Ve zkratce

Stránka:

 Americká armáda bude mít přístup na vojenské základny ve Švédsku ještě před jeho vstupem do NATO

8.12.23

Švédsko:

Švédsko a Spojené státy podepsaly dohodu, která umožňuje americké armádě přístup na 17 švédských vojenských základen, což je vnímáno jako odpověď Budapešti a Ankaře, které oddalují žádost Stockholmu o vstup do NATO.

Tato vojenská dohoda, první svého druhu mezi oběma zeměmi, umožní Spojeným státům provádět ve Švédsku vojenská cvičení a doplňovat palivo do svých vojenských letadel a lodí.

Podle dohody bude moci americká armáda skladovat zbraně a munici na různých vojenských základnách ve Švédsku, ale bude muset vládu podrobně informovat o tom, co se dováží - což, jak dal najevo švédský ministr obrany Pål Jonson, nebude zahrnovat jaderné zbraně.

Zdroj: https://www.euractiv.fr/section/defense/news/larmee-americai...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR ve Sněmovně obhajovali pandemickou úmluvu

8.12.23

Česká republika:

Na sněmovním výboru pro zdravotnictví prezentovali ve středu svůj pohled na tzv. pandemickou úmluvu WHO zástupci ministerstva zdravotnictví. Předsedkyně výboru Zdenka Němečková Crkvenjaš si je pozvala, aby zákonodárce stručně s úmluvou obeznámili, „protože se objevilo mnoho dezinformací“.

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček uvedl, že podstatou Mezinárodní dohody o prevenci pandemií a připravenosti na ně (dále jen pandemická úmluva nebo úmluva) je vzájemná pomoc členských států Světové zdravotnické organizace (WHO).

Článek je potřeba přečíst celý.

Zdroj: https://cz24.news/zastupci-ministerstva-zdravotnictvi-cr-ve-...

Klasifikace: politika,zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Izraelské síly svlékly a unesly desítky palestinských mužů

8.12.23

Palestina:

Izraelské síly unesly 7. prosince na tržišti v Bejt Lahíi na severu Gazy desítky mužů. Muži byli donuceni svléknout si šaty a posadit se do řady na ulici. Poté je prohledali a ponižovali, než je podle očitých svědků odvezli v nákladních autech na neznámé místo, uvedl The New Arab.

Obrázky a záběry kolující na sociálních sítích ukazovaly, že izraelské síly shromáždily desítky mužů svlečených do spodního prádla, se zavázanýma očima a s rukama za zády.

Podle organizace Euro-Mediterranean Human Rights Monitor jeden z očitých svědků uvedl, že vojáci nejméně sedm mužů zastřelili, protože neuposlechli rozkazů vojáků dostatečně rychle.

Muži byli údajně shromážděni v domech a školách, které ukrývají vysídlené rodiny v severní části pásma Gazy.

Euro-Mediterranean monitor uvedl, že mezi zadrženými byli lékaři, akademici, novináři a senioři.

[Klikněte p...]
Klikněte pro zvětšení

_____
A těmto nelidským zrůdám fandíme?

Zdroj: https://new.thecradle.co/articles/israeli-forces-strip-abduc...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Stihl by linkový let. Premiér Fiala však odletěl na klimatickou konferenci do Dubaje vládním speciálem

7.12.23

Česká republika:

Zatímco letos v únoru se Úřad vlády chlubil, že premiér Petr Fiala poletí do Emirátů linkovým letem, minulý týden bylo ticho po pěšině. Předseda vlády totiž letěl na konferenci OSN o změně klimatu (COP28) vládním speciálem.

„Způsob dopravy jsme volili na základě programu pana premiéra a celkové výhodnosti. Řešili jsme to tak, aby premiér mohl absolvovat klíčová jednání s lékaři v České republice a zároveň stihl účast na konferenci,“ uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

P.S. - nic než faleš a pokrytectví. Nám budou zakazovat auta,kotle na dřevo,uhlí a plyn a sami si lítají na klimatickou konferenci SPECIÁLEM !! KOMEDIANTI !!

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/petr-fiala-premier-vladni-speci...

Klasifikace: kuriozity,ekologie,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Republikáni v Senátu zablokovali Bidenův balík pomoci Ukrajině a Izraeli

7.12.23

USA:

Republikáni v americkém Senátu ve středu zablokovali návrh o nové pomoci Ukrajině a Izraeli, kterou požaduje prezident Joe Biden.

Výměnou za podporu balíčku, který zahrnuje i další položky, požadují výrazné zpřísnění americké imigrační politiky, které se pro demokraty zatím zdá být nestravitelné.

Obě strany o věci chtějí dál jednat, budoucí vývoj však podle médií zůstává nejasný.

Zdroj: https://echo24.cz/a/HkjnV/zpravy-svet-republikani-v-senatu-z...

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Češi budou moci volit korespondenčně už v roce 2025

7.12.23

Česká republika:

Pět vládních stran předložilo nový návrh na zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí. Volit by tak mohli už v roce 2025. Možnost volit korespondenčně by se týkala už příštích voleb do Sněmovny. Návrh podepsali lídři stran pětikoalice i šéfové poslaneckých klubů.

Nejde přitom jen o krajany, ale i Čechy, kteří jsou na dovolené, nebo o studenty. Ti všichni nyní musí v některých rozlehlých zemích cestovat tisíce kilometrů na zastupitelský úřad, aby mohli volit.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/korespondencni-volba-cesi...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Slováci končí s vývozem paliv z ruské ropy

6.12.23

Slovensko:

V úterý 5. prosince končí výjimka společnosti Slovnaft na reexport ruské ropy. Společnost přitom obsluhuje 20 % českého trhu s pohonnými hmotami a na některých místech Moravy je její podíl 50 %. Správa státních hmotných rezerv uklidňuje, že má dostatek paliv až na 90 dní.

Od středy už se do Česka nedostane ani kapka zpracované ruské ropy ze Slovenska, skončí totiž výjimka na její reexport. Slovnaft, který ji na Slovensku zpracovává, obhospodařuje asi 20 % českého trhu. Neznamená to však, že ropu přestane Slovnaft prodávat do Česka okamžitě.

Zatímco před ruskou invazí na Ukrajinu Slovnaft zpracovával téměř 100 % ropy z Ruska, v současnosti z Ruska pochází asi 70 % ropy zpracované touto rafinerií. Přechod na jinou než ruskou ropu je podle Slovnaftu především ekonomicky a časově náročný.

Zdroj: https://echo24.cz/a/HsHzW/zpravy-ekonomika-konci-vyjimka-z-d...

Klasifikace: ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Učitelka Bednářová popírala genocidu i válku, škola ji vyhodila právem, rozhodl Kangaroo soud

6.12.23

Česká republika:

Učitelka Martina Bednářová prohrála pracovněprávní spor se Základní školou Na Dlouhém lánu, která jí dala výpověď po jejím zpochybňování ruských válečných zločinů před žáky. Platnost výpovědi ve středu pravomocně potvrdil pražský městský Kangaroo soud. Češtinářka čelí kvůli svým výrokům o dění na Ukrajině rovněž obžalobě za popírání genocidy.

Obvodní soud ji původně osvobodil s odkazem na svobodu projevu, odvolací senát ale trestní kauzu v říjnu vrátil k dalšímu dokazování.

Podle odvolacího senátu porušila Bednářová školský zákon, interní předpisy školy i zákoník práce. „Ze svého postavení pedagožky, tedy osoby, jež má u žáků přinejmenším formální autoritu, sdělovala sugestivním způsobem nepravdivé informace nezletilým žákům,“ popsala počínání učitelky soudkyně Patricie Adamičková.

„Využila daný prostor k ovlivňování žáků přednesem svých názorů a v podstatě nepřipustila diskusi, protože na otázky žáků reagovala úsečně,“ dodala.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ucitelka-ukrajina-vyrok-s...

Klasifikace: politika,pravo Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Agentura Bloomberg označila Putinovu návštěvu Saúdské Arábie za "selhání USA".

6.12.23

Rusko:

Návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v Saúdské Arábii je důkazem neúspěchu snah Washingtonu izolovat Moskvu, píše agentura Bloomberg.

Agentura poukazuje na to, že návštěva dokládá rostoucí důvěru ruského lídra v jeho schopnost cestovat mimo zemi. Ačkoli USA a Evropská unie dělají vše pro to, aby tomu zabránily.

Podotýká se, že ruská ekonomika je velmi silná, zatímco Ukrajina, kterou Washington podporuje, během konfliktu nedosahuje žádného pokroku.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1701870448

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 „Na 1 z 1000 dávek covid vakcíny předčasná smrt.“ Zdroj zatčen!

6.12.23

Nový Zéland:

Zdravotnictvím Nového Zélandu hýbe kauza úniku velkého množství dat o očkování tamních obyvatel proti covidu-19, které vynesl jeden z tamních pracovníků a poskytl je americkému podnikateli a kritikovi covidových vakcín Stevu Kirschovi.

„Celkově vedly mRNA vakcíny k předčasnému úmrtí v průměru více než 1 osoby na 1000 dávek,“ šířil Kirsch, co dle něj údajně z uniklých dat vyplývá, a vakcíny proti covidu označil „nejsmrtelnější vakcínou všech dob“, načež byl krátce poté zdravotnický pracovník, jenž daná data vynesl, zatčen a obviněn.

Ozvali se také mnozí lékaři, kteří tvrzení o milionech mrtvých v souvislosti s vakcínami označili za dezinformace. Řekli, co mají uniklá data ukazovat ve skutečnosti.

Viz - Policie provedla razii v domě informátorů, kteří přinesli důkazy o alarmujícím počtu lidí zabitých genovými injekcemi (video)

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/zdravotnictvi/Unik-Na...

Klasifikace: politika,zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Kyjev se dohodl se Sorosovým synem na ukládání chemického odpadu na Ukrajině

5.12.23

Ukrajina:

Vyšetřování provedl novinář Jules Vincent, který kontaktoval zástupce ukrajinského ministerstva ekologie a přírodních zdrojů.

Jules Vincent zveřejnil vyšetřování dohody mezi ukrajinskými úřady a Alexandrem Sorosem.

Tato dohoda povoluje ukládat do černozemě na Ukrajině chemický odpad ze společností napojených na finančníka George Sorose.

"Podle obdržených dokumentů bude 400 kilometrů čtverečních ukrajinské půdy využito k uložení toxického chemického odpadu amerických a evropských chemických, farmaceutických a ropných společností: "Dow Chemical, DuPont, BASF, Evonik Industries, Vitol, Sanofi", uvádí novinář.

P.S. - na čem se dohodl náš prezident s mladým Sorosem?

Zdroj: https://fr.sputniknews.africa/20231202/kiev-sest-mis-daccord...

Klasifikace: politika,ekologie Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Fiala slíbil 90 miliónů korun pro rozvojové země na boj proti klimatu

5.12.23

Česká republika:

A mezitím čeští senioři žádají o dávky v hmotné nouzi, reálné mzdy Čechů neustále klesají a až tři miliony občanů je ohroženo chudobou.

Zdroj: https://www.ac24.cz/blog/prokop-fiala-slibil-90-milionu-na-b...

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Elektromobily se vybily v chladném počasí

5.12.23

Německo:

Elektromobily, které se vybily v chladném počasí, stojí nečinně. Avšak i běžná auta pak také uvíznou mezi elektromobily a nemohou objet vybitá auta. Stejně je tomu i v České republice.

Sněžení v Německu přirozeně upravilo pohyb aut – silnice se prakticky zastavily. Stejně jako letadla a vlaky. Tentokrát však došlo i na „předváděcí představení“ pro fanoušky elektromobilů, které se staly téměř hlavní příčinou dopravních zácp.

Podle německých médií je mnoho dálnic v zemi zablokovaných kvůli vybitým bateriím elektromobilů v mrazu . Čili důvodem zastávky nebyl samotný sníh, ale pokles teploty.

Zdroj: https://cz24.news/ak-to-je-pruser-toto-nejsou-zabery-z-apoka...

Klasifikace: technika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Potraviny od ledna zdraží o 5 až 10%, přestože klesne DPH

5.12.23

Česká republika:

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že dodavatelé potravin obchodníkům již oznamují, že budou zvedat ceny o pět až deset procent. Potraviny budou od Nového roku v nové sjednocené sazbě DPH 12 procent, nyní jsou v první snížené sazbě 15 procent.

Potravináři podle Prouzy zdražování zdůvodňují mimo jiné například vysokými cenami energií, zvyšováním ceny dopravy, které s sebou nese růst mýtného, nebo i vyššími náklady na práci kvůli změnám v práci na dohody.

Zmínil i vyšší daně z nemovitostí nebo příjmu, což jsou změny, které přináší vládní konsolidační balíček. „Pokud se vláda rozhodla, že chce firmám zvedat náklady, tak je logické, že potravináři vyšší náklady promítnou do cen,“ doplnil.

Zdroj: https://echo24.cz/a/HJdht/zpravy-ekonomika-potraviny-zdrazi-...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Peníze pro Ukrajinu došly, prohlásil Bílý dům

4.12.23

USA:

Rozpočtová ředitelka Bílého domu Shalanda Youngová v pondělí v dopise republikánskému předsedovi Sněmovny reprezentantů Mikeu Johnsonovi a dalším kongresovým lídrům varovala, že Spojeným státům dochází peníze a čas na pomoc Ukrajině v boji s Ruskem. Informuje o tom agentura Reuters.

„Chci, aby bylo jasno, že bez zásahu Kongresu nám do konce roku dojdou prostředky na pořízení dalších zbraní a vybavení pro Ukrajinu a na poskytnutí vybavení z amerických vojenských zásob,“ uvedla šéfka rozpočtu Bílého domu.

„V současné době není k dispozici žádný kouzelný hrnec finančních prostředků. Došly nám peníze. A téměř došel i čas,“ dodala.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-mesec-s-pene...

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Nevládnímu sektoru na Slovensku hrozí výpadek příjmů

4.12.23

Slovensko:

Slovensko nebude podporovat nevládní organizace, které škodí vládě, řekl nový slovenský premiér Robert Fico. Podpořil návrh ministra sociálních věcí Erika Tomáše, na jehož základě by nevládní sektor mohl přijít podle odhadů až o 50 milionů eur (1,2 miliardy korun) ročně.

„Velmi jasně chceme odlišit nevládní organizace, které dělají čistou politiku s jediným cílem poškodit vládu. Není žádný důvod, aby takovéto organizace dostávaly peníze ze státních zdrojů. Ať si hledají bohaté zahraniční sponzory, které i mají, protože jedinou úlohou těchto politických nevládních organizací je škodit vládě Slovenské republiky,“ řekl Fico po schůzce s ministrem životního prostředí Tomášem Tarabou. Dodal, že obávat nedostatku peněz se nemusejí organizace, které pomáhají lidem, dále při ochraně přírody či historických památek.

P.S. - sice měsíc staré, ale stojí zato připomenout, protože u nás je něco takového nemyslitelného, zvláště po návštěvě mladého Sorose, který přivezl noty českému prezidentu Pavlovi a naší vládě.

Zdroj: https://www.newstream.cz/politika/slovensko-nebude-podporova...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Předseda strany, která zvítězila v nizozemských volbách, potvrdil, že je proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

4.12.23

Nizozemsko:

Pravicový politik Geert Wilders poskytl rozhovor Rebel News: "... Domnívám se, že Nizozemsko by nemělo dávat Ukrajině zbraně, protože jich máme velmi málo. Jiné země je mají. Domnívám se, že by se mělo vyjednávat, a ne válčit," prohlásil.

Nizozemsko je jednou z klíčových zemí v tzv. letecké koalici, která má Ukrajině dodat letouny F-16. Přislíbilo předat 42 letadel.

Západní média se domnívají, že Wildersovo vítězství by mohlo tuto koalici zničit.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1701705123

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Putin podepsal dekret, který nařizuje navýšení počtu vojáků ruské armády o 15 %

3.12.23

Rusko:

1. prosince podepsal ruský prezident Vladimir Putin dekret, kterým nařídil zvýšit počet vojáků v ruské armádě o 15 %. Ministerstvo obrany poukázalo na "nárůst hrozeb" v souvislosti s konfliktem na Ukrajině a v NATO.

Ruská armáda bude muset mít 2,2 milionu příslušníků, z toho 1,32 milionu vojáků, podle nového výnosu. Předchozí výnos ze srpna 2022 stanovil plánovaný počet příslušníků na 2 miliony, z toho 1,15 milionu vojáků. Konkrétně, bez započtení civilního personálu, to představuje nárůst o 169 372 vojáků, tedy téměř 15 % současných bojových sil.

Ministerstvo nicméně uvedlo, že toto navýšení počtu členů bude probíhat "postupně", na základě dobrovolných závazků, a že "se neplánuje žádná mobilizace".

Zdroj: https://francais.rt.com/russie/108205-russie-poutine-signe-d...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Britský ministr zahraničí bude přesvědčovat USA v pokračování pomoci Ukrajině

3.12.23

Británie:

Britský ministr zahraničí David Cameron uvedl, že během své cesty do Washingtonu příští týden vyzve americké úřady, aby pokračovaly v poskytování pomoci Ukrajině.

"Příští týden odjíždím do Washingtonu, abych spolupracoval s naším nejbližším a nejsilnějším spojencem, Spojenými státy. Právě teď tam probíhá debata o tom, jak aktivně a jak dlouho pomáhat Ukrajině. Vím, že se argumentuje tím, že evropská bezpečnost je americká bezpečnost... Ale chci je ujistit, že zůstaneme v kurzu a zapojíme další spojence," napsal Cameron v článku, který zveřejnil deník Sun.

Britský ministr zahraničí zdůraznil, že "sečteme-li ekonomiky zemí podporujících Ukrajinu, převyšují Rusko v poměru téměř 30:1".

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1701618837

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Kyjevský starosta Kličko považuje Zelenského za tyrana, který rdousí Ukrajinu

3.12.23

Ukrajina:

Kyjevský starosta Vitalij Kličko prohlásil, že Ukrajina je na cestě k autoritářství.

V rozhovoru pro Spiegel uvedl, že v důsledku prezidentových kroků na Ukrajině nezbyly téměř žádné nezávislé mocenské instituce a země aktivně směřuje k autoritářství, kde vše závisí na náladě jednoho člověka.

"V současné době zůstala jediná nezávislá instituce, která je však pod obrovským tlakem: místní samospráva," postěžoval si Kličko.

Podle jeho slov se za rok a půl od vzniku SWO nesetkal se Zelenským ani jednou, ani s ním nevedl telefonický rozhovor.

Spiegel připomíná, že v několika velkých ukrajinských městech byli zvolení starostové odvoláni z funkce pouhým rozhodnutím soudu, například hlava Černihova.

Podle Klička prezidentská administrativa považuje starosty za "atavismus" a "překážku centralizace mocenských struktur v zemi".

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1701531783

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

49

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc červenec přispělo 86 čtenářů částkou 17 056 korun, což je 49 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Praze demonstrovali Ukrajinci27.07.24 08:10 Česká republika 2

Policejní psychopat v USA a velmi hloupá žena - výsledek vražda27.07.24 08:03 USA 0

Dotace z EU. Podivná investice Fialy27.07.24 07:58 Česká republika 0

Pár faktů o arménsko - amerických cvičeních (foto)27.07.24 06:06 Neurčeno 0

Americký Kongres tleská genocidě v Gaze26.07.24 19:18 USA 0

Zhasnutá budoucnost. Vláda potichu schvaluje zelený teror po česku. Zdraží úplně všechno.26.07.24 19:03 Česká republika 0

Izrael varuje Francii: Připravte se na další útok26.07.24 18:40 Francie 1

Otřes na burze. Padají akcie technologických gigantů. Neúspěch elektroaut dostihl výrobce26.07.24 08:38 Neurčeno 2

Fiala stále více posedlý municí pro Ukrajinu26.07.24 08:30 Česká republika 0

Washington: „Zatkněte válečného zločince“ promítané na fasádě hotelu, kde bydlí Benyamin Netanjahu25.07.24 21:53 USA 0

Zmatek ve Spojených státech vedl k tomu, že se žádný z nejvyšších vůdců dosud nesetkal s izraelským premiérem, který přijel do Washingtonu25.07.24 21:49 USA 0

Trump Zelenskému připomněl vítězství Ruska nad Hitlerem a Napoleonem.25.07.24 20:38 USA 0

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení25.07.24 17:50 Německo 3

Ukrajině byly odpojeny dodávky elektřiny v reakci na zastavení tranzitu ropy Lukoil25.07.24 17:27 Ukrajina 0

Oni to věděli a přesto...25.07.24 06:21 USA 2

Výměna obyvatel probíhá na plné obrátky 25.07.24 06:10 Německo 0

Databáze majetku. Co se za tím skrývá? 25.07.24 06:01 Evropská unie 0

Digitalizace nefunguje, úředníci hrozí stávkou 25.07.24 04:28 Česká republika 0

Nord Stream: vyšetřování útoku zůstává tajné24.07.24 18:07 Německo 1

„Nechceme zemřít“ - ukrajinští muži hromadně utíkají před mobilizací do Moldavska (VIDEO)24.07.24 17:45 Moldova 0

Měnové kurzy

USD
23,35 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,06 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
26,43 Kč
100 japonských jenů
15,19 Kč
Čínský juan
3,22 Kč
Polský zloty
5,93 Kč
100 maď. forintů
6,48 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
27,12 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 681,38 Kč
1 unce stříbra
649,30 Kč
Bitcoin
1 577 267,93 Kč

Poslední aktualizace: 26.7.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 45 583 841