Dva státy Evropské unie se chystají přerušit diplomatické vztahy s Ruskem

Článek na Zvědavci (https://www.zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://www.zvedavec.news/komentare/2023/01/9521-dva-staty-evropske-unie-se-chystaji-prerusit-diplomaticke-vztahy-s-ruskem.htm

Estonské ministerstvo zahraničí, které ve vztazích s Ruskem postoupilo o krok dále, potvrdilo vyhoštění ruského velvyslance, na což ruské ministerstvo reagovalo příkazem, aby estonský velvyslanec opustil Rusko nejpozději do 7. února. Přerušení diplomatických vztahů, tj. uzavření velvyslanectví, představuje poslední krok před zahájením války.

[...]

Jedná se o poslední kolo konfliktu, který začal vyhoštěním ruských diplomatů údajně za účelem „dosažení parity“ mezi personálem ruského a estonského velvyslanectví (celkem 8 diplomatů a 15 vyslaných pracovníků), zatímco ve skutečnosti šlo o odvetné opatření po ruské vojenské intervenci na Ukrajině. Rusko pak „recipročně“ vyhostilo estonské diplomaty z konzulátů v Petrohradě a Pskově.

V prosinci 2022 začala estonská centrální banka se souhlasem Evropské centrální banky vydávat veřejnosti minci v hodnotě 2 eur, která byla vyražena v červenci a připomínala nezávislost Ukrajiny. Na rubové straně mince se skvěl nacistický slogan. Dne 30. června 1941 totiž „integrální nacionalista“ Stepan Bandera vyhlásil nezávislost Ukrajiny s podporou nacistů.

Dne 23. ledna 2023 Tallin oznámil převod vojenské pomoci ukrajinským ozbrojeným silám ve výši 113 milionů eur, včetně „všech 155mm houfnic FH-70“, kromě 122mm houfnic D-30, dělostřeleckých granátů a protitankových granátometů Carl Gustaf M2.

Od 9. ledna Estonsko uvažuje o rozšíření své „výlučné námořní zóny“ vytvořením „přilehlé námořní zóny“, v níž by jeho pobřežní stráž mohla vstupovat na palubu jakéhokoli plavidla. Vzhledem k úzkému hrdlu zátoky v Baltském moři by tak Tallin v rozporu s mezinárodním právem blokoval vstupní a výstupní body přístavu v Petrohradě, druhém největším městě Ruska.

V roce 1939 se Sovětský svaz pokusil vyjednat s Finskem způsob, jak ochránit Leningrad (dnešní Petrohrad) před nacistickou invazí zahájenou z ostrovů ve Finském zálivu, ale Finové sovětské obavy odmítli. SSSR zahnán ke zdi napadl část finského pobřeží (“zimní válka“), čehož využil Západ k vyloučení ze Společnosti národů (předchůdkyně současné OSN).

Litva si vzala příklad z Estonska a oznámila, že vyhostí ruského velvyslance.

Two European Union states poised to sever diplomatic relations with Russia vyšel 26.1.2023 na Voltairenet.org. Překlad v ceně 154 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 30.1.2023


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.