Ve zkratce

Stránka:

 Ministerstvo obrany navrhuje informovat mobilizované osoby o povolání do armády prostřednictvím SMS zpráv

6.6.23

Rusko:

Návrh by měl "zkrátit dobu potřebnou k oznámení mobilizace občanům a zlepšit její kvalitu". Navrhuje se, aby se o přijetí výzvy informovalo nejen prostřednictvím SMS, ale také na osobním účtu daňového poplatníka.

V dubnu Rusko přijalo zákon o elektronickém povolávání osob povinných vojenskou službou, který předpokládá vytvoření registru vojenské evidence, zasílání písemných povolávacích rozkazů s duplikátem v elektronické podobě a omezení pro ty, kteří se nedostaví na vojenský odvodní úřad.

Opatření zahrnují : 

zákaz registrace živnostníka nebo osoby samostatně výdělečně činné, pozastavení státní evidence nemovitostí, omezení řízení motorových vozidel a zákaz registrace vozidel a odepření půjček.

Šéf výboru Dumy pro obranu Andrej Kartapolov uvedl, že nová pravidla pro získávání povolávacích rozkazů se dotknou nejen branců, ale všech osob podléhajících vojenské službě.

Zdroj: https://www.rbc.ru/politics/05/06/2023/647e407c9a79477f4f9f6...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Šebekino se kvůli ostřelování z ukrajinské strany proměnilo v město duchů

5.6.23

Rusko:

Televizní stanice RT zveřejnila na svém kanálu Telegram videoreportáž válečného zpravodaje Igora Ždanova, který navštívil Šebekino v Belgorodské oblasti. V reportáži poukázal na to, že se kdysi prosperující město změnilo v město duchů kvůli ostřelování z Ukrajiny.

Podle článku se mnozí obyvatelé, kteří město opustili, nyní vracejí, ale jen proto, aby si vyzvedli své věci. Někteří lidé však zůstali uvězněni ve svých bytech. Pomáhají jim proto místní dobrovolníci.

"My, obyvatelé Šebekina, odvážíme své lidi. Situace je nebezpečná, hledáme je, chystáme se je shromáždit," řekl novinářům jeden z dobrovolníků.

Během ofenzivy na jižní doněcké frontě se Ukrajincúm podařilo prolomit obranu ruské armády.

Zdroj: https://www.mk.ru/politics/2023/06/05/rt-izza-obstrelov-vsu-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Prigožin ukázal výslech ruského podplukovníka

5.6.23

Rusko:

Šéf Wagnerovců Prigožin zveřejnil video s výslechem podplukovníka Romana Venevitina, velitele 72. brigády ruské armády, kterého Wagnerovci zajali. Venevitin na videu přiznává, že střílel po autě Wagnerovců z osobní zášti.

Proč to Prigožin dělá? Komu takovými videi pomůže?

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-prigozin-pon...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Cobra

Komentářů: 2

 Cvičení Air Defender 23

3.6.23

Neurčeno:

Německo ve spolupráci se Severoatlantickou aliancí a spojenci chystá od 12. až do 24. června největší mezinárodní cvičení letectva v dějinách NATO, kterého se zúčastní 220 letounů ze 24 zemí. Podle bundeswehru budou cvičit schopnost reagovat v krizové situaci.

Akce se zúčastní také Česká republika, která poskytne pilotům vojenskou základnu v Čáslavi a zapojí své stíhačky Gripen. Z letiště budou na stejných strojích údajně startovat také Maďaři, možná i další technika z dalších států.

Air Defender 23 zažije přílet 23 různých typů letadel, včetně F-35 Američanů a Nizozemců, průzkumného letounu NATO Awacs a vůbec poprvé i dopravního letounu japonského letectva. Z 220 zúčastněných letadel jich bude 100 přilétat z 35 států USA. Tato americká letadla představují největší nasazení od operace Pouštní bouře v Iráku v roce 1991 .

Jsou jisté obavy, že NATO neuvede do pohybu tolik letadel přes půl světa – a těsně u zóny probíhajícího konfliktu na Ukrajině – jen proto, aby si „zacvičilo.“

Zdroj: https://echo24.cz/a/H38er/zpravy-svet-jasny-signal-rusko-nej...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 "Omezovačům rychlosti" jde jen o šikanu, 81% lidí 30km/h ve městech nechce

3.6.23

Česká republika:

Hnutí za snížení rychlosti ve městech je v podstatě teroristická organizace, které o zvýšení bezpečnosti nejde. Jde jim jen o šikanu řidičů. Kdyby bylo po jejich, tak ani snížení rychlosti je neuspokojí a dále budou chtít odstranit dálnice a zrušit veškerou automobilovou dopravu. Říkají pouze "hezká slova" pro čiré zlo.

Lidé snižování rychlosti nechtějí. Anketa zde ukazuje, že 81% lidí další nesmyslné plošné omezování rychlosti odmítá. Názor lidí teroristy nezajímá.

Ale to, že jim někdo něčím dováží jídlo, oblečení a další zboží jim pro zaslepenost nedochází.

Zdroj: https://www.autosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/komentar-tri...

Klasifikace: krimi,technika,pravo Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 0

 Moldavsko je připraveno poskytnout své území ukrajinským ozbrojeným silám pro vojenské operace

2.6.23

Moldova:

To včera prohlásila Maia Sandu, současná prezidentka Moldavské republiky.

„Pokud bude ukrajinská armáda potřebovat, jsme připraveni dát jí právo vstoupit na naše území a vypořádat se se sklady, zbraněmi a personálem. Je to spojenecké gesto.”

Tato její slova potvrzují i další nezávislé zdroje. Ať se na ně podíváme z kterékoli strany, nevypadá to na nic jiného, než na „pozvánku” k rozšíření Rusko – Ukrajinské války na území Moldavska, státu, jehož je ta paní presidentkou…

Zdroj: https://pravyprostor.net/?p=161272

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Evropský parlament včera většinově hlasoval pro vyloučení Maďarska z předsednictví.

2.6.23

Evropská unie:

Usnesení, se kterým přišel Evropský parlament, není závazné, ale lze předpokládat, že se jím bude EU řídit. Pro usnesení hlasovalo 442 europoslanců, proti 144 a zdrželo se 33.

V usnesení se uvádí, že „parlament zpochybňuje schopnost Maďarska věrohodně plnit tento úkol v roce 2024 s ohledem na jeho nedodržování práva a hodnot EU.“

A jak kdo hlasoval?

Pro rezoluci a vyřazení Maďarska z předsednictví hlasovali: Niedermayer (TOP09/STAN), Pospíšil (TOP09/STAN), Šojdrová (KDU), Zdechovský (KDU), Charanzová (ANO), Maxová (ČSSD, zvolena za ANO), Gregorová (Piráti), Kolaja (Piráti), Peksa (Piráti)

Proti rezoluci: Vondra (ODS), Zahradil (ODS), Blaško (SPD), David (SPD)

Zdrželi se: Tošenovský (ODS), Vrecionová (ODS), Hlaváček (ANO), Knotek (ANO), Kovařík (ANO)

_______
Bezpáteřnost, lokajství politiků je dechneberoucí. 

Zdroj: https://cz24.news/evropsky-parlament-vcera-vetsinove-hlasova...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 V květnu rozpočet téměř vyčerpán

2.6.23

Česká republika:

V květnu skončil státní rozpočet se schodkem 271,4 miliardy korun a v dubnu to bylo 200 miliard!

Schválený rozpočet pritom počítá za celý rok s deficitem 295 miliard. Ministr - elektrikář Stanjura proto avizoval soubor opatření, která maji pomoci rozpočtu.

_______
P.S. - tak to nenjen já, ale snad i většina obyatel republiky bude zvědavá copak nám ti "profesionální" politici a "experti" vymyslí. Nejlepší řešení je okamžitě (ono už je půl h.po 12.) nahradit pětidemolici prozatímní vládou skutečných odborníků a lidmi, kteří budou hajit zájmy ČR.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/schodek-statniho-rozpo...

Klasifikace: politika,ekonomika,krimi,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 A nedají pokoj a nedají

31.5.23

Česká republika:

Umělec převlečený za ženu bude v Brně předčítat pohádku o queer tučňácích. Akci pod záštitou veřejné knihovny odsoudila část psychologů. Aliance pro rodinu si stěžuje u hejtmana a primátorky. Politici akci hájí.

Dětské čtení pohádek v Brně spěje k dramatickému rozuzlení. Na akci, při níž bude dětem předčítat muž v ženském kostýmu, v úterý nejspíš dohlédne policie. Akce se kvůli nenávistným komentářům přesunula z knihovny do kina, ani to však situaci nezklidnilo.

„Nechceme děti vystavovat nějaké vyhrocené situaci. Oslovili jsme Policii České republiky, ať zajistí bezpečí akce. Pravděpodobně se tomu nevyhneme,“ sdělila pro Seznam Zprávy mluvčí Knihovny Jiřího Mahena v Brně Radka Lokajová.

Veřejná instituce se na akci podílí. Událost patří do programu Pride Week. Festival upozorňuje na práva sexuálních menšin. Pohádku o dvou samcích tučňáka, kteří vysedí opuštěné vejce, bude číst brněnský drag umělec Ivory Divine. Neziskovka Aliance pro rodinu žádá politiky o další omezení akce.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-cist...

Klasifikace: kuriozity,polit.korekt,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Co zanedbaly regulační orgány během epidemie? Zcela nové informace v rozhovoru s MUDr. Pavlem Vaškem

31.5.23

Česká republika:

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=Wjm0-Ntmvc8

Klasifikace: zdravi,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 2

 Skutečné události z Kosova

31.5.23

Srbsko:

Útok na poklidné srbské protestujici, kteří bránili zabrání budov jejich místní samosprávy na severu Kosova, skončil několika desítkami zraněných. 

Proti srbským občanům beze zbraní, zaútočili tamní kosovsko - albánští policejní ozbrojenci. Několik Srbů těžce zranili a postřelili. 

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Toto-vam-jinde...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Auta se spalovacím motorem už jen na příděl?

31.5.23

Evropská unie:

V rámci České republiky existoval přídělový systém v letech 1915 až 1921, posléze v období 1939 až 1953.

A nyní šílenci (nejen) v Bruselu vytvářejí uměle takovou krizi znovu. Nikoho nebudou zajímat Vaše peníze. To, co potřebujete, si za vydělané peníze už nekoupíte.

Automobilka Stellantis o přídělovém systému otevřeně hovoří.

Průměrně vychází bateriové auto 2x dražší, elektřina stojí více než benzín a po pár letech je prakticky neprodejné.

Když si uvědomíme, k čemu dospěla normalizace, jíž řada z nás ještě živě pamatuje, pak je otázkou, čeho jiného než kolapsu hodlají výrobci svou servilitou k takovému přístupu dosáhnout?

Zdroj: https://www.autoforum.cz/predstaveni/prvni-automobilka-uz-ot...

Klasifikace: kuriozity,technika,ekologie Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 4

 Generál Řehka - válka NATO - Rusko je možná. Kolik budou stát zbraňové systémy?

30.5.23

Česká republika:

Je potřeba se podle něho připravovat na možnost konfliktu. Ministerstvo obrany proto nyní nakupuje zbraně.

Jak si však někteří lidé všímájí, nejedná se o zbraně obranné, ale útočné.

Generál Řehka dále řekl, že v případě války by větší část armády odjela bojovat.

A kolik nás budou stát zbraňové systémy, když jediný náboj do Leopardu stojí 213 tisíc Kč......

 

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/213-tisic-Kc-za...

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Nová daň z mobilů a počítačů

27.5.23

Česká republika:

Pracovní skupina složena ze zástupců koaličních stran a veřejnoprvních médií připravuje novelu zákona o Českém rozhlase a České televizi.

Podle dostupných informací by se měly zvýšit poplatky za tyto veřejnoprávní média a zároveň by se měl redefinovat pojem "televizní přijímač". Tím by měl být i nově telefon a počítač. 

Zdroj: https://pravyprostor.net/?p=161011

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 MUSÍME SI POMÁHAT

25.5.23

Česká republika:

Společenství PRAK (proti restrikcím a kriminalizaci svobodného projevu) založilo u Fio banky transparentní účet pro Mgr. Martinu Bednářovou, paní učitelku vyhozenou z práce a obžalovanou za to, že se svými žáky sdílela odlišný pohled na konflikt na Ukrajině.

Paní učitelka je už více než rok nezaměstnaná a po mnoha neúspěšných pokusech o nové pracovní uplatnění zřejmě i nezaměstnatelná. Proto prosíme čtenáře Nové republiky, aby podle svých možností přispěli na její živobytí a placení právních zástupců.

I malé finanční obnosy jsou důležité, neboť jí pomohou důstojně čelit trestnímu stíhání. Předem srdečně děkujeme  všem dárcům, kteří si uvědomují, že jde o precedentní kauzu, která má zastrašit české učitele.

Číslo bankovního účtu: 2502567372/2010

Zdroj: https://www.novarepublika.online/2023/05/musime-si-pomahat

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Petice občanů České republiky za demisi vlády Petra Fialy

25.5.23

Česká republika:

My, níže podepsaní občané, požadujeme demisi vlády Petra Fialy, která nemá důvěru občanů České republiky. 

Uvnitř článku najdete důvody k sepsání petice a podpisový arch.

Zdroj: https://pravyprostor.net/?p=160861

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Ve Zvolenu se poprali 3 američtí vojáci - tohle nás tu možná čeká také

24.5.23

Slovensko:

Cituji: "Tři muži, z nichž jeden byl černoch, se anglicky hádali. Poté se i rvali. Jeden z nich skončil na zemi. Byli opilí jako dogy"

Díky podepsané smlouvě o pobytu amerických vojsk na našem území budou nepostihnutelní od naší policie i v případě horších přestupků.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-ve-zvolenu-s...

Klasifikace: kuriozity,politika,krimi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 0

 60 miliard za obrněnce!

24.5.23

Česká republika:

Česká republika koupi 249 bojových vozidel pěchoty CV90 s 29 dílenskými vozidly a příslušenstvím za 59,7 miliard Kč, včetně DPH. 

Po jednání vlád to oznámil premiér Fiala. Zároveň byly podepsány smlouvy o obranné spolupráci se Švédskem. 

Prvních 10 vozidel bude dodáno v roce 2026.

P. S. - pro Fiala & Company kšeft jako Brno. Zlatý hřeb budou F35 a to už národ bude doslova o chlebu a vodě. 

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ceska-armada-koupi-246-...

Klasifikace: politika,ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 44 894 636