Vítězství Ruska nad Ukrajinou se blíží

Scott Ritter

5.6.2024 Komentáře Témata: Rusko, Ukrajina, Rusko-americký konflikt 1307 slov

V době, kdy ruská vojenská operace na Ukrajině vstupuje do svého 28. měsíce, lze říci, že konflikt prošel několika odlišnými fázemi, z nichž všechny kromě jedné (úvodní gambit) upřednostňovaly jako hlavní vedoucí vojenskou filozofii údernou válku. Západním vojenským pozorovatelům, kteří jsou vyškoleni v tom, co považují za „moderní“ vojenskou filozofii manévrové války, se ruský přístup k boji jeví jako primitivní, jako návrat k zákopové válce minulých konfliktů, kde lidský život byl zbožím, které se snadno prodávalo výměnou za pár set metrů ostřelované krajiny.

Při bližším zkoumání a s využitím 27 měsíců shromažďovaných údajů se ruský přístup k vedení války ukazuje jako progresivní aplikace vojenského umění, která bere v úvahu celé spektrum vedení války – taktiku malých jednotek, zbraňové schopnosti, zpravodajství, komunikaci, logistiku, obrannou ekonomiku a, což je možná nejdůležitější ze všeho, politickou realitu. Je velmi důležité mít na paměti, že ačkoli Rusko mohlo do konfliktu vstoupit s jediným protivníkem (Ukrajinou), během několika měsíců se ukázalo, že Moskva čelí kumulované vojenské kapacitě kolektivního Západu, kde se finanční, materiální, logistická, velitelská a kontrolní a zpravodajská podpora NATO spojila s ukrajinskými lidskými zdroji a vytvořila vojenskou kapacitu, jejímž záměrem bylo Rusko fyzicky a psychicky vyčerpat a strategicky porazit tím, že podpoří podmínky pro jeho ekonomický a politický kolaps.

To, že Rusko tento strategický záměr svých deklarovaných i nedeklarovaných protivníků včas rozpoznalo, svědčí o trpělivosti a prozíravosti jeho vedení. Vnější vojenští pozorovatelé kritizovali neschopnost Moskvy zasadit Ukrajině brzy knockoutový úder a přičítali toto selhání špatnému vedení a ještě horším vojenským schopnostem ruské vojenské mašinérie, která byla náhle považována za neschopnou. Skutečnost však byla daleko jiná – Moskva prováděla strategický přechod z mírového vojenského postavení. Původně zamýšlela krátký konflikt tím, že donutí ukrajinskou vládu zasednout k jednacímu stolu (jen aby jí to zmařili západní partneři Ukrajiny, kteří se rozhodli obětovat Ukrajinu v naději, že strategicky porazí Rusko, místo aby se rozhodli pro mírové řešení), k postoji schopnému vyčerpat jak schopnost Ukrajiny klást odpor, tak kolektivní schopnost Západu udržet Kyjev ekonomicky a politicky.

Z vojenského hlediska byla strategickým cílem Ruska vždy „demilitarizace“ Ukrajiny. Zpočátku toho mohlo být dosaženo porážkou ukrajinské armády na bitevním poli. Moskva byla skutečně na dobré cestě k dosažení tohoto cíle, a to i poté, co stáhla své síly z okolí Kyjeva a dalších ukrajinských území, která obsadila v počátečních fázích konfliktu. Když Rusko přešlo do druhé fáze, cílem bylo dokončit osvobození oblasti Donbasu. Boje, které se odehrály v květnu a červnu 2022, přivedly ukrajinskou armádu téměř k bodu zlomu – šlo o pomalé, rozmělňující operace, při nichž Rusko využívalo své palebné převahy k tomu, aby způsobilo obrovské ztráty armádě s omezenou schopností se udržet. Ukrajince zachránilo pouze rozhodnutí kolektivního Západu poskytnout masivní přísun vojenských zdrojů – vybavení, výcviku, logistiky, velení a řízení a zpravodajských informací. S pomocí NATO byl Kyjev schopen obnovit svou vyčerpanou armádu a přejít do protiútoku a zatlačit ruské síly zpět do okolí Charkova a Chersonu.

Tento vojenský úspěch se ukázal být zkázou Ukrajiny a jejích západních spojenců. Impozantní územní zisky dosažené při charkovské a chersonské ofenzivě, která probíhala od konce srpna do poloviny listopadu 2022, se ukázaly být narkotikem. Zatímco Rusko se přizpůsobilo nové realitě rozšířeného konfliktu, mobilizovalo statisíce vojáků, vybudovalo silnou obranu a uvedlo svůj obranný průmysl do válečného stavu, Ukrajinci a jejich poradci z NATO předpokládali, že úspěchy z léta a podzimu 2022 budou moci jednoduše zopakovat prostřednictvím velkolepé letní protiofenzivy v roce 2023.

Tato naděje se ukázala jako marná.

Právě v tomto okamžiku začali Rusové v komplexnější podobě uplatňovat principy útočné války. Zatímco Ukrajina a její spojenci z NATO sestavili masivní útočnou údernou kapacitu, která spojila poslední vycvičené rezervy ukrajinské živé síly s miliardami dolarů západního vybavení a výcviku, Rusko pokračovalo v takzvaných „masomlýnkových“ operacích ve městě Arťomovsk (na Ukrajině známém jako Bachmut) a jeho okolí. Tyto boje přinesly obrovské ztráty na obou stranách. Rusko však bylo schopno nejen tyto ztráty absorbovat, ale i nadále hromadit strategické rezervy. Ukrajina naproti tomu promrhala desítky tisíc vojáků a miliardy dolarů těžko nahraditelného vojenského materiálu, které byly vyčleněny pro protiofenzívu v létě 2023. Když tedy Ukrajinci na začátku června 2023 konečně zahájili protiofenzívu, učinili tak s nedostatečnými silami. V průběhu několika následujících měsíců, které se protáhly až do podzimu, se ukrajinská armáda rozmělnila tváří v tvář ruské obraně, která byla optimalizována tak, aby útočníky porazila.

V době, kdy se protiofenzíva v prosinci 2023 zastavila, byla Ukrajina vojensky vyčerpaná. Její ozbrojené síly vyčerpaly své zásoby živé síly. NATO vyčerpalo své zásoby dostupného vojenského materiálu. A Západ se politicky vyčerpal vyhlídkou na nekonečný konflikt, který se zdál být předurčen k nekonečnému cyklu vyhazování dobrých peněz za špatnými, přičemž se nepodařilo dosáhnout strategického cíle – porazit Rusko.

Moskva naopak vyšla z ukrajinské protiofenzívy v roce 2023 v dobré pozici. Z vojenského hlediska Rusové vyhráli opotřebovávací válku s Ukrajinou a kolektivním Západem – podle základní vojenské matematiky Ukrajina spotřebovávala lidské a materiální zdroje mnohem rychleji, než je bylo možné doplnit, takže Kyjev každým dnem, kdy se konflikt vlekl, fyzicky slábl, zatímco Rusové dokázali hromadit lidské a materiální zdroje mnohem rychleji, než byla Ukrajina schopna ničit, což znamenalo, že Rusko každým dnem, kdy konflikt pokračoval, sílilo.

Ukrajina a její západní podporovatelé byli ekonomicky vyčerpaní. Zpětný ráz agresivních protiruských sankcí uvalených Západem vážně omezil průmyslovou kapacitu evropských členů aliance NATO, která byla schopna udržet rozsah a míru vojenské podpory Ukrajině, zatímco vnitropolitická realita v USA, umocněná skutečností, že se účastnily ostře sledovaného prezidentského volebního cyklu, ochromila americkou schopnost finančně Ukrajinu podporovat. Vojenské a ekonomické vyčerpání Ukrajiny a kolektivního Západu vážně ovlivnilo schopnost této koalice politicky udržet podporu pro válku, která neměla žádnou viditelnou perspektivu dobrého konce.

Ačkoli konflikt nebyl pro Rusko v žádném případě bez nákladů, přístup vedení, které vytvořilo na bojišti podmínky určené k maximalizaci nepřátelských ztrát při minimalizaci vlastních, znamenal, že Moskva vstoupila do roku 2024 v mnohem silnějším vojenském, ekonomickém a – což je možná nejdůležitější – politickém postavení. Říká se, že válka je prodloužením politiky jinými prostředky, a toto není výjimkou z tohoto starého přísloví. Poslední volební vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina poskytlo vedení v Moskvě politický mandát, který značně posiluje ruce Ruska, zejména v kontrastu s oslabenou pozicí Ukrajiny.

V tomto kontextu je třeba hodnotit ruskou ofenzívu severně od Charkova. Z vojensko-politického hlediska má operace konkrétní cíl – zatlačit ukrajinské síly zpět od hranic s Ruskem, aby ukrajinské dělostřelectvo a raketové systémy nemohly nadále zasahovat ruské území. Tato ofenziva má však i širší účel – pokračovat v procesu rozmělňování ukrajinské armády, dokončit rozsáhlejší úkol „demilitarizace“, který si stanovil Kreml.

To se Rusku daří. Především útokem severně od Charkova Moskva donutila Kyjev nejen nasadit v reakci poslední mobilní strategické rezervy, ale protože tyto síly jsou nedostatečně silné, donutila Ukrajinu zbavit se jednotek na východní linii dotyku, v Chersonu, Záporoží a Donbasu, a odklonit je na charkovský směr. Vyčerpání rezerv je nedílnou součástí celkové ruské strategie opotřebování. Navíc s přesunem těchto sil do Charkovské oblasti jsou rušeny ruským letectvem, raketami a drony, což dále snižuje jejich bojovou sílu. Výsledkem je, že Ukrajina nyní brání delší obrannou linii s ještě menším počtem sil, než měla na začátku.

Nedá se očekávat, že by se ruské úsilí směrem k Charkovu zastavilo. Zprávy naznačují, že Moskva shromažďuje značné síly naproti ukrajinskému městu Sumy. Pokud by tam Rusko otevřelo nový směr útoku, Ukrajina by jen těžko hledala síly dostatečné k životaschopné obraně. A v určitém okamžiku by se dalo očekávat, že se další zálohy objeví na jiných částech bojiště, možná v Záporoží, Doněcku nebo Lugansku, kde jsou ukrajinské síly napjaté k prasknutí.

Cílem opotřebovávací války je vyčerpat nepřítele do té míry, že další odpor bude nemožný. To je cílem Moskvy od dubna 2022. A je to cíl i dnes. Charkovská ofenziva je pouze současným projevem pokračování této strategie a zatím nejjasnějším náznakem toho, že se blíží konec ruské hry na Ukrajině.

Russia’s victory over Ukraine is drawing near vyšel 4.6.2024 na ICH. Překld v ceně 626 Kč Zvědavec.

Známka 1.3 (hodnotilo 129)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

49

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc červenec přispělo 86 čtenářů částkou 17 056 korun, což je 49 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Praze demonstrovali Ukrajinci27.07.24 08:10 Česká republika 2

Policejní psychopat v USA a velmi hloupá žena - výsledek vražda27.07.24 08:03 USA 0

Dotace z EU. Podivná investice Fialy27.07.24 07:58 Česká republika 0

Pár faktů o arménsko - amerických cvičeních (foto)27.07.24 06:06 Neurčeno 1

Americký Kongres tleská genocidě v Gaze26.07.24 19:18 USA 0

Zhasnutá budoucnost. Vláda potichu schvaluje zelený teror po česku. Zdraží úplně všechno.26.07.24 19:03 Česká republika 0

Izrael varuje Francii: Připravte se na další útok26.07.24 18:40 Francie 1

Otřes na burze. Padají akcie technologických gigantů. Neúspěch elektroaut dostihl výrobce26.07.24 08:38 Neurčeno 2

Fiala stále více posedlý municí pro Ukrajinu26.07.24 08:30 Česká republika 0

Washington: „Zatkněte válečného zločince“ promítané na fasádě hotelu, kde bydlí Benyamin Netanjahu25.07.24 21:53 USA 0

Zmatek ve Spojených státech vedl k tomu, že se žádný z nejvyšších vůdců dosud nesetkal s izraelským premiérem, který přijel do Washingtonu25.07.24 21:49 USA 0

Trump Zelenskému připomněl vítězství Ruska nad Hitlerem a Napoleonem.25.07.24 20:38 USA 0

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení25.07.24 17:50 Německo 3

Ukrajině byly odpojeny dodávky elektřiny v reakci na zastavení tranzitu ropy Lukoil25.07.24 17:27 Ukrajina 0

Oni to věděli a přesto...25.07.24 06:21 USA 2

Výměna obyvatel probíhá na plné obrátky 25.07.24 06:10 Německo 0

Databáze majetku. Co se za tím skrývá? 25.07.24 06:01 Evropská unie 0

Digitalizace nefunguje, úředníci hrozí stávkou 25.07.24 04:28 Česká republika 0

Nord Stream: vyšetřování útoku zůstává tajné24.07.24 18:07 Německo 1

„Nechceme zemřít“ - ukrajinští muži hromadně utíkají před mobilizací do Moldavska (VIDEO)24.07.24 17:45 Moldova 0

Měnové kurzy

USD
23,35 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,06 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
26,43 Kč
100 japonských jenů
15,19 Kč
Čínský juan
3,22 Kč
Polský zloty
5,93 Kč
100 maď. forintů
6,48 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
27,12 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 681,38 Kč
1 unce stříbra
649,30 Kč
Bitcoin
1 577 267,93 Kč

Poslední aktualizace: 26.7.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 189