Státní Stádní teror pokračuje

Článek na Zvědavci (https://www.zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://www.zvedavec.news/zvirata/2007/07/2157-delstatnidel-stadni-teror-pokracuje.htm

Vladimír Stwora

O zrůdném a zbytečném vybíjení drůbeže jsem ve Zvědavci psal 23.6., pak 26.6., dnes se k tomu tématu vracím potřetí. Nedělám to s potěšením, není to téma, o kterém se píše lehce, ale musím. Vypadá to totiž, že se hysterie stupňuje.

Článek v MF Veterináři pro jistotu utratí 70 tisíc kusů zdravé drůbeže v dnešní MF začíná takto: Veterináři se rozhodli preventivně vybít tři chovy v okolí ohniska ptačí chřipky na Orlickoústecku. Na farmách, které virus nezasáhl, zemře na 70 tisíc kusů drůbeže. … Ptačí chřipka si vybírá další daň. Celé tři velkochovy na Orlickoústecku budou po konzultaci s Evropskou komisí a ministerstvem zemědělství zlikvidovány. A to i přesto, že je ptačí chřipka nezasáhla. A o kousek dál se praví: Ačkoli je drůbež zdravá, představuje podle veterinářů riziko. "Po vyhodnocení rizik jsme se je rozhodli utratit. Někde v okolí se vyskytují původci nákazy, toto je jediné logické opatření, jak šíření zabránit," řekl iDNES.cz Josef Duben ze Státní veterinární správy.

...ptačí chřipka je nezasáhla... ačkoliv je zdravá … představuje riziko... Všimněte se těch formulací. Nikde v článku se také nepraví nic o novém nálezu viru. Je to čistě prevence. Pan Duben a jeho „tým odborníků“ „vyhodnotili riziko“ a rozhodli.

[stadni teror]

Zvykejte si, lidičky, budete to slyšet častěji a častěji. Něco (časem někdo) představuje riziko. Nic ještě neudělal, ale mohl by. Nějaký pan Duben nebo jemu podobný to riziko vyhodnotí. A rozhodne, že v rámci prevence...

Státní autority jednají „ve vašem zájmu“. Stát se o vás bojí. Pečuje o vás, má vás rád. Musíte to ocenit, musíte pochopit, že to je pro vaše dobro. A lidé chápou. Jako tupé a poslušné ovce nosí své slepičky a předávají je do rukou vrahů bez tváří v protichemických oděvech. Výrony stádnosti. Gejzíry tuposti. Nikdo neremcá. Každý si uvědomuje vážnost situace. Co kdyby... A nakonec, vždyť to jsou jenom slepice. Hloupí a bezcenní tvorové. (Výjimkou potvrzující pravidlo byla žena bránící svého papouška, před kterou se skláním za její lidství.)

Na tomto běsnění je zajímavé i to, že do masmédií nepronikne jediný hlásek, který by se vybíjených zvířat zastal. Kde je Marta Kubišová? (Které si jinak velmi vážím.) Nemá názor, souhlasí, nebo jí jen nedovolí mluvit? Kde jsou ochránci hospodářských zvířat z webu www.ohz.cz? Poslední zápis mají z 29.6. a je o testování brambor na prasatech. Nezajímá je to? Netýká se jich to? Věří tomu? Kde jsou ostatní milovníci zvířat? Kde jsou ornitologové a milovníci ptáků? Nic. Ticho. Prázdno. Vakuum. Všichni si myslíme totéž. Ani v dobách nejtužší normalizace nepanovala tak dokonalá shoda názorů.

Ještě nikdy jsem se necítil se svým názorem tak osamocen, jako v tomto případě. Nejvýše, čeho se mi dostává, je souhlasného pokývání hlavou „jo, jo, je to zlé, ale co naděláš...“.

Rovněž mnohočetné spolky na ochranu zvířat jsou zcela paralyzovány. Kdysi jsem podporoval organizaci PETA a oni od té doby mají můj email. Denně je moje schránka spamována hororovými příběhy o zvířatech mučených v cirkusech, o psech a kočkách, které díky PETA našly nový šťastný domov, o nutnosti stát se vegetariánem, o rozhodnutí celebrit chodit raději nahé, než si na sebe oblíknout kožich (fotka nahé celebrity téměř vždy přiložena, ale nikdy na ní není nic vidět), a o tom, že vykleštit svého psa a kočku je pro ně velké dobro a vykleštěná zvířata za to budou svému majiteli vděčná až do smrti. A samozřejmě žádný ten email nezapomene slušně požádat o příspěvek na jejich vysoce potřebnou činnost.

Přibližně každé dva měsíce mi také chodí z PETA velká tlustá obálka, v ní mnoholistý dotazník a dopis, kde mi nadšeně oznamují, že jsem byl „náhodně“ vybrán pro celostátní anketu a kdybych laskavě vyplnil dotazník a poslal spolu s malým příspěvkem... blah blah blah.

Už když ta hysterie kolem ptačí chřipky začala a v Asii upalovali miliony kuřat zaživa tak, že je prostě nasypali do jámy nebo jen tak na hromadu, polili hořlavinou a zapálili, jsem napsal PETA dotaz, co oni k tomu jako... Pokud si vzpomínám (je to už dost dávno), přišla mi nemastná, neslaná odpověď, že jako tedy jsou concerned (znepokojeni), ale že, blah, blah, blah. Od té doby jsem jim přestal přispívat a také jim oznámil, proč. Přesto na mě nezapomínají a mají drzost doslova denně žádat o příspěvek.

Ale o tom jsem psát nechtěl.

Chtěl jsem se znovu zamyslet nad příčinami. O tom, že je to nejčistší forma stádního teroru (to není překlep – opravdu se jedná o stádo), není vůbec pochyb. O tom, že si systém ladí formu, že nás zvyká na muže bez tváří v chemických oděvech s neomezenou autoritou, na armádu, zátarasy, prohlídky a kontroly rovněž není pochyb. Jde ještě o něco jiného. Ano, hádáte správně, jde o peníze.

Hlavní je nedat přírodě šanci.

Psal jsem ve svém předposledním článku na téma vybíjení drůbeže o tom, co bych dělal já, být panem Dubnem ze Státní veterinární zprávy. Napsal jsem, že bych zvířata v zasažené farmě neléčil, nechal infekci odeznít a zvířata, která by přežila, bych použil jako základ pro nový chov, neboť je vysoká šance, že mají proti nákaze přirozenou imunitu. Pokud by přišla nová vlna infekce, opět by zkosila část z tohoto chovu, opět bych ponechal přeživší drůbež pro další chov. Je téměř jisté, že po několikerém opakování bych měl chov odolný vůči ptačí chřipce. A zadarmíko.

To je přesně to, co se nesmí stát. Státní orgány absolutně nepovolí, aby jakékoliv zvíře přežilo. Proč?

Follow the money trail (sleduj stopu peněz)

Vzpomněl jsem si na článek, který jsem kdysi kdesi četl, o britských vědcích usilovně pracujících na geneticky modifikovaném kuřeti, které by bylo odolné nákaze virem H5N1. Jenže jsem neměl odkaz. Stačilo ale zadat do Google „genetically modified chicken H5N1“ a podívejme se – našlo se 260 tisíc odkazů. Samozřejmě, že 99 % jsou irelevantní, ale zmíněný článek byl hned na první stránce a za nim ještě několik ve stejném duchu. Článek je z roku 2005. Cituji ze stránky gmwatch.org

Vědci se ve své snaze, vypořádat se s ptačí chřipkou, zaměřují na geneticky modifikované kuřata

Mark Henderson, Science Correspondent

The Times, Oct 29 2005

Dlouhodobé nebezpečí pandemie ptačí chřipky by se mohlo značně snížit díky projektu geneticky modifikovaných kuřat, odolných smrtelné variantě viru.

Britští vědci pracuji na geneticky modifikovaných kuřatech, aby je ochránily před virem H5N1, který devastoval drůbeží průmysl na Dálném východě se snahou nahradit chovy ptáky, kteří nejsou náchylní chřipce.

Technika by rovněž měla nabídnout ochranu proti mnoha jiným verzím chřipky mající potenciál stát se lidskou pandemií, jako podskupina H7 odpovědna za nákazu v holandském drůbežím průmyslu v roce 2003.

Kdyby se podařilo (celou doplňuji) kuřecí populaci nahradit tarnsgenickými ptáky schopnými vzdorovat chřipce, zlikvidovalo by to rezervoár viru a drasticky by to snížilo jeho schopnost rozšířit se na lidi a začít pandemii.

Tým vedený profesorem molekulární virologie Laurence Tiley z cambridgeské univerzity a Helen Sang z Roslin Institute blízko Edinburghu už má za sebou první úspěch. Dokázal, že kuřecí buňky mohou být chráněny před chřipkou vložením malého kousku genetického materiálu.

...

Atd., atd. Nebudu to celé překládat, omílají tam kuře stokrát jinak a je to téměř jako oslavná óda, akorát bez rýmů.

[žádná potrava, kterou nelastníme, nesmí vyrůst]

V článku se neuvádí, kdo výzkum financuje, což je zajímavé.

Před časem si firma Monsanto nechala patentovat vepře domácího. Psal jsem o tom v článku Monsanto si nechala patentovat nový objev: vepř domácí.

A teď sledujte se mnou. Kdyby Monsanto nebo jiná podobná firma přišla s geneticky modifikovanými kuřaty odolnými proti ptačí chřipce, co myslíte, našel by se trh?

Netvrdím, že je za tím právě Monsanto. Nevím, kdo za tím je. Pouze říkám, že až se geneticky modifikované kuře objeví, bude to pro někoho naprosto astronomický profit.

Už dnes tyto firmy vlastní patenty na většinu užitkových rostlin a je známo, že už delší dobu pošilhávají po živočišné výrobě. Jak praví plakát: Monsanto: neměla by vyrůst žádná potrava, kterou nevlastníme.

Článek nevylučuje to, co jsem už napsal o problematice dříve. Spíše doplňuje. Pravda zřejmě bude od všeho trochu. A mám ještě jednu teorii o tom, co je za ptačí chřipkou, ale to by bylo na samostatný a delší článek, a příliš to zavání konspirací. Nechám si to napříště.

Zdroje

Článek byl publikován 13.7.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.