Ve zkratce

Stránka:

 EU chce zrušit slovo vánoce

28.12.22

Evropská unie:

Brusel se snaží nepoužívat slovo vánoce. Jeho úředníci dostali pokyn, aby se tomu slovu vyhýbali v konverzaci i v psaném textu. Jako důvod je uváděno, že by to mohlo urážet jiné menšiny. 

Není to nic nového, podobný zákaz vyslovila kanadská vláda už před více jak dvaceti lety. Na vánočních přáních od státu se netiskne Merry Christmas, ale Season Greeting.

Zdroj: https://veci-verejne.sk/sibe-im-eu-chce-zrusit-slovo-vianoce...

Klasifikace: polit.korekt Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 2 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Biden podepisuje zákon, kterým tiše končí mandát vojenské vakcíny

28.12.22

USA:

Pentagon se obává, že zrušení mandátu k očkování proti COVID ovlivní připravenost.

Den poté, co představitelé Kongresu schválili zrušení povinnosti očkovat armádu vakcínou COVID-19 v konečném návrhu ročního zákona o obraně, se představitelé výkonné moci obořili na republikány za to, že tímto krokem ohrožují zdraví a blaho příslušníků armády.

Zdá se však, že hlavním nepřítelem administrativy v tomto boji jsou demokratičtí představitelé Sněmovny reprezentantů, kteří označují tuto politiku za zastaralou a nekonzistentní a prohlásili, že jim její ukončení nevadí.

"Když jsme tady v prosinci 2022, má ta politika [očkování] ze srpna 2021 ještě smysl?" ptají se. 

Rozkol mezi lídry Demokratické strany přichází jen několik dní poté, co Bílý dům oznámil novou šestitýdenní akci, jejímž cílem je naočkovat více Američanů nejnovější bivalentní vakcínou COVID-19, která prý pomůže omezit závažné vedlejší účinky přetrvávajícího viru.

Zdroj: https://www.militarytimes.com/news/pentagon-congress/2022/12...

Klasifikace: politika,zdravi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Danuše počítá pohlaví lidí

27.12.22

Česká republika:

Podle Danuše není důležité, kolik pohlaví je ani jaká pohlaví to jsou. Ale hlavní je respektovat to 3. pohlaví a 4. pohlaví. Prý přestat nálepkovat.

Poslechněte si, opravdu to stojí za to. Opravdu někdo chce, aby se tohle individuum stalo prezidentem?

 PS: Danuše by se měla dovzdělat. Těch "pohlaví" vymysleli přes 60. (Dříve se tomu říkalo nemoci.)

Zdroj: https://rumble.com/v21yql0-danue-nerudov-potala-kolik-existu...

Klasifikace: kuriozity,feminismus,sex Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 3

 Proč umírají sportovci?

24.12.22

Neurčeno:
[...]

V letech 2021-2022 se počet úmrtí sportovců náhle zvýšil o 1 700 % ve srovnání s průměrem let 1966-2004.

Klasifikace: kuriozity,veda,zdravi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 4

 Začíná to být vážnější, než se zdálo

24.12.22

USA:
[...]

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 2

 Soudružka Jourová je rozhořčena, když okusila cenzuru

24.12.22

Evropská unie:

Soudružce Jourové se nelíbí, že na Twiteru byl zcenzurován někdo, kdo podle ní zcenzurován být neměl a hned chce zavádět sankce.

To, že si s cenzurou začali oni sami si není ochotná připustit. Pokud oni cenzurují, tak trestají "dezoláty" a je vše v pořádku. Pokud je cenzuruje někdo jiný podle jiných kritérií, tak je to trestuhodné.

Zdroj: https://dfens-cz.com/cim-dal-tim-vetsi-bizar/

Klasifikace: polit.korekt Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 0

 Británie se propadá do cenzury a nám dochází čas, abychom ji zastavili

23.12.22

Británie:

Když Rishi Sunak kandidoval na post předsedy Konzervativní strany, jedním z jeho slibů byla obrana svobody slova. Ta byla rozhodně v ohrožení: Nadine Dorriesová plánovala návrh zákona, který by jí jako ministryni kultury dal pravomoc cenzurovat vše, co by považovala za "legální, ale škodlivé". Tato nebezpečně vágní formulace mohla znamenat cokoli: jako příklad uvedla vtip Jimmyho Carra. Firmy provozující sociální média by dostaly pokyn, aby spustily své cenzurní algoritmy, a pokud by jim něco proklouzlo, zaplatily by obrovské pokuty. Británie by skončila s jedním z nejdrakoničtějších režimů ve svobodném světě.....

Zdroj: https://www.telegraph.co.uk/news/2022/12/01/britain-sleepwal...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Návštěva ukrajinského pluku Azov v Izraeli

23.12.22

Izrael:

Delegace ukrajinského pluku Azov navštívila v minulých dnech Izrael, kde se setkala s úředníky a záložníky IDF a hovořila o probíhající ruské invazi na Ukrajinu.

Delegace přijela do Izraele ve čtvrtek a vedl ji důstojník Azovského pluku Ilja Samojlenko, jeden z vojáků, kteří se zabarikádovali pod ocelárnami Azovstal při pokusech ochránit Mariupol před ruskou invazí na začátku tohoto roku. K němu se v čele delegace připojila Julija Fedosjuková, zástupkyně vedoucího Sdružení rodin obránců Azovstalu.

Zdroj: https://www.jpost.com/international/article-725351

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 192 zemí se chystá podepsat s WHO dohodu o „nulové toleranci“ pandemie

20.12.22

Neurčeno:

Členské státy vyzývají ke globální dohodě, která zohledňuje spravedlnost, podporuje připravenost, zajišťuje solidaritu a respektuje „suverenitu“.

Návrh o „nulové toleranci“ pandemie by měl být připraven k vyjednávání mezi členskými státy od února 2023.

„Země vyslaly jasnou zprávu, že svět musí být lépe připraven, koordinován a podporován, aby chránil všechny lidi a všude před opakováním COVID-19,“ řekl pan Driece, spolupředseda předsednictva INB. „Rozhodnutí pověřit nás povinností vypracovat nulovou toleranci dohody o pandemii představuje významný milník na cestě k tomu, aby byl svět bezpečnější.“

Pandemická dohoda WHO se zvažuje s ohledem na její přijetí podle článku 19 Ústavy WHO. Pro podporu návrhu se vyjádřilo 192 zemí světa (kromě Lichtejnštejnska a dvou ostrovů nedaleko Nového Zealandu).

Mimochodem „nulovou toleranci Covidu“ aplikovala na svůj lid Čína a tak si jistě dovedete představit co čeká země, které tuto dohodu podepíší!

Zdroj: https://cz24.news/192-zemi-se-chysta-podepsat-s-who-dohodu-o...

Klasifikace: veda,zdravi,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Krok za krokem blíže digitální měně

20.12.22

Evropská unie:

Na lupa.cz vyšel článek Do budování jednotné evropské digitální peněženky se skrze Avast a CZ.NIC zapojí Češi, kde se píše:

Na pilotním projektu evropské digitální peněženky se budou podílet dva čeští zástupci, a to správce národní internetové domény CZ.NIC a kyberbezpečnostní společnost Gen donedávna známá jako Avast.

EUDI je součástí směrnice eIDAS 2.0. Počítá s digitální identitou pro občany Evropské unie. Vydávat je budou jednotlivé vlády s tím, že digitální identity budou akceptovány členskými zeměmi.

_______
Dokud o tom píše nadšeně mainstream, dá se to částečně vysvětlit hloupostí novinářů. Ale lupa.cz je médium pro počítačové dělníky a psán je počítačově poučeným týmem. Chci říct, že na klávesnici najdou klávesu SHIFT na první pokus. Všiml jsem si už dříve, že absolutně nikdy nevarují před následky, ať je to 5G, digi-identita nebo jiné zvěrstvo. A přitom vědí...

Zdroj: https://www.lupa.cz/aktuality/do-budovani-jednotne-evropske-...

Klasifikace: kuriozity,technika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 5

 Novorozenec zemřel na krevní sraženinu poté, co nemocnice použila pro transfuzi krev očkovaného dárce

20.12.22

USA:

Alex se narodil 3. ledna a měl potíže s dýcháním. Brzy mu byla diagnostikována tracheoezofageální píštěl a dvojitá vývodová pravá komora (DORV).

Aby se mu dostalo péče, kterou potřeboval, byl Alex přemístěn do Dětské nemocnice Sacred Heart ve Spokane ve Washingtonu.

24. ledna byla miminku opravena tracheoezofageální píštěl, ale proces hojení byl přerušen prosáknutím kolem stehů.

Do 4. února se únik zastavil a na 10. února byla naplánována operace.

Dítěti se měla upevnit kolem plicní tepny páska, omezující průtok krve do plic, dokud dostatečně nevyroste na to, aby cca za tři měsíce podstoupilo operaci srdce.

Rodičům údajně zemřel zdravý rodinný přítel na infarkt brzy poté, co dostal vakcínu proti Covidu-19, což vzbudilo v rodině podezření ohledně potenciálního nebezpečí vakcín.

Tato osobní zkušenost hrála roli v jejich rozhodnutí požádat o neočkovanou krev pro lékařský zákrok svého dítěte.

Rodině se dokonce podařilo najít dárce splňujícího jejich požadvky, ale nemocnice tvrdila, že lékaři nemohli tuto krev najít, a dali proto miminku krev ze zásob nemocnice.

Alexovi se několik dnů po transfuzi objevila krevní sraženina zasahující od levého kolena až k srdci.

17. února dítě na následky krevní sraženiny zemřelo.

Zdroj: https://yournews.com/2022/12/15/2474964/american-tragedy-bab...

Klasifikace: politika,zdravi,krimi Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Demonstrace proti obnovení zákona na zavírání politických vězňů-21. 12.,10:00,nám. Kinských,Praha

20.12.22

Česká republika:

Ve středu 21. 12. v 10:00 hod na náměstí Kinských 4 v Praze 5 svolávají disidenti Slávek Popelka a Miroslav Kelnar demonstraci na protest proti soudu s Tušlem a Čermákem a proti obnovení zákona na zavírání politických vězňů.

Demonstrace je řádně ohlášena, sraz je v 10:00 na nám. Kinských v Praze před soudní budovou.

Pomozte nám protestovat proti politickým procesům.

Zdroj: https://skrytapravda.cz/z-domova/971-politicke-procesy-a-pro...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 V USA započne výstavba největších bioreaktorů na světě na výrobu umělého masa

19.12.22

USA:

V USA započne výstavba největších bioreaktorů na světě na výrobu umělého masa, které by mohly zásobovat desítky tisíc obchodů a restaurací. Podle odborníků se jedná o významný krok ve výrobě umělého masa.

Společnost Good Meat uvedla, že v bioreaktorech se bude pěstovat více než 13 tisíc tun kuřecího a hovězího masa ročně. Pro výrobu bude používat buňky odebrané z buněčných bank nebo vajec, takže maso nebude vyžadovat porážku žádného zvířete.

„Na umělém mase záleží, protože nám umožní jíst maso bez všech škod, bez buldozerování lesů, bez nutnosti porážet zvíře, používat antibiotika, bez urychlování zoonotických onemocnění,“ uvedl Josh Tetrick, výkonný ředitel společnosti Eat Just, mateřská společnost firmy Good Meat.

Zdroj: https://wave.rozhlas.cz/ve-spojenych-statech-vznikne-nejvets...

Klasifikace: kuriozity,polit.korekt,zdravi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 2

 Teror EU vůči svým občanům dostává novou tvář. To nevymyslíš...

17.12.22

Evropská unie:

Evropská unie bude danit dovážené komodity podle jejich uhlíkové stopy. Na připravovaném návrhu se po několikaměsíčním vyjednávání dohodl Evropský parlament s národními vládami členských států. Plán má podle slov svých předkladatelů ochránit evropský průmysl před levnou konkurencí z rozvojových zemí a vyvinout nátlak na zbytek světa, aby následoval evropskou klimatickou politiku. Opatření však kritizují nastupující světové ekonomiky, jako Brazílie, Indie a Čína, které v něm spatřují diskriminaci a pokrytectví.

 

Evropská unie se v rámci svého boje proti klimatickým změnám chystá zavést novou daň, která má zatížit dovoz komodit podle jejich tzv. uhlíkové stopy. Na podobě návrhu se po několikaměsíčním jednání dohodly vlády členských států s Evropským parlamentem. Vytyčeným cílem tohoto regulačního opatření, označovaného také jako mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích, má být ochrana evropských výrobců před konkurenty ze zemí, které neregulují emise oxidu uhličitého.

Nová daň se má vztahovat na komodity, které představují zátěž z hlediska znečištění, jako je železo, ocel, cement, hliník a hnojiva. Firmy, které tyto komodity dovážejí do Evropské unie, budou za tímto účelem muset nakoupit certifikáty obdobné emisním povolenkám, které již v současnosti musí kupovat domácí výrobci.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Vy-nas-budete...

Klasifikace: kuriozity,polit.korekt,krimi,ekologie Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Bachmut: Nejnebezpečnější místo na Zemi

17.12.22

Ukrajina:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že město Bachmut je celé zničené. Bojuje se o něj několik měsíců, válčí tu obávaní wagnerovci a město postupně obkličují. Je to jediné místo, kde nyní Rusové postupují dopředu. Z Bachmutu zbyly jen ruiny a zůstává tu jen pár stovek lidí. Kolem duní dělostřelectvo a Rusové jsou blíž a blíž. Jak dlouho ještě město vydrží?

_______
Tak začíná článek na Novinkách.cz. A pokračování trhá srdce. Chudáci lidi tam, chudáci zvířata. Měsíce bez elektřiny, tepla a vody. Hovinka.cz se nezmiňují ani slovem o tom, kdo že to ostřeluje Bachmut. Musel jsem si to najít na mapě. Bachmut je v Doněcké oblasti, tedy na území, které bylo připojeno k Rusku referendem (opravte mě, jestli se mýlím). Je to hraniční město, o které se vedou boje. A Doněck je ostřelován Ukronacisty od roku 2014. 

A zde je pokračování toho videa z novinek.cz. A zde jmenují viníky

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-bachmut-nejn...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Slovenská vláda padla. Gratulujeme. Inspirace pro nás

15.12.22

Slovensko:

Slovenská vláda po ostrých sporech padla. Nedůvěru jí vyslovilo 78 z přítomných 102 poslanců. Ke svržení kabinetu potřebovala opozice 76 hlasů ze 150.

Poslanci nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO), členem jehož vedení je i premiér Eduard Heger, před hlasováním opustili sál. Předseda poslaneckého klubu Michal Šipoš řekl, že se nechtěli účastnit rituální popravy své vlády.

Vláda bude dále fungovat v demisi s omezenými pravomocemi a zřejmě se začne debatovat o předčasných volbách, píší slovenská média.

_______
Kéž by se to podařilo i u nás.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Mladá, krásna Danuše Nerudová - aneb čaputizace naší země

15.12.22

Česká republika:

Mám takový pocit, že Danuše Nerudová je tlačena do popředí zmanipulovanými statistikami a líbivými frázemi. Najednou se z ničeho nic vynořila její oblíbenost překonávající všechny ostatní.

Jen si počtěte, co nám ona nabízí v roli prezidenta:

"Podporuji i adopci dětí homosexuálními páry.

Jsem pro zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků.

Současné Putinovo Rusko, které vraždí nevinné na Ukrajině a vede barbarskou agresi vůči svobodnému a svrchovanému státu, je největším bezpečnostním rizikem ČR"

 

Zdroj: https://dfens-cz.com/mlada-krasna-autenticka/

Klasifikace: kuriozity,politika,polit.korekt,feminismus Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 1

 Bagr - model CAT994

12.12.22

Neurčeno:

Za 12 hodin spálí ~ 1000 litrů paliva. Přesun ~ 250 tun hlíny za účelem vytěžení materiálu na výrobu JEDNÉ baterie Tesla. A lidé tomu stále říkají "nulové emise", když jezdí svým elektromobilem.

Abyste vyrobili každou baterii pro elektromobil, musíte recyklovat : 

  • 11 000 kg solanky pro lithium
  • 14 000 kg rudy na kobalt
  • 2 000 kg rudy na nikl
  • 11 000 kg rudy na měď
  • Vykopat 226 000 kg zemské kůry.

Jen - jedna – baterie ! Typická baterie elektromobilu má: 11 kg lithia 27 kg niklu 20 kg manganu 13 kg kobaltu 90 kg mědi 181 kg hliníku, oceli a plastu První 4 složky pocházejí z omezených zdrojů a jejich podíl se bude nadále zvyšovat.

"Zelená" energie To vše jako součást klimatické frašky.

Zdroj: https://t.me/perunbigger/351

Klasifikace: ekonomika,technika,ekologie Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 44 894 580