kteří přišli do těch, jak jsem říkal, sebeobranných sil na obranu proti těm nacistům, přišla z uhelných dolů, a byli to učitelé, elektrikáři a hudebníci, skutečná lidová milice. A takhle vlastně začala ta občanská válka. Rusko neprovedlo invazi, jak se často říká v mainstreamových médiích, ale postupem času začalo těmto sebeobranným silám dodávat zbraně, aby mohli chránit sebe a své rodiny. Zároveň zde Spojené státy a NATO zřídily vojenskou výcvikovou základnu. To bylo za Obamovy vlády. Zřídily vojenskou výcvikovou základnu v západní části země v regionu, kde převažují nacisté. A právě tam tyto nacisty cvičili, přivedli je do nové jednotky speciálních sil, kterou vytvořily Spojené státy. A dokonce jsem v roce 2016 viděl video, jak Obamův velvyslanec na Ukrajině jede na tuto základnu a setkává se s vojáky, kteří přicházejí ze Spojených států, aby cvičili tyto nacisty.

Takže tohle je skutečně nepořádek, který byl vytvořen záměrně, protože se Spojené státy obávají rostoucí moci Ruska a Číny, tohoto sjednocení těchto dvou ekonomik, přihlášení dalších zemí k multipolárnímu světu, kde je ta představa, že Spojené státy jsou unipolární mocností, jedinou mocností světa, jak tomu bylo od konce druhé světové války.

USA se toho dramaticky obávají a vědí, že jim zbývá jen malé okno, málo času na to, aby se pokusily tento multipolární pohyb rozbít. A proto se domnívám, že za celou věcí stojí právě toto. USA se snaží vytvořit hnisající vřed podél hranic Ruska. A v Rand Corporation, jednom z think-tanků Pentagonu, který sídlí v Kalifornii, vypracovali v roce 2019 studii, která říká, že musíme Rusko převálcovat a vyvést z rovnováhy, a k tomu musíme použít Ukrajinu jako nástroj.

Takže věděli, že kdyby se jim podařilo vytvořit situaci typu Afghánistánu nebo Sýrie podél ruských hranic, donutilo by to Rusko vojensky zasáhnout. Přinutilo by to Rusko vydat spoustu peněz na armádu. Nešlo by to na lidské potřeby. A také by to Západu umožnilo dále démonizovat Moskvu, volat po změně režimu v Rusku a nakonec rozbít Rusko na menší země, jako to udělaly USA a NATO v roce 1999 při balkanizaci Jugoslávie. Důvodem, proč se domnívám, že chtějí rozbít Rusko na menší země, je změna klimatu, částečně s táním arktického ledu, je možnost vrtat v této arktické oblasti. A ve skutečnosti, právě když tato válka v únoru začala, USA a NATO pořádaly válečné hry na severu Norska, podél ruského arktického pobřeží. Říká se tomu Cold Response. A stále častěji vidíme vývoj amerických válečných her, vojenských cvičení v arktické oblasti. Je tedy zřejmé, že Západ chce zdroje, které má Rusko, obrovskou surovinovou základnu. Chtějí rozbít Rusko na menší části. A myslím, že to je to, co to všechno skutečně pohání. Takže Rusko vědělo, že v určitém okamžiku musí zasáhnout. Od roku 2014, od neustálého ostřelování ruských etnických občanů podél ruských hranic, zemřelo v Donbasu 14 000 lidí. A tak Rusko vědělo, že musí zasáhnout, aby zachránilo životy, protože ukrajinská vláda rozmístila 150 000 vojáků přímo podél kontaktní linie s Donbasem a byla připravena vtrhnout do Donbasu v plném nasazeni.

JTMV: Děkuji. Pentagon nyní 14. dubna zveřejnil informační list o americké pomoci ukrajinské bezpečnosti s impozantním seznamem výzbroje poskytnuté kyjevským silám. Oficiální zdůvodnění zní, že tímto způsobem USA pomáhají Ukrajině bránit se proti ruské agresi. Je tomu tak, nebo je důvod jiný?

Bruce GAGNON: Myslím, že zde funguje několik věcí. První je, že z této války bude dramaticky těžit zbrojní průmysl, vojensko-průmyslový komplex. Nejenže Spojené státy dodávají Ukrajině vojenskou techniku, která musí být samozřejmě nakonec nahrazena, ale pak také země NATO, zejména východoevropští členové NATO, dodávají Ukrajině tuto vojenskou techniku. Je to zastaralá technika. Hodně je to vojenská technika ze sovětské éry a v důsledku toho, že jsou členy NATO, budou muset nakoupit nové zásoby zbraní. A jak se ukazuje, kdykoli do NATO vstoupí nová země, je nucena nakoupit zbraně, které jsou interoperabilní, což znamená, že se hodí do amerického systému vedení války ve vesmíru. Musí být interoperabilní s americkou technologií. To znamená, že musí zbraně z velké části nakupovat od amerických společností. To je další věc, která se děje. Tím, že východoevropští členové NATO budou nuceni vyčerpat své zásoby zbraní, budou je muset nahradit interoperabilní technologií. Spojené státy budou samozřejmě mít na starosti vedení, protože vytvářejí tento rozšířený vojenský mechanismus NATO a NATO nyní přechází na mezinárodní úroveň, protože registruje partnery NATO v celém asijsko-pacifickém regionu včetně Austrálie, Nového Zélandu, Japonska, Jižní Koreje a také dalších zemí. Takže NATO skutečně říká, že už nechráníme jen Evropu. Nyní postupujeme celosvětově. A myslím, že jedním z důvodů je i to, že když NATO v OSN přijde do Rady bezpečnosti OSN a požádá o rezoluci na podporu další války, Rusko a Čína to dokážou zablokovat. Ale když NATO dokáže vytvořit mezinárodní alianci, věří, že bude schopno jít do světa a říct, podívejte se, máme mezinárodní, globální podporu pro tyto vojenské akce, jak se o to teď snaží v případě této operace na Ukrajině. Takže z toho všeho pak těží vojenský průmysl.

Ale kromě toho, když se vrátím ke svému předchozímu komentáři, vytváříte tuto hnisající bolest, tuto nekonečnou válečnou situaci. A slyšeli jsme od, myslím, že se jmenuje pan Burrell z EU, že jediný způsob, jak vyřešit tento problém na Ukrajině, je válka. Vyjednávání nebude fungovat. Takže je zcela jasné, že USA a NATO a jsem si jistý, že instruují Zelenského, ale neměli bychom mu říkat Zelenskij, protože už nesmíme používat to slovo, to písmeno Z. A to je to, co říkáte.

Takže mu musíme říkat Elensky. Ale stejně si myslím, že Elensky dostává rozkazy od CIA. Předávají mu scénář napsaný firmami pro styk s veřejností z Madison Avenue v New Yorku a Hollywoodu. A protože je to herec, jsem si jistý, že je docela zběhlý v tom, aby ten scénář dokázal přečíst. Takže žádné vyjednávání. Zelensky nebo Elensky říká, že budeme bojovat dalších deset let. A tak se snaží veřejnosti vštípit do hlavy, že tahle válka bude dlouhá, další Afghánistán znovu a znovu.

JTMV: Objevují se zprávy o přítomnosti amerického vojenského personálu na Ukrajině. Máte o tom nějaké informace? Jaká je role tohoto personálu?

Bruce GAGNON: No, už jsem řekl, že krátce po státním převratu v roce 2014, který zorganizovaly Spojené státy, USA a NATO zřídily na západní Ukrajině výcvikovou základnu, vojenskou výcvikovou základnu. A na tuto základnu byly přivezeny jednotky amerických speciálních sil z Fort Carson v Coloradu. A jejich úkolem bylo vycvičit ty nacisty a pak svléknout jejich uniformy, které měly nacistické insignie a všechno ostatní, a obléknout si uniformy vydané Spojenými státy, aby to vypadalo, že jsou skutečnou armádou. Takže jsem o tom věděl, protože jeden z mých drahých přátel, jeho syn je ve speciálních jednotkách americké armády a byl umístěn ve Fort Carson v Coloradu. A ve dvou případech byl syn mého přítele poslán na tuto výcvikovou základnu na Ukrajině.

A pak jsem předtím poznamenal, že jsem sledoval video, kde Obamův velvyslanec v roce 2016, člověk jménem Jeffrey Piat, byl součástí toho slavného telefonátu s Victorií Newlandovou v roce 2014, těsně po převratu na Majdanu, kde si telefonovali a mluvili o OSN, o EU. Vybereme si, koho chceme vybrat jako nového vůdce Ukrajiny.

Takže každopádně od té doby víme, že Ukrajinu zaplavilo američtí a další NATO poradci. A právě v tuto chvíli, kdy spolu mluvíme, ve městě Mariupol na východní Ukrajině, byli nacisté většinou vytlačeni. Několik tisíc se jich nyní vzdalo Rusům. Ale uvnitř té obrovské ocelárny, pod kterou se prý nachází podzemní systém ze sovětské éry, je šest až osm pater hloubky. A uvnitř toho místa je prý několik tisíc nacistů a hlavně, myslím, naši a vojenští poradci NATO. Takže je mi jasné, když jsem opakovaně slyšel o těch amerických vojenských poradcích NATO po celé Ukrajině v současné době, je jasné, že USA a NATO stále řídí tuto operaci. Oni ji vedou. A je mi jasné, že ukrajinská armáda je složená z nacistů číslo jedna, ale také z odvedenců, kteří byli do armády přinuceni. Mladí lidé přicházejí z farem, přicházejí z měst, kde hledají práci, nebo jsou tam vlastně nuceni být. Pravděpodobně neměli velkou motivaci bojovat proti Rusům s vědomím, že stojí proti jedné z nejsilnějších armád světa. A tak opakovaně slyšíme, že nacisté říkají, že každý, kdo se vzdá, bude zastřelen. A jsem si jistý, že poradci USA a NATO vnucují tento druh dynamiky do této bitvy, která dnes probíhá.

Ale právě v posledních dvou nebo třech týdnech došlo k několika pokusům ukrajinské vlády vyslat do oblasti ocelárny v Mariupolu vrtulníky, aby se pokusily někoho odvézt. A při každé příležitosti Rusové ty vrtulníky sestřelili, ale při jedné z těch příležitostí sestřelili vrtulník, ale dva lidé přežili. Nebyli zabiti, když se vrtulníky zřítily. A proslýchá se, nevím to jistě, ale opakovaně se proslýchá, že jeden z těch chycených zadržených byl americký generálmajor. Takže je mi jasné, že USA a NATO byly tak zoufalé, že riskovaly životy těchto pilotů vrtulníků, riskovaly životy kohokoli, koho mohly posadit na vrtulníky, aby jim pomohli uniknout. Byli tam důležití lidé a Rusko mimochodem také říká, že zachytilo komunikaci, telefonickou komunikaci z podzemí té ocelárny v šesti různých jazycích. A Rusové říkají, že identifikovali angličtinu, francouzštinu, švédštinu, němčinu a pravděpodobně také italštinu. Takže si myslím, že není pochyb o tom, že Spojené státy a NATO jsou v této válce. Není to jen válka Ukrajina versus Rusko, je to válka USA a NATO, které používají Ukrajinu jako nástroj k boji proti Rusku.

JTMV: Děkuji, Bruci Gagnone. Nyní poslední rychlá otázka, na kterou bychom chtěli rychle odpovědět. Kdy a jak podle vašich znalostí americké politiky předpokládáte konec války na Ukrajině?

Bruce GAGNON: Právě v posledních dvou dnech vyšla zpráva z televizního zpravodajství CBS, kde byl rozhovor se senátorem, americkým senátorem Chrisem Coonsem ze státu Delaware. Je ze stejného státu jako Joe Biden, Chris Coons je prý hlavním senátorem, který má k Joeovi Bidenovi nejblíže. V televizi CBS News prohlásil, že Spojené státy by nyní měly vyslat na Ukrajinu vojáky, aby pomohly ukrajinské vládě. Zjevně vidí, že Ukrajina tuto věc těžce prohrává. A tak si myslím, že dojde k poslání amerických vojáků a vojáků NATO, zejména možná do země, jako je například Polsko, které je přímo na hranicích, aby tam poslali také své vojáky. Takže jsme ve velmi nebezpečné chvíli. A opět si myslím, že ta touha poslat tam americké jednotky NATO okamžitě podtrhuje tu touhu udržet tu válku. Takže nevidím její okamžitý konec. I kdyby to Rusko v příštích týdnech, pár týdnech úplně dokončilo, tak si myslím, že USA a NATO budou pokračovat ve všech snahách, aby zemi destabilizovaly, aby pokračovaly ve zbrojení právě teď ve Spojených státech. USA cvičí ukrajinské dělostřelce, dají jim novou dělostřeleckou techniku a pošlou je zpátky na Ukrajinu a oni budou moci pálit do oblasti Donbasu z velké dálky. Takže to znamená, že Rusko se bude muset neustále snažit ty dělostřelecké pozice vyřazovat. Takže tahle věc se ještě nějakou dobu potáhne.

JTMV: To vlastně není dobrá zpráva. Moc vám děkuji, Bruci Gagnone, za vaši účast. Bylo to nesmírně zajímavé. No, moc nadějí do budoucna nám to nedává, ale doufejme v to nejlepší.

Bruce GAGNON: Myslím, že ve všech našich zemích se musíme stále více snažit mobilizovat, abychom to zastavili, protože by to mohlo vést k třetí světové válce, která by se mohla vbrzku rozhořet do jaderného konfliktu.

JTMV: Moc vám děkuji. Byli jste velmi laskaví, že jste se zúčastnili našeho programu, a doufám, že se s vámi brzy opět setkáme.

Bruce GAGNON: Děkuji. Ahoj.

U.S. and NATO Fuel War in Ukraine “To Make It Permanent” vyšel 27.4.2022 na Global Research. Překlad v ceně 1031 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 38)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 4 069