Ve zkratce

Stránka:

 V Německu explodoval počet násilných činů u mladých cizinců

10.4.24

Německo:

Německo je šokováno nárůstem kriminality. V roce 2023 policie zaznamenala 5,94 milionu trestných činů, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 5,5 procenta. Doslova explodoval počet mladých kriminálníků z řad cizinců, potvrdila ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Za velký problém označila prudký nárůst kriminality u cizinců. „Musíme o tom mluvit zcela bez rozpaků,“ řekla.

„Je ale pravda, že trestnou činnost páchá nadprůměrný počet cizinců,“ přiznal Michael Stübgen (CDU), místopředseda spolkové vlády. Podle jeho slov Německo v roce 2023 zaznamenalo nejvyšší úroveň kriminality za posledních sedm let. 

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-drogy-loupeze-utoky...

Klasifikace: krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Orbán chce změnit EU

8.4.24

Maďarsko:

Zatímco Britové se před lety rozhodli EU opustit, maďarský premiér Viktor Orbán dostal jiný nápad. Chce v Bruselu posílit natolik, aby mohl EU změnit. „Nestačí být naštvaný. Musíme ovládnout Brusel,“ popsal svůj záměr. Prý hodlá čelit těm, kteří se snaží Maďarům „strčit genderovou politiku až do krku“.

„Musíme jít hlouběji, obsadit pozice, shromáždit spojence a napravit Evropskou unii,“ prohlásil maďarský premiér v rozhovoru už na konci loňského roku. „Nestačí být naštvaný. Musíme ovládnout Brusel,“ citoval Orbána server Politico.

Maďarsko bude ve druhé polovině roku 2024 předsedat EU. 

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Horsi-nez-odch...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Inverze reality jako jediná možnost zachování systému s nezbytnou armádou „normies“.

7.4.24

Česká republika:

Žijeme v době tzv. „inverze reality„, tj. jejího pravého opaku, což je nyní zřetelnější, než kdy jindy.

Lež je pravda, pravda je dezinformace, chytrý je hlupák, hlupák je rozumný občan, jed je lék, přírodní produkt je šarlatánství atd.

Dvě základní pravidla, která v době inverze reality platí: (1) cokoli slyšíte či vidíte v médiích, myslete si pravý opak a budete blízko pravdě, (2) cokoli vám doporučují politici a média, udělejte pravý opak a budete v bezpečí.

Dále článek.

Zdroj: https://www.nespokojeny.cz/inverze-reality-jako-jedina-mozno...

Klasifikace: politika,polit.korekt Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 5

 Africká těžba surovin pro obnovitelné zdroje ohrožuje tisíce goril, varují vědci.

7.4.24

Neurčeno:

Vědci varují, že prudký nárůst poptávky po strategických surovinách přispívá k poškozování tropických deštných pralesů. Ty jsou však domovským prostředím i pro africké lidoopy. Těžební projekty v Africe momentálně ohrožují na životě více než 180 tisíc goril a šimpanzů, odhalila nová studie.

Africká těžba se v posledních letech stále více rozmáhá zejména kvůli probíhajícímu přechodu na obnovitelné zdroje energie. Ty se však zatím neobejdou bez nerostných surovin, jako je měď, kobalt, nikl nebo lithium, píše portál The Guardian.

„Afrika zažívá bezprecedentní těžební boom, který ohrožuje populaci zvířat i celé ekosystémy,“ uvedli vědci v článku, který otiskl časopis Science Advances.

Odklon od fosilních paliv je sice dobrý pro klima, ale musí být proveden způsoby, které neohrožují biologickou rozmanitost.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/afrika-tezba-goril...

Klasifikace: ekologie Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Pellegrini prezidentem

7.4.24

Slovensko:

Slovensko si zvolilo nového prezidenta. Stal se jím současný předseda parlamentu a vládní strany Hlas Peter Pellegrini.

Ve druhém kolem porazil bývalého šéfa slovenské diplomacie Ivana Korčoka. Nástupce Zuzany Čaputové vzešel podle očekávání z nejtěsnějšího souboje od zavedení přímé volby hlavy státu v roce 1999. S 1 409 255 hlasy získal 53,12 procent.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pellegrini-nov...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Akce Francie směřuje ke třetí světové! Martin Koller komentuje aktuální události posledních dní.

6.4.24

Česká republika:

Ruská armáda zabije veškerý francouzský vojenský personál, který Francie pošle na Ukrajinu. Francie chce na Ukrajině vybudovat dvě obranné linie vybavené jadernými zbraněmi! Ministerstvo vnitra skrylo do návrhu zákona o odolnosti subjektů kritické infrastruktury mohutná omezení lidských práv. Německá ekonomika je paralyzovaná a výrazně zaostává ve srovnání s jinými většími evropskými zeměmi. Jaká svinstva páchali Banderovci v Československé republice?

Zdroj: https://www.infovojna.bz/article/video-bezpecnostny-analytik...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Globalizace je rekordně vysoká

6.4.24

Neurčeno:

Zpráva ukazuje, že globalizace dosáhla v roce 2022 rekordní úrovně a v roce 2023 se jí blížila – navzdory řadě globálních otřesů v uplynulém desetiletí, včetně pandemie covid-19, válek na Ukrajině a v Gaze, obchodního konfliktu mezi USA a Čínou a vystoupení Spojeného království z EU. Důkazy důrazně vyvracejí názor, že se růst globálních toků obrátil. Růst obchodu hrál klíčovou roli při zvyšování globální propojenosti.

Podíl celosvětové produkce obchodované na mezinárodní úrovni se v roce 2022 vrátil na rekordně vysokou úroveň. Po zpomalení v roce 2023 se v roce 2024 předpokládá zrychlení růstu obchodu. Globalizace informačních toků byla v posledních dvou desetiletích obzvláště silná, i když nejnovější údaje ukazují zastavení jejich růstu, částečně v důsledku menší výzkumné spolupráce mezi USA a Čínou. Podniková globalizace roste, společnosti rozšiřují svou mezinárodní přítomnost a získávají více tržeb v zahraničí.

Ze zprávy rovněž vyplývá, že vazby mezi USA a Čínou se nadále zmenšují, přičemž podíly toků obou zemí, které se vzájemně týkají, se od roku 2016 snížily přibližně o čtvrtinu. Obě země však zůstávají významně propojené a vykazují větší toky než téměř jakákoli jiná dvojice zemí.

Zdroj: https://casopisargument.cz/?p=56597

Klasifikace: politika,ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 OSN požaduje, aby se Izrael zodpovídal z válečných zločinů v pásmu Gazy

6.4.24

Neurčeno:

V pátek 5. dubna přijala Rada OSN pro lidská práva rezoluci, která vyzývá Izrael k odpovědnosti za možné válečné zločiny a zločiny proti lidskosti v pásmu Gazy, třebaže Izrael ji odmítl jako "překroucený text".

Rezoluce byla přijata v pátek 5. dubna 28 hlasy pro, 6 proti a 13 se zdrželo hlasování. Proti se postavili i věrní spojenci Izraele, Spojené státy a Německo.

OSN odsuzuje "používání hladu proti civilistům jako způsobu vedení války v Gaze", kde OSN varovala před hrozícím hladomorem.

Podle posledních údajů bylo zabito 33 091 Palestinců a téměř 75 750 jich bylo zraněno.

Zdroj: https://french.presstv.ir/Detail/2024/04/05/723108/Crimes-de...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Vládě důvěřuje už jen pětina lidí

5.4.24

Česká republika:

Důvěra ve vládu a Poslaneckou sněmovnu zůstává nízká a nyní jim shodně důvěřuje pětina lidí. Dalo by se říci, že Fialův kabinet řídí tuto zemi v podstatě "bez mandátu" voličů a proti jejich vůli.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Prezidentu Petru Pavlovi podle něj věří 54 procent obyvatel a Senátu 32 procent a také v jejich případě jsou výsledky v porovnání s předchozím průzkumem mírně lepší. Nejvyšší důvěře mezi ústavními institucemi se nadále těší starostové a obecní zastupitelstva. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) a dolní parlamentní komora vyšly z hodnocení nejhůře.

Zdroj: https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/nepekne-vysvedcen...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Ředitel Psychiatrického centra Praha, onemocněl vážnou neurologickou chorobou - spojitost s mRNA utrejchem nikoho nenapadne

4.4.24

Česká republika:

Tyto dva citáty s rozestupem 3 let ukazují, čeho jsme se my dezoláti obávali a co se čistou náhodou děje lidem, kteří se ohánějí "racionálním přístupem". Tím tzv. kritickým přístupem si ani nedokáže dát do souvislosti, že se zúčastnil medicínského experimentu na lidech. Vzhledem k tomu, že by každého neočkovaného chtěl léčit na psychiatrii, odhaduji, že sám se mRNA experimentu zůčastnil.

Cyril Höschl 2021: „Jejich argument, že nevíme, co očkování udělá v budoucnu, je však bezzubý, když si uvědomíme, že skoro o ničem nevíme, co to udělá v budoucnu. Je to tedy spíše souboj emocí s racionálním kritickým přístupem“

Cyril Höschl 2024: „Kdyby mi před půl rokem někdo řekl, že nebudu chodit, že nebudu řídit auto, že se nebudu moct podepsat, že nebudu moct psát ani na klávesnici, tak bych se šel snad picnout.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-galerie-oso...

Klasifikace: veda,zdravi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 8

 Gaza: co víme o izraelském útoku, při kterém zahynulo sedm humanitárních pracovníků

4.4.24

Palestina:

Sedm pracovníků nevládní organizace World Central Kitchen bylo zabito při útoku v Gaze. Existuje několik indicií, že tento útok byl úmyslný.

Po izraelském útoku, při němž v Gaze zahynulo sedm humanitárních pracovníků, požaduje vysvětlení několik zemí. Dobrovolníci pracovali pro americkou nevládní organizaci World Central Kitchen, která se zabývá distribucí potravin. Ta se rozhodla pozastavit všechny své operace v regionu. Izrael hovoří o neúmyslném úderu, ale to se zdá být spíše nepravděpodobné.

Podle izraelského listu Haaretz , který se odvolává na armádní zdroje, byla tři vozidla nevládní organizace třikrát terčem útoku dronu. Podle novin první střela zasáhla první auto. Druhý vůz mu poté přijel na pomoc, přenesl zraněné a znovu vyrazil. Toto vozidlo zasáhla druhá střela. Třetí vůz jim poté přijel na pomoc, přenesl přeživší do vozu a opět vyrazil, ale třetí raketa ho zasáhla.

Je těžké uvěřit, že izraelské úřady nevěděly, že se jedná o humanitární pracovníky, protože auta byla označena názvem sdružení, ale také proto, že všechny přesuny humanitárních organizací v Gaze jsou koordinovány. Obvykle nevládní organizace volají izraelské armádě, aby jim sdělila, kde se nacházejí, kudy se chystají odjet, jakou trasou se chystají jet...

Zdroj: https://www.rtl.fr/actu/international/gaza-ce-que-l-on-sait-...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Ropa za 100 dolarů se blíží: producenti zavřeli kohoutek

4.4.24

Neurčeno:

Producenti ropy nezvyšují těžbu, což vyvolává růst cen, které mohou dosáhnout 100 dolarů za barel a výše, píše Bloomberg.

Škrty během tohoto čtvrtletí zesílí, protože Rusko přejde od exportních omezení ke zpřísnění limitů produkce.

Předpovědi trhu ukazují nedostatek nabídky pro zbytek roku 2024. Ceny benzínu v Evropě a Severní Americe letos vzrostly o 5–10 %.

Ropa Brent se blíží 90 dolarům za barel a pravděpodobně půjde dále.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1712241922

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Zelenskyj si za 20 milionů liber koupil sídlo od britského krále Charlese III.

4.4.24

Ukrajina:

Král Karel III. prodal venkovské sídlo Highgrove House poblíž Tetbury v Gloucestershire, které vlastnil od roku 1980. Během jeho prvního manželství s Dianou, princeznou z Walesu, zde rodina trávila víkendy.

Jako venkovské sídlo mu sloužilo i poté, co se ujal své nové role britského vládnoucího panovníka. Novým vlastníkem budov a okolního parku se – za cenu 20 000 000 liber - stal Volodymyr Zelenskyj.

______
Nepovrzeno! Nepodařilo se mi najít zdroj ani autora. Nějaké zdroje jsou tady a tady, ale na obskurních webech a bez autora.

Zdroj: https://cz24.news/zelenskyj-si-za-20-milionu-liber-koupil-si...

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 EU se snaží lidem zabavit a zničit starší automobily

3.4.24

Evropská unie:

Stačí, když vám někdo párkrát objede vozidlo mincí a podle nového paskvilu EU už došlo k několikanásobnéhu poškození laku a vozidlo musí být sešrotováno. Brzdy se dosud u aut vyměňovaly bez problémů. Jsou tam zneužitelné likvidační pasti.

Vozidlo budo novou směrnicí prohlášeno za neopravitelné, pokud splňuje jedno nebo více z těchto kritérií:

e) nelze opravit nebo vyměnit jednu nebo více z těchto konstrukčních částí vozidla:
ii) konstrukční části spojení se zemí (jako jsou pneumatiky a kola), odpružení, řízení, brzdy a jejich ovládací prvky;
ii) upevnění a spoje sedadel;
iii) airbagy, předpínače, bezpečnostní pásy a jejich periferní ovládací prvky;
iv) korba a podvozek vozidla;
f) jeho konstrukční a bezpečnostní součásti mají technické závady, které jsou nevratné a činí je nevyměnitelnými, např. stárnutí kovu, několikanásobné porušení základního nátěru nebo nadměrná perforační koroze;g) jeho oprava vyžaduje výměnu motoru, převodovky, karoserie nebo sestavy podvozku, což vede ke ztrátě původní identity vozidla.

2.Vozidlo je ekonomicky neopravitelné, pokud je jeho tržní hodnota nižší než náklady na nezbytné opravy potřebné k jeho obnově

3. Vozidlo lze považovat za technicky neopravitelné, pokud:

b) nemá přimontované dveře;
e) byly vypuštěny provozní kapaliny (palivo, brzdová kapalina, nemrznoucí kapalina, kyselina z akumulátoru, chladicí kapalina), což představuje riziko znečištění vody, nebo
f) jeho brzdy a součásti řízení jsou nadměrně opotřebované.“

Zdroj: https://dfens-cz.com/eu-a-postupna-likvidace-individualni-mo...

Klasifikace: politika,technika Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 6

 Migranti se ve velkém registrují k volbám, aktuálně jich jsou již asi 2 miliony

3.4.24

USA:

Výrazný nárůst počtu voličských registrací bez průkazu totožnosti s fotografií byl zaznamenán ve třech kritických státech: Arizoně, Pensylvánii a Texasu.

Konzervativní  skupina End Wokeness tento trend v úterý vynesla na světlo s odvoláním na čísla, která ukazují na nárůst od začátku roku 2024, přičemž Texas zaznamenal ohromujících 1 250 710 takových registrací, Pensylvánie 580 513 a Arizona 220 731.

Podle zákona Help America Vote Act z roku 2002 (HAVA) jsou státy povinny ověřovat informace o nově registrovaných voličích. Zatímco zákon vyžaduje ověření podle státních databází Správy motorových vozidel, jednotlivci bez řidičského průkazu se mohou zaregistrovat pomocí posledních čtyř číslic svého čísla sociálního pojištění (SSN).

Musk vlastními slovy vysvětlil, jak demokraté využívají nelegální imigraci jako zbraň.

„Vzhledem k tomu, že ilegálové jsou většinou v demokratických státech, jsou jak sněmovní, tak prezidentské hlasy posunuty o ~5 % doleva, což stačí ke změně celé rovnováhy sil,“ řekl tehdy.

„To je hlavní důvod, proč Bidenova administrativa přivádí rekordní množství ilegálů a provádí tak málo deportací.“

Zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2024/04/usa-migranti-se-ve-ve...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Slíbené miliardy nestačí. Na nákup granátů pro Ukrajinu potřebujeme víc, řekl Lipavský

3.4.24

Česká republika:

Na českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu je potřeba více peněz, řekl ve středu v Bruselu český ministr zahraničí Jan Lipavský.

K iniciativě se podle údajů české vlády a tisku dosud připojila zhruba dvacítka zemí. Lipavský dříve řekl, že Praha zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300 tisíc kusů munice a o dalším půl milionu kusů se jedná. 

P.S. - komu stát sebere zase peníze a nebo zvedne daně? 

Když chtějí páni politici mermomoci válčit, ať jdou příkladem a financují si zbraně ze svého "skromného" platu. Poté jim zbývá už jen jediné - obléknout se do vojenskýho, vyfasovat nějakou tu zbraň a hurá na Rusa! 

Zdroj: https://echo24.cz/a/HCHLy/zpravy-lipavsky-delostrelecke-gran...

Klasifikace: politika,krimi,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Od 16 let k volbám. Ještě letos, velí EU!

3.4.24

Evropská unie:

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mladistvých, kterým ještě nebylo ani 18 let. Několik států umožní jít k volbám už od 16 let a sama EU záměr podporuje.

Učitelům v této souvislosti EP připravil manuál, v němž se dozví, jak mohou z mladistvých učinit „aktivní evropské občany“ a přimět je volit, zatímco k účasti dalších statisíců nezletilých voličů dopomůže rovněž hrozba tisícových pokut za neúčast. EP si myslí, že mladé zajímá klima nebo rovnost mezi muži a ženami.

Jenže v Německu se záměr táhnout k volbám nezletilé EP tvrdě vrací: Mnozí dotyční inklinují spíše k Alternativě pro Německo (AfD).

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/skolstvi/Od-16-k-volb...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Podpora Ukrajiny pod NATO

3.4.24

USA:

Spojenci podporující Ukrajinu mají v plánu přesunout tzv. Kontaktní skupinu pro obranu Ukrajiny pod kontrolu Severoatlantické aliance.

Dosud byla tato organizace pod vedením Spojených států, přesun pod křídla NATO, který potvrdil i generální tajemník Jens Stoltenberg, by měl zajistit pokračující vojenskou podporu Ukrajiny i po případném vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách.

Podle Američanů takový manévr není demokratický a ukazuje, že v USA ve skutečnosti „vládne“ armáda.

 

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Ochranit-pred...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

54

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 103 čtenářů částkou 18 786 korun, což je 54 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Finanční správa rozesílá dopis s novou daní. Nárůst je extrémní 29.04.24 07:51 Česká republika 2

Britský poslanec: „Obávám se, že to bude horší než holokaust“28.04.24 19:26 Británie 0

Nejvyšší soud Ukrajiny zahájil řízení proti Radě kvůli neodstranitelnosti Zelenského28.04.24 19:05 Ukrajina 0

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 2

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 0

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 3

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,14 Kč
Libra
29,45 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,40 Kč
Švýcarský frank
25,76 Kč
100 japonských jenů
15,04 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 881,88 Kč
1 unce stříbra
638,67 Kč
Bitcoin
1 473 256,49 Kč

Poslední aktualizace: 29.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 45 060 695