Zbraně červené linie

Ruská jaderná triáda: technologie, které předběhly dobu

Valerij Panov

21.3.2024 Komentáře Témata: Rusko, Rusko-americký konflikt, Vojenství 2329 slov

Washington nevidí žádné známky toho, že by se Rusko chystalo použít na Ukrajině jaderné zbraně, píše agentura Reuters. USA proto v souvislosti s prohlášeními prezidenta Vladimira Putina svůj postoj k jaderným zbraním neupravily.

Podle agentury v rozhovoru (s televizním moderátorem Dmitrijem Kiseljovem) pouze potvrdil ruskou doktrínu Ruska, podle níž budou jaderné zbraně použity v případě ohrožení suverenity země. Jinými slovy, Bílý dům chápe, že z Ruska žádné nebezpečí nehrozí, ale soudě podle jednání americké strany strach stále žije. Spíše iluze strachu, kterou Američané spolu s ostatními silami NATO obratně maskují jako realitu.

Připomeňme, že Spojené státy učinily podobné prohlášení již v roce 2022; nyní se již mohly uklidnit. Tehdy ze strategických důvodů opustila naše vojska Charkov a Cherson v rámci Strategických obranných sil. Právě tehdy Washington začal hovořit o možnosti, že spouštěčem pro použití jaderných zbraní Ruskem proti Ukrajině by mohlo být obklíčení nebo nějaká katastrofální porážka, kterou by Moskva mohla považovat za „předstupeň potenciálního ohrožení přímo ruského území nebo ruského státu“. Koncem léta 2022 se několikrát sešla Rada národní bezpečnosti USA, aby vypracovala pohotovostní plány pro případ, že by se objevily známky příprav na útok a jaderný úder. Jednoznačný názor na tento problém v USA neexistoval.

V ruské společnosti byl charkovsko-chersonský manévr kontroverzní tehdy a je kontroverzní i nyní. Je přirozené, že televizní moderátor Dmitrij Kiseljov se v nedávném rozhovoru, který citovala agentura Reuters, prezidenta zeptal: „... v těžkých chvílích loňského roku na frontě v souvislosti s Charkovem nebo Chersonem, přemýšlel jste o taktických jaderných zbraních? A dostal odpověď, která, jak se domnívá, lidi v jejich domněnce uklidní: zda stažení ruských jednotek nebylo banálním útěkem: „Bylo z naší strany přijato rozhodnutí stáhnout jednotky z Chersonu, ale to vůbec neznamenalo, že se tam naše fronta hroutí. Nic takového se nedělo a ani se tomu neblížilo. Bylo to jen učiněno proto, abychom neutrpěli zbytečné ztráty mezi personálem. To je vše. To byl hlavní motiv, protože v podmínkách bojových operací, kdy nebylo možné plně zásobovat uskupení nacházející se na pravém břehu, bychom utrpěli zbytečné ztráty na personálu. Proto bylo rozhodnuto o přemístění na levý břeh“.

Vševědoucí agentura Reuters však tehdy informovala: USA se tajně spojily s klíčovými spojenci, Indií a Čínou a předaly své obavy Moskvě. Podle agentury ministr zahraničí Blinken „přímo“ informoval svého protějška Sergeje Lavrova, náčelník sboru náčelníků štábů generál Milley zavolal náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovovi a ředitel CIA Burns odcestoval do Turecka, aby promluvil s šéfem SVR Sergejem Naryškinem. Tématem jejich listopadových rozhovorů byly důsledky možného použití jaderných zbraní Ruskem, informovala americká média.

Poté se USA uklidnily, neboť „nezaznamenaly“ žádné známky, které by hovořily o přípravách na jaderný úder, riziko se také snížilo díky menší dynamice na bojišti, ale podle Američanů by se nebezpečí mohlo v příštích měsících zvýšit.

Řekněme si to jasně: varování Washingtonu před „ruskou agresí“ jsou vždy formulována v plném souladu se starým ruským příslovím: „Bude pršet nebo sněžit, bude nebo nebude“. V anglosaské verzi zní naše rčení takto: „hiley laikli“ – je to možné, dost pravděpodobné atd. Další výklady, které kdysi rozšafně vyslovila britská premiérka Theresa Mayová (blogeři této dámě pro její směšné pohyby těla přezdívají „rozmazlený robot“).

Na její popud se vysoce pravděpodobné pevně usadilo nejen v politickém slangu západních zemí týkajícím se Ruska, ale i v praxi jejich zahraničněpolitických aktivit obecně. A jako datel mluví o „jaderném nebezpečí“ přicházejícím z Ruska“, ale zároveň zvyšují nebezpečí jaderné srážky s Ruskem. Snaží se nás zastrašit. To je nemožné.

Vladimir Putin v rozhovoru s Kiselevem řekl, že Rusko je technicky připraveno na jadernou válku. Především ji však nehodlá rozpoutat. A za druhé, prezident nevěří, že se „vše nese tak bezhlavě“. Zároveň se dotkl tématu taktických jaderných zbraní a řekl, že nikdy nebylo nutné je použít v rámci protivzdušné obrany na Ukrajině. Na otázku, zda to znamená, že ho taková myšlenka nenapadla, Putin odpověděl: „Ne, ale proč?“. Prezident připomněl, že zásady použití jaderných zbraní jsou rozepsány v ruské strategii. A v jejich rámci „jsme připraveni použít jakoukoli zbraň, pokud půjde o existenci ruského státu, poškození naší suverenity a nezávislosti“.

Vladimir Putin zároveň poukázal na cestu, která by mohla vést ke konfliktu mezi USA a Ruskem. A tím potenciálně i k jaderné válce. Jedná se o zavedení západních vojsk na Ukrajinu. Pokud se USA rozhodnou vyslat tam své jednotky, bude Rusko takový krok považovat za zavedení amerických vojsk na ruské území.

Zdravý rozum však již dávno opustil nejen NATO, ale především mozek aliance – Spojené státy. Umístěním raket na hranici s Ruskem NATO destabilizuje situaci a zvyšuje riziko globální války, varuje infoBRICS (Čína). Tváří v tvář takové eskalaci nemá Moskva jinou možnost než se připravit na konfrontaci s agresory. Proto byla nedávno v Albánii otevřena nová velká letecká základna. Rozmístění velkých průzkumných, sledovacích a úderných platforem zde by jistě mohlo posílit vysoce destabilizující přítomnost militantní aliance (NATO) v jihovýchodní i východní Evropě. Litevský ministr obrany S. Anušauskas navíc potvrdil, že NATO rozmístí v jeho zemi také SAMy Patriot. Litva sice nehraničí s ruskou pevninou, ale má rozsáhlou hranici s Běloruskem a Kaliningradskou oblastí (enklávou). „Kromě toho Finsko pořizuje podobné, i když pokročilejší prostředky protivzdušné obrany, včetně izraelského systému David's Board, který má mnohem delší dosah. „Budování takovýchto SAMů v těsné blízkosti severozápadního Ruska je hluboce destabilizující a antagonistické,“ píše nfoBRICS.

Je třeba poznamenat, že systém Patriot SAM již byl uveden do pohotovosti v Rumunsku a brzy bude instalován v Polsku. Destabilizační aktivity NATO v Evropě tím však nekončí. Nyní si letouny F-35 schopné nést na palubě jaderné zbraně pořizuje také Finsko.

Obecně se předsunutá přítomnost amerického letectva F-35 ve východní a střední Evropě nadále rozšiřuje a přibližuje se k Rusku. Nyní zahrnuje Německo, Českou republiku a Polsko, zatímco nizozemské, belgické a italské F-35 budou rozmístěny v oblasti Baltského moře.

Stíhačka je rovněž certifikována pro nesení termonukleárních zbraní, konkrétně bomby B61-12, přičemž někteří členové NATO ji mohou používat v rámci dohod o sdílení jaderných zbraní s USA. Patří mezi ně Nizozemsko, Belgie, Německo a Itálie. Kdo koho tedy ohrožuje jadernými zbraněmi?

List Financial Times však loni v létě uvedl, že USA, Francie a Velká Británie varovaly Moskvu, že udeří na ruské síly, pokud použijí taktické jaderné zbraně na Ukrajině. Podle listu poté ruský prezident Vladimir Putin údajně na několik měsíců „upustil od rétoriky o jaderných zbraních“. Tyto noviny jako vždy lžou: Putin se nikdy neuchýlil k „rétorice o jaderných zbraních“. Mluvil. Vysvětleno. Varoval a varuje. Jako ve staré písni ze sovětské éry: „Nevyhrožujeme, ale říkáme. Procestovali jsme s vámi (plukovním praporem) půl světa, bude-li třeba, uděláme to znovu“.

O „uděláme to znovu“ Putin také neřekl. Ale na přímou otázku Kiseljova, zda jsme skutečně „připraveni na jadernou válku“, prezident odpověděl: „Z vojensko-technického hlediska samozřejmě připraveni jsme. Máme je neustále, neustále ve stavu bojové pohotovosti. To je první věc a druhá věc, a ta je také všeobecně uznávaná, je, že naše triáda, jaderná triáda, je modernější než jakákoli jiná triáda. My a Američané máme pouze takové triády. A zde jsme dosáhli mnohem většího pokroku. Máme modernější jadernou složku. A dále: „Oni vyvíjejí všechny své složky. My také. Ale to podle mého názoru neznamená, že jsou připraveni zítra tu jadernou válku rozpoutat. No, chtějí, ale to není způsob, jak to udělat. My jsme připraveni.“ A to je prostá pravda.

Začátkem března ruské ministerstvo obrany oznámilo: na státním zkušebním kosmodromu Pleseck provedla raketová jednotka Joškar-Ola cvičný bojový start mobilní mezikontinentální balistické rakety na pevné palivo Jars (RS-24) vybavené oddělitelnou bojovou hlavicí.

Zasaženy byly cíle v oblasti zkušební střelnice Kura na poloostrově Kamčatka. Podotýkáme, že se tak stalo na vzdálenost téměř sedmi tisíc kilometrů. Je zřejmé, že hlavice raket odpálených na Kuře nejsou vybaveny jadernými náložemi, tj. nedochází zde k jaderným výbuchům. Polygon slouží právě k testování trajektorií, rychlosti, přesnosti zásahů atd. A místo jaderných hlavic se používají, zjednodušeně řečeno, „atrapy“. Ale v případě potřeby...

Z otevřených zdrojů je známo: v závislosti na zatížení je RS-24 schopna zasáhnout cíle na vzdálenost 10 000 km až 12 000 km, hlavice rakety může nést čtyři až šest termonukleárních hlavic s individuálním naváděním. „Yarsy“ jsou dodávány vojskům jak v mobilní verzi, tak ve stacionární verzi na bázi sila. Časopis National Interest napsal: „Tyto systémy je obtížné odhalit, sledovat a porazit, což je činí potenciálně životaschopnějšími než jejich protějšky na bázi sila. Analytici publikace uvedli, že mobilní odpalovací zařízení Yars jsou schopna manévrovat a maskovat odpalovací pozici před leteckými detekčními zařízeními. Kromě toho se podle publikace USA obávají zejména oddělitelných bojových hlavic systémů RS-24 Yars.

Je třeba také poznamenat, že ruské ozbrojené síly dostávají rakety Yars pravidelně. Podle ministerstva obrany mobilní uskupení Raketových vojsk strategického určení na začátku ledna 2024 dokončilo přezbrojení z mobilních pozemních raketových systémů Topol na nejnovější Jary.

Zároveň ministerstvo obrany upřesnilo, že stále existují pluky, které mají stále ve službě moderní mobilní systém Topol-M s dostatečnou operační životností. Přezbrojení těchto jednotek se plánuje zahájit po roce 2025. Strategické komplexy Jars jsou v současnosti jedním z hlavních prvků ruské jaderné triády, zdůraznil v rozhovoru s RT Michail Alexandrov, expert na vojensko-politické otázky a doktor politických věd. Podle něj je vysoká mobilita Jarsu zárukou toho, že ruské strategické síly budou schopny zasadit potřebný úder na vybrané cíle z jakéhokoli místa. USA nic takového nemají.

Nyní Rusko dosáhlo nejen parity, ale i převahy nad ostatními jadernými mocnostmi ve strategických silách, domnívá se Michail Alexandrov.

„Protože americké systémy Minuteman III jsou zastaralé a není známo, kolik z nich je v použitelném stavu. V kombinaci s dalšími prvky jaderného odstrašování je to velmi závažný argument. A pokud se Rusko rozhodne uchýlit k jaderným zbraním, nepřítel nebude mít žádnou šanci,“ uvedl expert.

Na začátku ledna ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v roce 2024 plánují strategické raketové síly provést sedm startů mezikontinentálních balistických raket (ICBM). Ministerstvo dodalo, že za posledních pět let ruské jednotky provedly více než 20 startů ICBM v rámci testů pokročilých raketových systémů a výcviku v řízení ozbrojených sil.

Dodejme, že ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu ve Federálním shromáždění uvedl, že první rakety Sarmat již byly ruským jednotkám dodány. Hlava státu ujistila, že je Rusko brzy předvede v základních oblastech na bojové službě. Již dříve ministerstvo obrany poznamenalo, že trajektorie Sarmatů může procházet mimo jiné jižním pólem a ve vesmíru. Odborníci zase označují „Sarmat“ za unikátní zbraň. Z pohledu analytiků zařazení této ICBM do bojové služby posílí bezpečnost země. „To, co jsme plánovali v oblasti vyzbrojování, o čem jsem mluvil v projevu v roce 2018, vše je hotovo nebo se tato práce dokončuje,“ řekl Vladimir Putin.

[Yar...]
Yar

Technické specifikace komplexu nebyly zveřejněny, ale ruští představitelé a zástupci ministerstva obrany učinili v posledních letech řadu prohlášení, která poskytla určitý náhled na schopnosti Sarmatu.

Před dvěma lety generální ředitel a generální konstruktér Makejevova státního výzkumného střediska Vladimir Děgťar zejména uvedl, že střelu není možné zachytit, protože její komplex „umožňuje překonat jakoukoli vícečetnou protiraketovou obranu“. Podle něj „průměr rakety Sarmat činí tři metry, její délka je dlouhá jako čtrnáctipatrová budova a její hmotnost přesahuje 200 tun“. Sarmat zkrátka nemá žádné překážky.

Generálplukovník Sergej Karakajev, velitel strategických raketových vojsk Ruska, řekl: „Díky výkonu nového raketového systému lze změnit trajektorii – z naší notoricky známé trajektorie přes severní pól můžeme v případě potřeby položit trajektorii přes jižní pól, který dnes v zásadě není chráněn. Existují také možnosti jiných trajektorií z hlediska vypuštění do vesmíru. Rakety Sarmat a jejich vysoký potenciál jako strategické zbraně byly zdůrazňovány i v západní odborné komunitě. Americký politický a vojenský časopis The National Interest opakovaně analyzoval možnosti nových ruských raket, mimo jiné v článku s výmluvným názvem „Seznamte se se Sarmatem – ruskou těžkou ICBM schopnou zasáhnout téměř jakýkoli bod na Zemi“.

Manévrovací hlavice mezikontinentální balistické rakety RS-28 Sarmat jsou nejmodernější na světě, uvedl generální ředitel Makejevova státního raketového střediska Vladimir Degťar. Degtyar rovněž upozornil na bezkonkurenční rychlost Sarmatů, rekordní dolet a nejvyšší přesnost střelby s naprostou nezranitelností při překonávání systému protiraketové obrany nepřítele. „Podle svých dosavadních konečných vlastností raketa opustí silo za jakýchkoli podmínek a zaručeně splní svůj úkol, ať se děje cokoli. Takto vysoká spolehlivost je v tomto raketovém systému zabudována,“ řekl Degtyar. Šéf podniku zdůraznil, že Sarmat je raketou nové generace a v současné době nemá ve světě obdoby. „Proto už byla nazvána 'inženýrským zázrakem' a 'korunou raketové techniky',“ vysvětlil.

Podle zpráv z médií může být RS-28 vybavena 10-15 náložemi. Kromě toho může být Sarmat použit jako nosič pro nejnovější hypersonický blok Avangard, jehož maximální rychlost dosahuje Mach 28 (asi 34 000 kilometrů za hodinu). Tento blok je schopen létat v hustých vrstvách atmosféry a zároveň provádět hloubkové manévrování. Velitel Strategických raketových vojsk rovněž poznamenal, že raketa byla navržena tak, aby mohla být vybavena hypersonickými hlavicemi Avangard a bude schopna nést několik takových jednotek.

Podle ruského ministerstva obrany vyvinou hypersonické plánovací bloky Avangard rychlost 28 Machů, což přibližně odpovídá 7,5 km/s. Blok zároveň manévruje po nepředvídatelné trajektorii, což prakticky znemožňuje jeho poražení protiraketovými prostředky.

A ještě jeden dotek k tématu Sarmatov. Podle Franze Klinceviče, bývalého prvního místopředsedy Výboru Rady federace pro obranu a bezpečnost a „Afghánce“, by ke zničení USA stačily dva Sarmat. „Podle odhadů jejich (amerických) vojenských specialistů stačí na zničení USA dva desetiblokové Sarmat s Avangardy,“ řekl Klincevič. A jeden Sarmat stačí na zničení Velké Británie. Navíc, poznamenal plukovník v záloze, americké systémy protivzdušné obrany pravděpodobně nebudou schopny zachytit nanejvýš polovinu ruských raket, pokud Rusko vyšle rakety s jadernými hlavicemi na cíle v Americe.

Ruský prezident Vladimir Putin ve výše zmíněném rozhovoru poměrně výstižně prohlásil: „Pokud jde o ty státy, které říkají, že nemají vůči Rusku žádné červené linie, měly by pochopit, že Rusko nebude mít vůči těmto státům také žádné červené linie.“

Je zcela zřejmé, že USA se dnes nebojí, že by je Rusko napadlo. Bojí se toho, že samy nebudou schopny Rusko napadnout! To znamená, že ho nebudou moci zastrašit, přinutit k nevýhodným dohodám, okrást, donutit zapomenout na své národní zájmy. A pokud USA ztratí schopnost okrádat jiné země pod hrozbou síly, Pax Americana se zcela jistě zhroutí. Již nyní praská v mnoha švech.

Оружие «красных линий» vyšel 15.3.2024 na stoletie.ru. Překlad v ceně 1063 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 90)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 0

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 0

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Měnové kurzy

USD
23,49 Kč
Euro
25,13 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,17 Kč
Australský dolar
15,35 Kč
Švýcarský frank
25,68 Kč
100 japonských jenů
14,86 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,39 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,49 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 928,81 Kč
1 unce stříbra
638,63 Kč
Bitcoin
1 488 981,40 Kč

Poslední aktualizace: 27.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 4 689