Hackerský a dezinformační tým zasahuje do voleb

25.2.2023 Komentáře Témata: Současné události 1917 slov

Stephanie Kirchgessner

Důkazy o existenci globálního soukromého trhu s dezinformacemi zaměřenými na volby budou také varovným signálem pro demokracie na celém světě.

Nové vyšetřování odhalilo skupinu izraelských kontraktorů, kteří tvrdí, že pomocí hackerských útoků, sabotáží a automatizovaných dezinformací na sociálních sítích zmanipulovali více než 30 voleb po celém světě.

Jednotku vede Tal Hanan, padesátiletý bývalý příslušník izraelských speciálních jednotek, který nyní pracuje v soukromí pod pseudonymem „Jorge“ a podle všeho již více než dvacet let působí ve stínu při volbách v různých zemích.

Odhaluje ho mezinárodní konsorcium novinářů. Hanan a jeho jednotka, která používá krycí jméno „Team Jorge“, byli odhaleni na základě tajných záběrů a dokumentů, které unikly do Guardianu.

Hanan neodpověděl na podrobné otázky týkající se činnosti a metod Jorgeho týmu, ale řekl: „Popírám jakékoli pochybení.

Vyšetřování odhaluje mimořádné podrobnosti o tom, jak dezinformace používá jako zbraň „Team Jorge“, který provozuje soukromou službu nabízející skryté zasahování do voleb beze stopy.

Skupina pracuje také s firemními klienty.

Hanan řekl reportérům v utajení, že jeho služby, které jiní nazývají „černé operace“, jsou k dispozici zpravodajským agenturám, politickým kampaním a soukromým společnostem, které chtějí tajně manipulovat s veřejným míněním.

Uvedl, že byly použity v Africe, Jižní a Střední Americe, USA a Evropě.

Jednou z klíčových služeb týmu Jorge je komplexní softwarový balíček Advanced Impact Media Solutions neboli Aims.

Ovládá obrovskou armádu tisíců falešných profilů na sociálních sítích Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram a YouTube. Někteří avataři mají dokonce účty na Amazonu s kreditními kartami, bitcoinové peněženky a účty na Airbnb.

V konsorciu novinářů, kteří vyšetřují tým Jorge, jsou reportéři z 30 publikací, včetně Le Monde, Der Spiegel a El País.

Projekt, který je součástí širšího vyšetřování dezinformačního průmyslu, koordinuje francouzská nezisková organizace Forbidden Stories, jejímž posláním je pokračovat v práci zavražděných, ohrožených nebo uvězněných reportérů.

Video v utajení natočili tři reportéři, kteří kontaktovali tým Jorge a představili se jako potenciální klienti.

Během více než šesti hodin tajně nahraných schůzek Hanan a jeho tým prozradili, jak mohou shromažďovat informace o svých konkurentech, včetně použití hackerských technik pro přístup k účtům Gmail a Telegram.

Chlubili se tím, že do legitimních zpravodajských serverů posílají příběhy, které pak software pro správu botů společnosti Aims rozšiřuje.

Zdá se, že většina jejich strategie se točila kolem narušování nebo sabotování konkurenčních kampaní: tým dokonce tvrdil, že poslal přes Amazon do domu jednoho politika sexuální hračku, aby v jeho manželce vyvolal falešný dojem, že má s někým poměr.

Metody a techniky popsané „týmem Jorge“ představují novou výzvu pro velké technologické platformy, které se již léta snaží zajistit, aby útočníci nešířili lži a nenarušovali bezpečnost jejich platforem.

Důkazy o existenci globálního soukromého trhu s dezinformacemi zaměřenými na volby budou také varovným signálem pro demokracie na celém světě.

Odhalení týmu Jorge by mohlo způsobit rozpaky Izraeli, který je v posledních letech pod stále větším diplomatickým tlakem kvůli vývozu kybernetických zbraní, které podkopávají demokracii a lidská práva.

Zdá se, že přinejmenším část svých dezinformačních operací Hanan prováděl prostřednictvím izraelské společnosti Demoman International, která je registrována na internetových stránkách izraelského ministerstva obrany za účelem podpory vývozu obranných produktů.

Izraelské ministerstvo obrany na žádost o komentář nereagovalo.

Natáčení v utajení

Vzhledem k jejich zkušenostem s úskokem je možná překvapivé, že Hanan a jeho kolegové dovolili tajným reportérům, aby se odhalili. Novináři používající tradiční metody se snažili vrhnout světlo na dezinformační průmysl, který se snaží vyhnout odhalení.

Tajně natočené schůzky, které se konaly mezi červencem a prosincem 2022, tak poskytují vzácný pohled na mechanismy nájemných dezinformací.

Tři novináři – z Radio France, Haaretz a TheMarker – se obrátili na tým Jorge a vydávali se za konzultanty pracující ve prospěch vedení politicky nestabilní africké země, která chtěla odložit volby.

Setkání s Hananem a jeho kolegy probíhala prostřednictvím videohovorů a osobních schůzek na základně týmu Jorge v neoznačené kanceláři v průmyslové zóně v Modinu, 20 mil od Tel Avivu.

Hanan popsal svůj tým jako „absolventy vládních škol“ s odbornými znalostmi v oblasti financí, sociálních médií a kampaní a „psychologické války“, kteří pracují v šesti kancelářích po celém světě. Schůzek se zúčastnili čtyři Hananovi kolegové, včetně jeho bratra Zohara Hanana, který byl označen za výkonného ředitele skupiny.

Ve svém úvodním projevu k potenciálním klientům Hanan řekl: „Nyní se účastníme jedněch voleb v Africe... Máme tým v Řecku a tým v [Emirátech]... Sledujete lídry. [Vedli jsme] 33 prezidentských kampaní, z nichž 27 bylo úspěšných.“ Později uvedl, že se podílí na dvou „velkých projektech“ v USA, ale řekl, že se přímo neangažuje v americké politice.

Na tajných schůzkách nebylo možné ověřit všechna tvrzení týmu Jorge a Hanan si je možná přikrášlil, aby získal lukrativní smlouvu s potenciálními klienty. Například se zdá, že Hanan při diskusi o ceně svých služeb nadsadil své honoráře.

„Team Jorge“ novinářům řekl, že bude přijímat platby v různých měnách, včetně kryptoměn, jako jsou bitcoiny, nebo v hotovosti. Uvedl, že za zásah do voleb bude brát 6 až 15 milionů eur.

Z e-mailů, které unikly do Guardianu, však vyplývá, že Hanan zmiňuje skromnější poplatky. Jeden z nich prozrazuje, že v roce 2015 žádal od dnes již neexistující britské poradenské společnosti Cambridge Analytica 160 000 dolarů za osmitýdenní kampaň v jedné latinskoamerické zemi.

V roce 2017 Hanan opět nabídl spolupráci s Cambridge Analytica, tentokrát v Keni, ale poradenská společnost ji odmítla s tím, že „400 - 600 tisíc dolarů měsíčně a podstatně více za reakci na krizi“ je více, než jsou její klienti ochotni zaplatit.

Neexistují žádné důkazy o tom, že by některá z těchto kampaní proběhla. Jiné uniklé dokumenty však ukazují, že když Team Jorge v roce 2015 tajně pracoval na prezidentských volbách v Nigérii, činil tak společně s Cambridge Analytica.

Alexander Nix, který byl výkonným ředitelem společnosti Cambridge Analytica, se odmítl podrobněji vyjádřit, ale dodal: „Vaše údajné porozumění je zpochybněno.“

„Tým Jorge“ také poslal politickému konzultantovi Nixe video, na kterém je vidět raná verze dezinformačního softwaru pro sociální média, který se nyní prodává pod názvem Aims. Hanan v e-mailu uvedl, že tento nástroj, který uživatelům umožňoval vytvořit až 5 000 botů k doručování „masových zpráv“ a „propagandy“, byl použit v 17 volbách.

„Jedná se o náš vlastní vývoj poloautomatického systému pro tvorbu avatarů a jejich nasazení vsíti,“ řekl a dodal, že jej lze použít vjakémkoli jazyce a prodává se jako služba, ačkoli software lze koupit, „pokud je cena odpovídající“.

Podle Hanana, řekl tajným novinářům, Team Jorge je bot kontrolní software zřejmě výrazně rozšíří 2022. Řekl, že ovládá nadnárodní armádu více než 30 000 avatarů s digitálními příběhy sahajícími do minulosti. Při demonstraci rozhraní Aims Hanan procházel desítky avatarů a ukazoval, jak lze okamžitě vytvářet falešné profily pomocí záložek pro výběr národnosti a pohlaví a následně přiřazovat profilové obrázky ke jménům.

„Jsou to Španělé, Rusové, vidíte Asiaty, muslimy. Pojďme společně vytvořit kandidátku,“ řekl tajným reportérům, než se rozhodl pro jeden obrázek bílé ženy. „Sophia Wildeová, to jméno se mi líbí. Je to britské. Už má e-mail, datum narození a všechno, co potřebujete.“ „To je skvělé,“ řekl.

Na otázku, odkud pocházejí fotografie pro jeho avatary, odpověděl Hanan skromně. Deník The Guardian a jeho partneři však našli několik případů, kdy byly obrázky převzaty z účtů skutečných lidí na sociálních sítích. Například fotografie „Sophie Wilde“ byla podle všeho ukradena z ruského účtu na sociálních sítích, který patřil ženě žijící v Leedsu.

The Guardian a jeho zpravodajští partneři sledovali online aktivitu botů související s programem Aims. Program byl použit ve falešných kampaních na sociálních sítích, většinou souvisejících s obchodními spory, v přibližně 20 zemích včetně Spojeného království, USA, Kanady, Německa, Švýcarska, Mexika, Senegalu, Indie a Spojených arabských emirátů.

Tento týden společnost Meta, vlastník Facebooku, odstranila ze své platformy boty napojené na Aims poté, co se s ní novináři podělili o vzorek falešných účtů. V úterý mluvčí společnosti Meta spojil boty Aims s dalšími boty napojenými na jinou, dnes již neexistující izraelskou firmu, kterou v roce 2019 z platformy vykázal.

Tato poslední aktivita je pokusem některých stejných lidí o návrat a my jsme je odstranili pro porušení našich zásad,“ uvedl mluvčí. – „Zdá se, že poslední aktivita skupiny se zaměřuje na zveřejňování falešných petic na internetu nebo šíření vymyšlených příběhů v mainstreamových médiích.

Kromě společnosti Aims se Hanan novinářům svěřil se svým „blogovacím strojem“, automatizovaným systémem pro vytváření webových stránek, které pak profily na sociálních sítích ovládané společností Aims mohou využívat k šíření falešných zpráv na internetu. „Jakmile si vybudujete důvěru, co budete dělat? Budete moci manipulovat,“ řekl.

„Ukážu vám, jak je Telegram bezpečný“

Stejně znepokojující byla Hananova ukázka hackerských schopností jeho týmu, během níž novinářům předvedl, jak dokáže proniknout do účtů Telegramu a Gmailu. V jednom případě vyvolal účet Gmailu občana, kterého označil za „pomocníka důležité osoby“ v keňských parlamentních volbách, do nichž zbývalo několik dní.

Pokud má dnes někdo Gmail, znamená to, že má mnohem víc než jen e-mail,“ řekl Hanan, když si prohlížel e-maily, složky s návrhy, kontakty a disky. Poté ukázal, jak prý může přistupovat k účtům v Telegramu, aplikaci pro šifrované zasílání zpráv.

Jeden z účtů na Telegramu, který podle něj infiltroval, patřil muži z Indonésie, zatímco další dva patřily Keňanům, kteří kandidovali v probíhajících parlamentních volbách a měli blízko k tehdejšímu kandidátovi Williamu Rutovi, který nakonec prezidentské volby vyhrál.

Vím, že v některých zemích je Telegram považován za bezpečný. Ukážu vám, jak bezpečný je ve skutečnosti,“ řekl, než ukázal obrazovku, na které si prohlížel kontakty na Telegramu keňského stratéga, který v té době pracoval pro Ruta.

Hanan pak ukázal, jak lze přístup k Telegramu zmanipulovat a způsobit škodu.

Po napsání slov „ahoj, jak se máš, miláčku“ poslal Hanan zprávu z účtu keňského stratéga jednomu z jejich kontaktů. „Nejen že se dívám,“ pochlubil se Hanan, než vysvětlil, jak lze manipulaci s aplikací pro zasílání zpráv využít k vyvolání zmatku v kampani protivníka.

Uvědomíte si, že jednou z nejdůležitějších věcí je vytvořit komunikační problémy mezi správnými lidmi,“ řekl. – „A já mu můžu napsat, co si myslím o jeho ženě, nebo co si myslím o jeho posledním projevu, nebo mu můžu říct, že jsem mu slíbil, že bude mým příštím šéfem štábu, ano?

Hanan pak ukázal, jak může po přečtení zprávy tuto zprávu „smazat“, aby zahladil stopy. Když však Hanan tento trik zopakoval a naboural se do účtu Telegram druhého blízkého Rutova poradce, nepovedlo se mu to.

Poté, co jednomu z kontaktů oběti hackerského útoku poslal neškodnou zprávu Telegramu, která se skládala pouze z čísla „11“, se mu ji nepodařilo řádně smazat.

Reportérovi konsorcia se později podařilo vypátrat příjemce této zprávy a bylo mu umožněno zkontrolovat jeho telefon. Zpráva „11“ byla stále viditelná na jejich účtu Telegram, což naznačovalo, že infiltrace účtu týmem Jorge byla skutečná.

Hanan tajným novinářům naznačil, že některé z jeho hackerských technik využívají zranitelnosti globálního komunikačního systému SS7, který je odborníky již desítky let považován za slabinu telekomunikační sítě.

Společnost Google, která provozuje službu Gmail, se odmítla vyjádřit. Telegram uvedl, že „problém se zranitelností SS7“ je všeobecně známý a „není jedinečný pro Telegram“. Její zástupci dodali: „Účty v jakékoli populární sociální síti nebo aplikaci pro zasílání zpráv mohou být zranitelné vůči hackerům nebo vydávání se za někoho jiného, pokud uživatelé nedodržují bezpečnostní pokyny a nepřijímají vhodná opatření k zajištění bezpečnosti svých účtů.

Hanan na podrobnou žádost o komentář nereagoval s tím, že k tomu potřebuje „souhlas“ blíže neurčeného orgánu. Dodal však, že: „Aby bylo jasno, popírám jakékoli pochybení.

Jeho bratr a obchodní partner Zohar Hanan dodal: „Celý život jsem pracoval podle zákona!

КОМАНДА ХАКЕРОВ И ДЕЗИНФОРМАТОРОВ ВМЕШИВАЕТСЯ В ВЫБОРЫ vyšel 17.2.2023 na katehon.com. Překlad v ceně 897 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Pokud jde o nějakou špinavost, podvod, hanbnost, úskok, všimněte si, že vždy se tam dříve nebo později objeví stopa vedoucí k Izraeli.

Známka 1.2 (hodnotilo 54)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 4 319