Putinův projev: rozdíly mezi civilizacemi formují konflikt mezi Východem a Západem

Pepe Escobar

24.2.2023 Komentáře Témata: Analýza, Rusko 1274 slov

Prezident Putin ve svém projevu ve Federálním shromáždění zdůraznil, že Rusko je nejen nezávislý národní stát, ale také svébytná civilizace s vlastní identitou, která je v konfliktu a aktivně vystupuje proti hodnotám „západní civilizace“.

Dlouho očekávaný úterní projev ruského prezidenta Vladimira Putina před ruským Federálním shromážděním je třeba chápat jako projev suverenity.

Tento projev se konal v den prvního výročí oficiálního uznání Doněcké a Luhanské lidové republiky Ruskem, a to jen několik hodin před 22. únorem 2022. To, co se stalo před rokem, znamenalo v nesčetných ohledech také zrod skutečného multipolárního světa 21. století.

O dva dny později Moskva zahájila na Ukrajině speciální vojenskou operaci (SMO) na obranu zmíněných republik.

Putinův projev byl chladný, klidný, vyrovnaný, bez náznaku agrese, Rusko bylo vykresleno jako starobylá, nezávislá a zcela svébytná civilizace – někdy kráčející po cestě ve shodě s jinými civilizacemi, jindy v rozporu s nimi.

Ukrajina, součást ruské civilizace, je nyní okupována západní civilizací, která se podle Putina „stala vůči nám nepřátelskou“, jako v několika případech v minulosti. Takže akutní fáze toho, co je v podstatě válkou v zastoupení Západu proti Rusku, se odehrává nad tělem ruské civilizace.

To vysvětluje Putinovo vysvětlení, že „Rusko je otevřená země, ale nezávislá civilizace – nepovažujeme se za nadřazené, ale zdědili jsme svou civilizaci po předcích a musíme ji předávat dál“.

Válka, která rozleptává tělo ruské civilizace, je vážnou existenční záležitostí. Putin také jasně řekl, že „Ukrajina je Západem využívána jako nástroj a zkušební pole proti Rusku“. Z toho plyne nevyhnutelná následná reakce: „Čím více zbraní dlouhého doletu bude na Ukrajinu posláno, tím déle budeme muset hrozbu odsunout od našich hranic.“

Překlad: tato válka bude dlouhá – a bolestivá. Nebude to žádné rychlé vítězství s minimálními ztrátami krve. Další tahy kolem Dněpru mohou trvat roky, než se upevní. V závislosti na tom, zda se politika USA bude i nadále klonit k neokonzervativním a neoliberálním cílům, může být frontová linie přesunuta do Lvova. Pak se může německá politika změnit. Normální obchod s Francií a Německem se může obnovit až koncem příštího desetiletí.

Kremelské rozčilení: Dohoda START je mrtvá

To vše nás přivádí ke hrám Říše lží. Putin říká: „Sliby... západních vládců se změnily ve falšování a kruté lži. Západ dodával zbraně, cvičil nacionalistické prapory. Ještě před zahájením SMO se jednalo... o dodávkách systémů protivzdušné obrany... Vzpomínáme si na pokusy Kyjeva získat jaderné zbraně.“

Putin dal opět jasně najevo, že prvek důvěry mezi Ruskem a Západem, zejména USA, je pryč. Pro Rusko je tedy přirozené rozhodnutí „odstoupit od smlouvy o strategických útočných zbraních, ale oficiálně to neuděláme. Zatím pouze zastavujeme svou účast na smlouvě START. Žádné americké inspekce v našich jaderných zařízeních nelze připustit“.

Na okraj dodejme, že ze tří hlavních americko-ruských zbrojních smluv Washington dvě z nich opustil: V roce 2002 administrativa bývalého prezidenta George W. Bushe vypověděla smlouvu o protiraketové obraně (ABM) a v roce 2019 bývalý prezident Donald Trump zrušil smlouvu o jaderných zbraních středního doletu (INF).

To svědčí o míře roztrpčení Kremlu. Putin je dokonce připraven nařídit ministerstvu obrany a Rosatomu, aby se připravily na testování ruských jaderných zbraní, pokud se USA vydají stejnou cestou jako první.

V takovém případě bude Rusko nuceno zcela porušit paritu v jaderné oblasti a opustit moratorium na jaderné zkoušky a spolupráci s ostatními státy, pokud jde o výrobu jaderných zbraní. Dosavadní hra USA a NATO spočívala v otevření malého okénka, které jim umožňovalo inspekci ruských jaderných zařízení.

Putin svým judistickým chvatem vrací tlak na Bílý dům.

USA a NATO nebudou zrovna nadšené, až Rusko začne testovat své nové strategické zbraně, zejména Poseidon – největší torpédo s jaderným pohonem, které kdy bylo nasazeno a které je schopné vyvolat děsivé radioaktivní vlny v oceánu.

V hospodářské oblasti: Obejít americký dolar je základním krokem k multipolaritě. Putin během svého projevu zdůraznil odolnost ruské ekonomiky: „Ruský HDP v roce 2022 klesl pouze o 2,1 procenta, odhady protistrany se nestaly skutečností, hovořilo se o 15, 20 procentech.“ Tato odolnost dává Rusku dostatek prostoru k tomu, aby „společně s partnery pracovalo na tom, aby systém mezinárodního zúčtování byl nezávislý na americkém dolaru a dalších západních měnách. Dolar ztratí svou univerzální roli“.

O geoekonomice: Putin chválil ekonomické koridory od západní Asie po jižní Asii: „Budou vybudovány nové koridory, dopravní trasy směrem na východ, to je region, kam zaměříme náš rozvoj, nové dálnice do Kazachstánu a Číny, nový severojižní koridor do Pákistánu, Íránu.“

A ty se napojí na Rusko rozvíjející „přístavy v Černém a Azovském moři, je nutné vybudovat logistické koridory uvnitř země.“ Výsledkem bude postupné propojení s Mezinárodním dopravním koridorem Sever-Jih (INSTC), jehož zadavateli jsou Írán a Indie, a nakonec i čínská megatriliardová iniciativa Pásmo a cesta (BRI).

Čínský plán pro globální bezpečnost

Je nevyhnutelné, že kromě nastínění několika státních politik zaměřených na vnitřní rozvoj Ruska – dalo by se dokonce přirovnat k politice socialistické – se velká část Putinova projevu musela soustředit na válku NATO vs. Rusko do poslední chvíle ukrajinské.

Putin poznamenal, že „naše vztahy se Západem se zhoršily, a to výhradně vinou Spojených států“, že cílem NATO je způsobit Rusku „strategickou porážku“ a že válečné šílenství ho před týdnem donutilo podepsat dekret o „uvedení nových pozemních strategických komplexů do bojové služby“.

Není tedy náhodou, že americký velvyslanec byl ihned po Putinově projevu předvolán na ministerstvo zahraničních věcí.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov velvyslankyni Lynne Traceyové jednoznačně řekl, že Washington musí přijmout konkrétní opatření: mimo jiné stáhnout z Ukrajiny všechny vojenské síly a vybavení USA a NATO. V ohromujícím kroku požadoval podrobné vysvětlení zničení plynovodů Nord Stream 1 a 2, jakož i zastavení vměšování USA do nezávislého vyšetřování, které má určit odpovědné strany.

Nejvyšší čínský diplomat Wang Yi se v Moskvě setkal s tajemníkem ruské bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem a poté hovořil s Lavrovem a Putinem. Patrušev poznamenal, že „směřování k rozvoji strategického partnerství s Čínou je absolutní prioritou ruské zahraniční politiky“. Wang I ne tak krypticky dodal: „Moskva a Peking si musí synchronizovat hodinky.“ V tomto případě se jednalo o tzv.

Američané dělají vše pro to, aby se pokusili předejít čínskému návrhu na deeskalaci na Ukrajině. Čínský plán by měl být představen tento pátek a existuje vážné riziko, že Peking padne do pasti nastražené západní plutokracií.

Příliš mnoho čínských „ústupků“ Rusku a méně ústupků Ukrajině může být využito k vraždění klínu mezi Moskvu a Peking (rozděl a panuj, což je vždy americký plán A. Plán B neexistuje).

Číňané vycítili situaci a sami se rozhodli přejít do ofenzivy a předložili koncepční dokument Globální bezpečnostní iniciativy.

Problémem je, že Peking stále přisuzuje příliš velkou váhu bezzubé OSN, když se odvolává na „formulování Nové agendy pro mír a dalších návrhů, které předložil generální tajemník OSN v dokumentu Naše společná agenda“.

Stejně tak, když Peking zastává názor, že „jadernou válku nelze vyhrát a nikdy se nesmí vést“. Zkuste to vysvětlit straussovským neokonzervativním psychopatům v Beltwayi, kteří o válce, natož jaderné, nic nevědí.

Číňané potvrzují nutnost „dodržovat společné prohlášení o předcházení jaderné válce a zamezení závodů ve zbrojení, které vydali vedoucí představitelé pěti států disponujících jadernými zbraněmi v lednu 2022“. A „posílit dialog a spolupráci mezi státy disponujícími jadernými zbraněmi s cílem snížit riziko jaderné války“.

Lze si vsadit na to, že Patrušev Wang Yiovi podrobně vysvětlil, že je to jen zbožné přání. „Logiku „současného kolektivního západního „vedení“ vyjádřil mimo jiné nenapravitelný průměrňák Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO: i jaderná válka je lepší než ruské vítězství na Ukrajině.

Putinův odměřený, ale rozhodný projev jasně ukázal, že sázky jsou stále vyšší. A vše se točí kolem toho, jak hluboko dokáže ruská – a čínská – „strategická nejednoznačnost“ petrifikovat paranoidní Západ koketující s houbovými mraky.

Putin’s ‘civilizational’ speech frames conflict between east and west vyšel 22.2.2023 na cradle.co. Překlad v ceně 548 Kč Zvědavec.

Známka 1.3 (hodnotilo 89)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 5

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 602