Válka je prohraná – Zelenský odejde – Bílý dům selhal

Článek na Zvědavci (https://www.zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://www.zvedavec.news/komentare/2023/11/9858-valka-je-prohrana-zelensky-odejde-bily-dum-selhal.htm

Moon Of Alabama

Nový velký příběh časopisu Time je docela objevný:

„Nikdo nevěří v naše vítězství tak jako já. Inside Volodymyr Zelensky's Struggle to Keep Ukraine in the Fight – Time – 30. října 2023

[Jaký je to...] 
Jaký je to rozdíl za rok...
Tato ofenziva probíhá nesnesitelným tempem a s obrovskými ztrátami, takže je pro Zelenského stále obtížnější přesvědčit partnery, že vítězství je za rohem. S vypuknutím války v Izraeli se dokonce udržení pozornosti světa na Ukrajině stalo velkou výzvou.

S tím souhlasí i týdeník Economist, který cituje vojáka na frontě protiofenzívy:

„Levá ruka“, pěšák bojující na frontě mezi Robotyní a Verbovem, říká, že ukrajinské ztráty vzrostly na alarmující úroveň, částečně díky práci bezpilotních letounů. Záporožské pláně se podle něj obrátily k životu zády. „Je to peklo. Mrtvoly, pach mrtvol, smrt, krev a strach. Ani závan života, jen pach smrti.“ Ti v jednotkách, jako byla ta jeho, měli větší šanci zemřít než přežít. „Sedmdesát třicet. Někteří se nedožijí ani první bitvy.“

Přesto je Zelenski povzbuzuje:

Jeho přesvědčení se však nezměnilo. Navzdory nedávným neúspěchům na bojišti se nehodlá vzdát boje ani se soudit o jakýkoli mír.

Naopak, jeho víra v konečné vítězství Ukrajiny nad Ruskem přitvrdila do podoby, která znepokojuje některé jeho poradce. Je neochvějná a hraničí s mesiášstvím. „Sám sebe klame,“ říká mi zklamaně jeden z jeho nejbližších spolupracovníků. „Došly nám možnosti. Nevyhráváme. Ale zkuste mu to říct.“

Zelenského tvrdohlavost, říkají někteří z jeho pomocníků, poškodila snahu jejich týmu přijít s novou strategií, s novým poselstvím. Zatímco debatovali o budoucnosti války, jedna otázka zůstávala tabu: možnost vyjednávání o mírové dohodě s Rusy. Soudě podle nedávných průzkumů by většina Ukrajinců takový krok odmítla, zejména pokud by znamenal ztrátu jakéhokoli okupovaného území.

Válka je prohraná. Oni to vědí. Nejsou však ochotni se vzdát.

Zelenského lidé svalují vinu všude jinde, jen ne na ty, kteří nepořádek způsobili. Právě „vítězná“ sdělení Zelenskiho a jeho party přivedla veřejnost k naprostému sebeuspokojení.

Jak píše Strana v titulku (strojový překlad):

Ukrajina prohrává válku s Ruskou federací kvůli neadekvátnímu vnímání situace společností – velitel ozbrojených sil Ukrajiny – Strana.news – 30. října 2023

Strategicky Ukrajina prohrává válku kvůli neadekvátnímu vnímání situace společností.

Tento názor vyjádřil velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Dmitrij Kucharčuk v rozhovoru pro Pátý kanál.

Tvrdí, že na začátku války byli všichni Ukrajinci připraveni bránit zemi, bylo mnoho dobrovolníků. Ale po stažení ruských vojsk z Kyjeva se situace změnila.

„Hned poté jsem si všiml, že se v médiích objevily teze, že bojujeme s bezdomovci, že ruská armáda neumí bojovat, že v podstatě vítězství bude za týden nebo dva, maximálně za měsíc. Že nejdřív na jaře, pak v létě, pak na podzim, pak v zimě, aniž bychom upřesnili, v které zimě, půjdeme na Krym. Že to vítězství je v podstatě vítězné. Takže lidi byli uloženi do teplé koupelny. Rozbili jsme vidění reality. Ale v Rusku se to nestalo. Začali si uvědomovat, že válka pro ně nebude jednoduchá. Uvědomovali si, že budou muset bojovat dlouho, „ domnívá se Kucharčuk.

Říká také, že Rusové „sílí“ každým dnem, a kdyby Ukrajina skutečně bojovala proti „degenerátům“, dávno by je porazila.

„Proto prohráváme. U nich probíhají tyto procesy a jejich připravenost veřejnosti je mnohem vyšší než u nás. A když mluví o jaderné bombě, o válce všech proti všem, z nějakého důvodu se mi zdá, že jsou na tyto procesy připraveni, „ dodal velitel praporu.

Napoleon, Hitler a několik dalších lidí, kteří usilovali o válku s Ruskem, se museli naučit nikdy nepodceňovat hloubku jeho zdrojů. Nyní se tuto lekci učí NATO, USA a jejich evropští zástupci.

Zelenskému se to stále nepodařilo. Nechce se vzdát:

Zima také ztíží vojenský postup a uzavře frontové linie přinejmenším do jara. Zelenskij to však odmítá přijmout. „Zmrazení války pro mě znamená její prohru,“ říká. Jeho asistenti mě varovali, že před příchodem zimy mají očekávat zásadní změny ve vojenské strategii a velké otřesy v prezidentově týmu. Bude prý třeba propustit nejméně jednoho ministra a vysokého generála, který má na starosti protiofenzívu, aby byla zajištěna odpovědnost za pomalý postup Ukrajiny na frontě. „Nepohybujeme se kupředu,“ říká jeden ze Zelenského blízkých spolupracovníků. Někteří frontoví velitelé, pokračuje, začali odmítat rozkazy k postupu, i když přišly přímo z kanceláře prezidenta. „Chtějí jen sedět v zákopech a držet linii,“ říká. „Ale takhle se válka vyhrát nedá.“

Když jsem tato tvrzení vznesl před jedním vysokým vojenským důstojníkem, řekl, že někteří velitelé nemají příliš na výběr, když se rozhodují podle rozkazů shora. V jednu chvíli na začátku října, řekl, politické vedení v Kyjevě požadovalo operaci na „znovudobytí“ města Horlivka, strategické výspy na východě Ukrajiny, kterou Rusové drží a tvrdě brání již téměř deset let. Odpověď přišla zpět v podobě otázky: Čím? „Nemají muže ani zbraně,“ říká důstojník. „Kde jsou zbraně? Kde je dělostřelectvo? Kde jsou noví rekruti?“

V některých složkách armády je nedostatek personálu ještě horší než nedostatek zbraní a munice. Jeden ze Zelenského blízkých spolupracovníků mi říká, že i kdyby USA a jejich spojenci dodali všechny zbraně, které přislíbili, „nemáme muže, kteří by je použili“.

Od začátku invaze Ukrajina odmítá zveřejnit oficiální počty mrtvých a zraněných. Podle amerických a evropských odhadů však počet obětí již dávno překročil 100 000 na každé straně války. Válka natolik oslabila řady ukrajinských ozbrojených sil, že odvodní úřady byly nuceny povolávat stále starší personál, čímž se průměrný věk vojáka na Ukrajině zvýšil na přibližně 43 let. „Jsou to už dospělí muži, kteří nejsou ze začátku tak zdraví,“ říká Zelenského blízký spolupracovník. „Tohle je Ukrajina. Ne Skandinávie.“

Staré problémy Ukrajiny, především korupce, přetrvávají:

Uprostřed všeho toho tlaku na vymýcení korupce jsem se možná naivně domníval, že si ukrajinští úředníci dvakrát rozmyslí, než vezmou úplatek nebo si namastí kapsu ze státních prostředků. Když jsem však na to začátkem října upozornil jednoho z nejvyšších prezidentských poradců, požádal mě, abych vypnul diktafon, aby mohl mluvit volněji. „Simone, mýlíš se,“ řekl mi. „Lidé kradou, jako by nebylo zítřka.“

S vědomím, že se loď potápí, bych to nejspíš udělal také. Vzít na svůj osobní záchranný člun cokoli, co je k dispozici, a připravit se na přeříznutí jeho lan k mateřské lodi.

Článek v Times (odkaz výše) je signál. Oznamuje konec Zelenského režimu. Jsem si jistý, že Národní bezpečnostní rada i ministerstvo zahraničí horečně hledají alternativu – a způsob, jak ji instalovat, aby si zachovaly tvář.

Zdá se, že někdo přesně za tímto účelem chrání a prosazuje Alexeje Arestoviče (strojový překlad):

Po odchodu z prezidentského úřadu se skandálem v lednu 2023 Arestovič sice začal kritizovat kroky úřadů, nicméně donedávna to dělal opatrně.

Nyní však vládnoucí tým jen plácá.

Arestovič se zaměřuje na dvě věci: na vojenská rozhodnutí vedení země a na její vnitřní politiku.

...

Druhá verze: Arestovič si získal podporu Američanů, kteří chtějí na Ukrajině větší politickou rozmanitost a nemají zájem na Zelenského monopolizaci moci.

Ve prospěch této verze hovoří i výše zmíněná skutečnost, že zostřování rétoriky bývalého poradce prezidentské kanceláře začalo po jeho cestě do Spojených států. I v této souvislosti připomínají jeho rozhovor s Gordonem ze začátku října, kde říká, že pokud se Západ rozhodne ukončit válku, aniž by dosáhl hranic roku 1991, a Zelenskyj se tomu bude bránit, pak bude ukrajinský prezident „vyměněn“ ve volbách.

...

„Je možné, že Arestoviče podporuje určitá část západních elit, kterým záleží na šíři názorů na Ukrajině. Říkají, že v zemi může mluvit nejen Zelenského hlas, ale existují i různé kritické názory, „ komentuje pro Strana politolog Ruslan Bortnik.

Bílý dům ve své velké strategii usiloval o obrat k Asii. Ale USA jsou – nejprve na Ukrajině, ve zcela zbytečném konfliktu, který USA samy vyvolaly, a s Gazou v plamenech opět na Blízkém východě.

V nedávné přednášce v Austrálii John Mearsheimer toto dilema detailně rozebral (video). Nepředpokládá dobrý výsledek.

The War Is Lost – Zelenski Will Leave – The White House Has Failed vyšel na ICH 1.11.2023. Překlad v ceně 559 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 6.11.2023


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.