Jak se dělá nenávistná propaganda

Vladimír Stwora

27.7.2022 Komentáře Témata: Média, manipulace, lží, Maďarsko 1542 slov

Babišův iDnes nám opět předvedl, jak se dělá nenávistná propaganda. Uveřejnil článek Orbán sklízí kritiku za řeč o míšení ras, zmínil i nacistické plynové komory, ve kterém dští oheň a síru na maďarského premiéra. Článek je plný tvrdých odsudků, zhnusení, obviňování, přímo zděšení, po jeho přečtení byste si odplivli a nepodali ani Orbanovi ruku. Takto článek začíná:

Mezinárodní osvětimský výbor v úterý důrazně odsoudil slova maďarského premiéra Viktora Orbána o „nesmíšené maďarské rase“, která pronesl o víkendu v Rumunsku. Výbor uvedl, že je „zděšen“ a vyzval Evropskou unii, aby se distancovala „od takových rasistických náznaků“. Orbána zkritizovala také federace maďarských židovských obcí či maďarská opozice.

Článek dále cituje některé věty z Orbanova projevu, pečlivě vytržené z kontextu, aby nebylo jasné, co vlastně premiér řekl.

Závěr článku podává jakési historické shrnutí a nezapomíná ani na připomenutí pověstného vyvražďování maďarských židů v plynových komorách:

Koncept různých lidských ras, používaný mimo jiné nacisty, je vědecky neudržitelný a je součástí rasistických pohledů na svět. Tato ideologie nesprávně připisuje vlastnosti celým skupinám lidí na základě fyzických odlišností, jako je barva pleti, napsala agentura DPA a připomněla, že za druhé světové války nacisté ve spolupráci s maďarskými kolaboranty deportovali kolem půl milionu maďarských Židů do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Většina z nich tam zemřela v plynových komorách. V současnosti žije v Maďarsku asi 100 tisíc Židů, většinou v Budapešti.

Jako autor tohoto nenávistného článku je uveden iDnes.cz a ČTK. Konkrétní jméno chybí.

Jediné, co článek neuvedl, je vlastní projev premiéra Orbana, aby si to lidi přečetli a udělali si názor sami. Stejně jako za dob normalizace, kdy noviny masově odsuzovaly Chartu 77, ale nikdy ji nezveřejnily. Tak jsem si ten projev našel. Byl přednesen 23.7.na 31. letní svobodné univerzitě a studentském táboře Bálványos a je poměrně rozsáhlý - přes sedm stránek. Bude-li vám stačit koncentrovaná verze, čtěte dále. Jinak originál v angličtině je zde.

Viktor Orbán představil svou vizi budoucnosti Maďarska v desetiletí konfliktů

Dániel Deme

Zdroj: Viktor Orbán Sets out His Vision Concerning Hungary’s Future in a Decade of Conflict

Pilíře západní civilizace praskají

Podle Viktora Orbána bude příští desetiletí desetiletím nebezpečí, nejistoty a války, protože pilíře západní civilizace, které byly dříve považovány za neotřesitelné, se hroutí. Premiér hovořil o třech změnách v západní civilizaci. V minulosti jsme si mysleli, že žijeme chráněni vědou, pak přišel Covid, mysleli jsme si, že válka se do Evropy nemůže vrátit, ale v sousedství Maďarska je válka, a mysleli jsme si, že studená válka se už nikdy nemůže vrátit, ale někteří světoví vůdci nyní pracují na reorganizaci našeho života do geopolitických bloků, řekl premiér.

Vliv Západu slábne

Maďarský premiér hovořil o všeobecné náladě v Evropě, která podle jeho názoru směřuje dolů, protože síla, moc, autorita a působnost západní civilizace slábne. Nejbolestivější na ztrátě moci a materiálního prostoru je ztráta kontroly Západu nad energetickými zdroji, zdůraznil Orbán. Západ již nevlastní většinu surovin a energetických zdrojů. "Naše situace, situace Evropy, je dvojnásob obtížná: důvodem je to, že Washington se chová tak, jak se chová. Nikdo nehnul brvou, když Amerika začala těžit energii pomocí frakování, ačkoli se netajila tím, že svou energetickou politiku bude používat jako zahraničněpolitickou zbraň," řekl Orbán a dodal, že Američané jsou schopni prosadit svou vůli, protože nejsou v dodávkách energie závislí na jiných.

Ztráta energetických zdrojů

Evropané na to reagovali tím, že se bránili závislosti na Američanech, a EU se až dosud snažila chránit německo-ruskou energetickou osu, která se však právě teď rozpadá. "Poslední návrh Evropské komise zní, že by všichni měli být povinni snížit spotřebu plynu o 15 procent, a pokud to nepůjde, bude odebrán těm, kteří ho mají, varoval Viktor Orbán.

Výzvy, které Maďarsko čekají

V souvislosti se situací maďarského lidu premiér uvedl, že nejdůležitějším problémem je úbytek obyvatelstva. Stále je více pohřbů než křtů, poznamenal. Národy na světě lze rozdělit do dvou skupin: jedni jsou schopni se biologicky reprodukovat, druzí ne. S odkazem na rodinnou politiku vlády Fideszu uvedl, že se situace v zemi zlepšila, ale zatím nedošlo k žádnému obratu.

Dokud nedojde k obratu, dříve či později nám bude Maďarsko a Karpatská kotlina "ukradena", řekl maďarský politik.

Druhou výzvou, které čelíme, je podle Orbána migrace, která rozdělila Evropu na dvě části. "Jedna polovina je svět, kde spolu žijí evropské a mimoevropské národy. Tyto země již nejsou národy, ale konglomeráty národů. Existuje druhá polovina Západu, střední Evropa. Západ se v intelektuálním smyslu přesunul do střední Evropy a ve zbytku Evropy zůstal jen postzápad," varuje Orbán, podle něhož se postzápad v současnosti snaží donutit střední Evropu, aby se jim podobala.

Nucená migrace

Podle premiéra chce Brusel spolu se sítí George Sorose vnutit Maďarsku migraci. S odkazem na některá minulá řízení proti Maďarsku v oblasti právního státu uvedl: "Byli jsme postaveni před soud a odsouzeni. A nebýt uprchlické krize na Ukrajině, začali by na nás rozsudek vykonávat. Nyní to však odložili. Neodložili to z programu jednání, jen to odložili.

Označil za "ideologickou parodii internacionalistické levice", když se snaží tvrdit, že Evropa je ze své podstaty rasově smíšená. Je to historický a sémantický podvod. Národy žijící v Evropě se stěhují, pracují, ale nejsou to smíšené národy. Jsme ochotni se navzájem mísit, ale nejsme ochotni stát se míšenci," řekl Orbán. Podle něj si dnes islámská civilizace, která postupně směřuje do Evropy, uvědomila, že Maďarsko nebude odrazovým můstkem pro její expanzi v Evropě, a to kvůli maďarské tradici boje proti islámské Osmanské říši v minulosti.

Problém s pohlavím

Další hrozbou je genderová ideologie, proti níž vláda zavedla zákon o ochraně dětí a kvůli níž se Maďarsko dostalo před soud s dominantní evropskou levicí. "Nechceme jim říkat, jak mají žít, chceme jen, aby pochopili, že v naší zemi je otcem muž a matkou žena - a měli by to přijmout spolu se Sorosovými silami," zdůraznil Orbán a dodal, že tento "západní druh bláznovství" se v této části světa nikdy nestane většinovým názorem.

Význam aliancí a Visegrádské čtyřky

Podle premiéra je klíčem k vítězství odhodlání a hledání spojenců. Proto postzápadní státy udělaly vše pro to, aby V4 narušily. Strategické zájmy Poláků a Maďarů ve válce se shodují: chceme, aby se Rusko drželo stranou, chceme, aby Ukrajina zůstala nezávislá. "Ale v maďarsko-polských vztazích jde o srdeční problém: my to vnímáme jako válku dvou slovanských národů a Poláci jako válku, jíž jsou součástí. Naši slovenští a čeští přátelé ve volbách dali přednost polistopadovému světu," řekl s náznakem sarkasmu.

Viktor Orbán řekl, že hlavním aspektem každé války je, že matky oplakávají své děti a děti ztrácejí své rodiče. Tento pojem musí mít přednost před vším ostatním, a to i v politice. Premiér zdůraznil, že v bojích na Ukrajině dosud zahynulo 86 Maďarů. Setrval proto na svém dřívějším stanovisku, že se nejedná o válku Maďarů. Premiér rovněž poznamenal, že

existují země, které kritizují Maďarsko, protože si myslí, že není dostatečně angažované vůči Ukrajincům, ale mnoho z těchto zemí je od tohoto konfliktu vzdáleno a maximálně poskytují finanční nebo ozbrojenou podporu.

Spojené státy

Tvrzení Američanů, že všichni mají být na správné straně dějin a zbytek světa se jim podřídí, už neplatí, řekl Viktor Orbán. Většina světa na tuto výzvu nedbá. Tato válka by mohla znamenat konec nadvlády Západu, multipolární světový řád nám klepe na dveře," zhodnotil premiér. Navrhl, aby Západ místo prázdných zpráv o vítězství vypracoval novou strategii, aby se nesoustředil na vítězství ve válce, ale na dobrá mírová jednání a dobrou mírovou nabídku. Úkolem EU není postavit se na stranu Ukrajinců proti Rusům, ale stát mezi Rusy a Ukrajinci, zdůraznil Orbán.

Zrušení práva veta EU

Podle premiéra je návrh Bruselu na zrušení konsensuálního rozhodování v zahraniční politice EU nebezpečný. "Evropa se nemůže stát globálním politickým hráčem, protože nedokáže udržet mír ani doma," upozornil premiér a jednotné rozhodování v zahraniční politice EU označil za "imperialismus". Velkým problémem je také to, že EU nedokáže bránit své vlastní hranice. EU by si neměla vysnít svou vlastní ústřední roli ve světové politice, ale měla by nejprve dělat svou práci doma, zdůraznil.

Dodávky energie jsou klíčové

Zásadní otázkou je, kdo má z této války prospěch, řekl premiér. "Hlavní prospěch z ní mají Rusové, protože mají energetické zdroje. Dnes Rusové prodávají méně energie, ale za mnohem vyšší cenu, takže z toho mají prospěch. Ale prospělo to i Číňanům, kteří byli dříve z hlediska energetické závislosti vydáni na milost a nemilost Arabům, ale nyní mohou nakupovat ruskou energii. A daří se i americkým společnostem. EU je na tom ale špatně, protože její dovoz energie je v červených číslech," řekl.

Evropa čelí velké recesi

Orbán uvedl, že Evropu trápí vyhlídka na recesi a situaci v Maďarsku ztěžuje i skutečnost, že posilování dolaru vůči euru automaticky vede k oslabování forintu. Maďarsko si podle něj stanovilo cíl pro příští dva roky, a to zůstat mimo globální recesi. Podle premiéra však

pouze příští prezidentské volby v USA mohou vrátit světu mír.

"Náš hospodářský úspěch si můžeme udržet, pokud se nebudeme vyhýbat válce, genderové hlouposti, globálním daním, migraci a všeobecné recesi v Evropě. Dobrou zprávou je, že se nám to podařilo v letech 2010 a 2020. V roce 2020 Maďarsko v krizi 'předběhlo'," uvedl maďarský lídr.

Maďarsko se stane čistým plátcem do EU

Podle premiéra bude Maďarsko do roku 2030 čistým přispěvatelem do EU, což pro něj rovněž vytvoří novou situaci. "Do té doby musíme být ve špičkové diplomatické, vojenské a hospodářské formě," zdůraznil Orbán.

Tak co, je tam to, co píši na iDnes?

Známka 1.3 (hodnotilo 141)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 10 807