Ve zkratce

Stránka:

 Francie a Itálie. Strmý pád.

10.6.24

Evropská unie:

Francouzský prezident Emmanuel Macron po volebním fiasku své strany Obnova ve volbách do Evropského parlamentu překvapivě vyhlásil předčasné volby na konec června.

To vedlo k dramatickému poklesu cen francouzských státních dluhopisů, které sebou vzaly i dluhopisy ostatních zemí jako Itálie. Pokles zaznamenalo i euro a akcie velkých francouzských bank.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Strmy-pad-Fran...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Už fňukají

10.6.24

Česká republika:

 „Po každých volbách následuje fáze, kdy poražení fňukají a označují své vítězné partnery za extremisty, populisty.“

Těmito slovy hodnotí bývalý prezident republiky Miloš Zeman komentáře, které vnímají výsledky evropských voleb jako vzestup extremismu či krajní pravice. Podle Zemana se potvrdilo, že volby budou v Česku referendem o vládě, kdy si žádná ze stran pětikoalice nemůže připsat žádný úspěch.

Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz v reakci na skončené eurovolby rozebral i překvapivé momenty.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Uz-fnukaji-M...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Německo: „Jsme na cestě stát se rozvojovou zemí“

9.6.24

Německo:

Šéf burzy ve Frankfurtu o stavu německé ekonomiky

Po změně německé ekonomiky volá šéf německé burzy Theodor Weimer. „Jsme na cestě stát se rozvojovou zemí,“ varuje a zdůrazňuje, že je potřeba přijmout radikální opatření, aby se situace změnila.

Apeloval také na to, aby se o dění v zemi zajímali více podnikatelé, protože právě oni řídí zemi, nikoliv politici. Weimer to podle deníku Die Welt uvedl na sjezdu Bavorského hospodářského poradního sboru.

Zdroj: https://echo24.cz/a/HBtge/zpravy-svet-stav-nemecke-ekonomiky...

Klasifikace: ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Velká studie k LGBTQ menšinám: Změna pohlaví není řešení, mají duševní onemocnění

9.6.24

USA:

Část amerických lékařů se začíná bouřit proti provádění úkonů měnících pohlaví u dospívajících a vyzývají k upřednostnění podpory duševního zdraví před podáváním blokátorů puberty, hormonů nebo před chirurgickými zákroky.

Varují, že takovéto zásahy do těl mladistvých způsobují „nevratné důsledky“. A že příčina problémů u velké části transgenderové mládeže pramení ze zneužívání a zanedbávání v dětství.

Všech 60 zkoumaných studií se zaměřovalo na duševní zdraví dospívajících, kteří se potýkají s genderovou dysforií. Mezi zjištěními je uvedeno, že „mládež, jejíž vnímaná genderová identita neodpovídá biologickému pohlaví, má vysokou míru problémů s duševním zdravím bez ohledu na afirmaci své genderové identity“. Dospívající, kteří se identifikují jako „genderově nesourodí“, mají podle Andersonové často existující duševní onemocnění včetně depresí a úzkostí.

Organizace rovněž uvedla, že více než polovina osob z řad LGBTQ sexuálních menšin má „nepříznivé zkušenosti z dětství“ včetně zneužívání. Nejvyšší míru zneužívání a zanedbávání v dětství dle údajů hlásila právě transgenderová mládež.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Velka-studie-k...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 5

 V den voleb nalezen šéf „Fialovy“ kampeličky.........mrtev

9.6.24

Česká republika:

Bez známek života byl nalezen šéf kampeličky, v níž měl milionový podíl premiér Petr Fiala (ODS). Přestože předseda představenstva Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) Robert Zelenka dle policie zemřel bez cizího zavinění.

Na sociálních sítích událost podnítila množství spekulací. „Copak asi Zelenka věděl tak důležitého?“ zaznívá například v diskusích a mnozí lidé poukazují i na úmrtí klíčových aktérů kauzy Dozimetr. „Pády z oken… Dozimetr, kampelička… Chápu, že jsme druzí za Ruskem,“ šíří se po sociálních sítích.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Copak-vedel-d...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Prezident Pavel ocení končící Čaputovou, předá jí Řád Bílého lva

7.6.24

Česká republika:

Prezident Petr Pavel příští týden na Pražském hradě předá Řád Bílého lva končící slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové za přínos k rozvoji česko-slovenských vztahů.

Učiní tak ve čtvrtek v poledne, vyplývá z avíza odboru komunikace prezidentské kanceláře. Řád Bílého lva je nejvyšší české státní vyznamenání.

______
Proboha za co??  Za své bohaté zkušenosti ze skládky odpadů?  Že dokázala za pomoci liberální bandy rozdělit a rozeštvat slovenskou populaci?  Že lidi během kovidu  nutila k vakcinaci? Že hnala Slovensko do války proti Rusku? Že podporovala kokainového herce Zelenskeho? 

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/petr-pavel-zuzana-caputova-rad-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 „Vlhkej fízlův sen“

7.6.24

Česká republika:

Ministerstvo vnitra spustilo projekt Portál geolokačních dat s názvem „Kam dojíždíme“.

Na základě informací mobilních operátorů lze dohledat pohyb obyvatelstva ať za prací, do školy, k lékaři, na úřad a podobně. To vše má podle ministra vnitra Víta Rakušana poskytnout cenná data k optimálnímu rozvoji státní správy a infrastruktury.

„Jo, jo, vlhkej fízlův sen,“ vidí za tím někteří snahu sledovat české občany.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Vlhkej-fizluv...

Klasifikace: politika,pravo Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 „Porušení zákona.“ Včerejší přesilovka na ČT by se měla řešit

7.6.24

Česká republika:

Manipulativní a favorizující koalici SPOLU. Česká televize čelí ostré kritice pro čtvrteční maskovanou a nevyváženou předvolební Superdebatu, v níž vystoupilo sedm lídrů sněmovních stran.

Opoziční strany v ní však dohromady měly pouze dva své zástupce proti pěti zástupcům z vládní koalice. Vadim Petrov ve věci podal podnět na RRTV, je přesvědčen, že ze strany televize veřejné služby došlo k porušení zákona. Tohoto názoru není sám.

Ozývá se také volání pro zrušení koncesionářských poplatků.

P.S. - ten kdo nesouhlasí s politikou dnešní vlády a zároveň platí poplatky za ČT + ČRO, je sadomasochista.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ajaj-Poruseni-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Szijjártó v Rusku: Nikdo nemá morální právo na nás vyvíjet nátlak, abychom přerušili naše vztahy

7.6.24

Maďarsko:

Vláda považuje všechna opatření, která by mohla ohrozit bezpečnost maďarských energetických dodávek, za „útoky na naši národní suverenitu“, řekl ve čtvrtek v Petrohradu ministr zahraničí Péter Szijjártó.

V projevu na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru ministr poznamenal, že Maďarsko patří mezi evropské státy, jejichž dodávky energie byly následky války na Ukrajině zasaženy nejhůře. Z dlouhodobého hlediska to také mělo za následek, že „otázka dodávek energie se stala rukojmím politických a ideologických debat,“ dodal.

Szijjártó řekl, že „bez ohledu na veškerý tlak“ Maďarsko stále odmítá považovat energetiku za „politickou nebo ideologickou otázku“.
Ministr řekl, že Maďarsko nedostalo „žádnou nabídku od nikoho, kdo by dodal stejný objem plynu nebo ropy podle stejného harmonogramu na stejné úrovni spolehlivosti za stejnou cenu“.

"A dokud taková nabídka neexistuje, nikdo nemá morální právo na nás vyvíjet tlak, abychom přerušili naše vztahy a zaměřili se na jiné zdroje," řekl.

Zdroj: https://dailynewshungary.com/szijjarto-russia-pressure-relat...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 2

 Historická dohoda: Maďarsko koupí podíl v jednom z největších světových nalezišť plynu

7.6.24

Maďarsko:

Maďarsko a Ázerbájdžán podepsaly „historickou dohodu“, podle níž Maďarsko „koupí podíl v jednom z největších světových nalezišť zemního plynu,“ řekl ve středu v Baku ministr zahraničních věcí a obchodu.

Ministerstvo zahraničí citovalo Pétera Szijjártóa , který na tiskové konferenci konané s Ceyhunem Bayramovem, jeho ázerbájdžánským protějškem, řekl, že dohoda otevře „novou dimenzi v energetické bezpečnosti Maďarska… a pomůže zemi dostat se na mnohem vyšší úroveň na globálním trhu s energií“.

Zdroj: https://dailynewshungary.com/hungary-to-buy-stake-large-gas-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Ruský Rosatom podepsal dohodu s čínskou lodní společností na arktické trase

7.6.24

Rusko:

Ruská státní jaderná agentura Rosatom dnes podepsala memorandum o porozumění s čínskou lodní společností o zřízení celoroční kontejnerové linky mezi oběma zeměmi prostřednictvím arktické severní mořské cesty (NSR).

Rosatom oznámil, že v dohodě s čínskou společností Hainan Yangpu New Shipping Co. Ltd založí společný podnik pro návrh a konstrukci kontejnerových lodí a společný provoz lodní linky, uvádí agentura Reuters.

Dohoda byla dnes podepsána na každoročním ruském ekonomickém fóru v Petrohradu a Vladimir Panov, zvláštní zástupce Rosatomu pro rozvoj Arktidy, uvedl, že na rok 2024 je plánováno 12 plaveb a společnosti doufají, že nakonec dodají až 50 milionů tun nákladu ročně.

"Naším hlavním úkolem je postavit až pět plavidel třídy Arctic, která umožní společnosti operovat na Severní námořní cestě po celý rok," dodal Panov.

Zdroj: https://www.politika.rs/scc/clanak/618094/Ruski-Rosatom-potp...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Novými členy Rady bezpečnosti OSN jsou Řecko, Dánsko, Pákistán, Panama a Somálsko

7.6.24

Neurčeno:

Valné shromáždění Organizace spojených národů dnes zvolilo Řecko, Dánsko, Pákistán, Panamu a Somálsko novými nestálými členy Rady bezpečnosti OSN, jejichž dvouletý mandát začne 1. ledna 2025.

Rada bezpečnosti je jediným orgánem OSN, který může přijímat právně závazná rozhodnutí, jako je uvalování sankcí a schvalování použití síly, a má pět stálých členů s právem veta – Velkou Británii, Čínu, Francii, Rusko a Spojené státy.

Zbývajících 10 členů je voleno na valné hromadě, přičemž každý rok se volí pět.

Zdroj: https://www.politika.rs/scc/clanak/618077/Grcka-Danska-Pakis...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Dodik žádá Putina o účast Republiky srbské na fóru BRICS

7.6.24

Bosna a Hercegovina:

Prezident Republiky srbské Milorad Dodik před dnešním setkáním s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem upozornil, že bude požádán, aby zvážil způsob, jakým by bylo možné zajistit přítomnost Republiky srbské a její zviditelnění na Fóru BRICS.

„BRICS předsedá Rusko a já věřím, že navzdory našemu závazku vůči Evropské unii musíme mít otevřené kanály, spolupráci a dohody s ostatními, včetně zemí v rámci BRICS,“ řekl Dodik.

Zdroj: https://www.politika.rs/scc/clanak/618060/Dodik-trazi-od-Put...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Bloomberg: Rusko v květnu zvýšilo příjmy z ropy o 50 procent

7.6.24

Rusko:

Ruské tržby z ropy vzrostly v květnu oproti loňskému roku téměř o 50 procent. Důvodem je růst cen černého zlata a také schopnost Ruska přizpůsobit se mezinárodním sankcím, píše Bloomberg.

Minulý měsíc se příjmy z ropy zvýšily na 632,5 miliardy rublů. Skok v příjmech následoval po zvýšení cen uralské ropy, klíčové směsi ruského exportu, a to i na pozadí cenového stropu přijatého zeměmi G7.

Zdroj: https://www.politika.rs/scc/clanak/618053/Blumberg-Rusija-u-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Izrael povolává do konfliktu s Hizballáhem 50 000 záložníků

7.6.24

Izrael:

Vypadá to, že válka na Blízkém východě neskončí, protože odhady v Izraeli naznačují, že v nadcházejících týdnech vypukne válka s libanonským Hizballáhem – informoval ve středu izraelský Channel 12.

Izraelský kanál citoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který řekl během prohlídky osady Kirjat Šmona:

"Jsme připraveni na velmi silný byznys na severu."

Izraelská armáda čeká na rozhodnutí vlády učinit z patové situace s Hizballáhem v Libanonu „hlavní bojiště“, včetně pozemní operace, a proměnit válku v pásmu Gazy na „sekundární bojiště“.

Izraelský armádní rozhlas uvedl, že vláda povolala dalších 50 000 záložníků v rámci přípravy na eskalaci na libanonské frontě.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/etoimi-na-anaflegei-i-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 E. Macron oznámil, že dává Ukrajině stíhačky Mirage 2000-5 na ochranu vzdušného prostoru

7.6.24

Ukrajina:

Francouzský prezident Emmanuel Macron před chvílí oznámil, že Francie poskytne Ukrajině stíhačky Mirage 2000-5 s tím, že „francouzské stíhačky Mirage umožní Ukrajině chránit její území, její vzdušný prostor“.

"V žádném případě nejsme ve válce s Ruskem a jeho lidem ," ujistil Macron, aniž by prozradil počet letadel, která mají být poslána do Kyjeva, ale mnozí mluví minimálně o dvou letkách.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ektakto-o-e-makron-ana...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 4

 Ruské cvičení na Kubě

7.6.24

Rusko:

Ruské lodě míří na Kubu na aeronautická cvičení a USA možná mluví o klidu, ale ve štábu panují obavy, protože mezi loděmi bude fregata třídy „Admirál Gorškov“ a ponorka s jaderným pohonem „Kazan“, která bude schopna nést rakety Zirkon.

Nosiče hypersonických střel „Zircon“ se poprvé objeví jen pár sekund letu od Spojených států amerických -180 km od pobřeží americké Floridy.

Podle nejmenovaných amerických vojenských zdrojů sledují ruské lodě, mířící do Karibiku,  letecké platformy ISR a letadla elektronického boje.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/me-yper-yperxitikous-p...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 1

 300 západních žoldáků zabitých ruskou balistickou střelou Iskander-M v Charkově

7.6.24

Ukrajina:

Ruská armáda zahájila raketový útok na tábor zahraničních západních žoldáků ve městě Zmijev v charkovské oblasti pomocí taktických balistických střel 9K720 Iskander-M.

Útok měl za následek zničení rekreačního střediska, kde v té době bylo nejméně 300 západních žoldáků a také vojáků ukrajinské armády.

Přesný rozsah obětí zůstává neznámý, ale je jasné, že útok si vyžádal stovky obětí.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/ek...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Nenažraný stát chce zavést další daň - mýtné od osobních aut

6.6.24

Česká republika:

Jakoukoliv daň stát okamžitě rozhází a neustále vymýšlí, jak z lidí dostat další a další peníze.

Získat peníze zvýšením poplatků za dopravu podle něj bude politiky v budoucnu lákat, protože je to spolehlivý zdroj peněz. Třeba cigarety si lidé mohou odpustit, ale jezdit se musí.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-stat-zkousi-co-lide-...

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 3

 Soud za šíření pravdy a faktů

6.6.24

Česká republika:

Praktická lékařka Iveta Křížová (55) si stojí za svými tvrzeními o tom, že očkování proti nemoci covid-19 byl „vakcinační holokaust“ či „vakcinační genocida a zločin proti lidskosti“.

Žena, která je obžalována ze šíření poplašné zprávy kvůli svým veřejným tvrzením o hromadných úmrtích po očkování proti koronaviru, ve středu u soudu dokonce přirovnala vakcinaci ke 2. světové válce a posílání Židů do plynu.

P.S. - paní doktorce držím všechny palce (i na nohou) v jejím boji proti nynějším inkvizitorům 

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/krimi-prazska-lekarka-pritvrdi...

Klasifikace: pravo Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

Káva pro Zvědavce

49

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc červenec přispělo 86 čtenářů částkou 17 056 korun, což je 49 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Americký Kongres tleská genocidě v Gaze26.07.24 19:18 USA 0

Zhasnutá budoucnost. Vláda potichu schvaluje zelený teror po česku. Zdraží úplně všechno.26.07.24 19:03 Česká republika 0

Izrael varuje Francii: Připravte se na další útok26.07.24 18:40 Francie 0

Otřes na burze. Padají akcie technologických gigantů. Neúspěch elektroaut dostihl výrobce26.07.24 08:38 Neurčeno 2

Fiala stále více posedlý municí pro Ukrajinu26.07.24 08:30 Česká republika 0

Washington: „Zatkněte válečného zločince“ promítané na fasádě hotelu, kde bydlí Benyamin Netanjahu25.07.24 21:53 USA 0

Zmatek ve Spojených státech vedl k tomu, že se žádný z nejvyšších vůdců dosud nesetkal s izraelským premiérem, který přijel do Washingtonu25.07.24 21:49 USA 0

Trump Zelenskému připomněl vítězství Ruska nad Hitlerem a Napoleonem.25.07.24 20:38 USA 0

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení25.07.24 17:50 Německo 3

Ukrajině byly odpojeny dodávky elektřiny v reakci na zastavení tranzitu ropy Lukoil25.07.24 17:27 Ukrajina 0

Oni to věděli a přesto...25.07.24 06:21 USA 2

Výměna obyvatel probíhá na plné obrátky 25.07.24 06:10 Německo 0

Databáze majetku. Co se za tím skrývá? 25.07.24 06:01 Evropská unie 0

Digitalizace nefunguje, úředníci hrozí stávkou 25.07.24 04:28 Česká republika 0

Nord Stream: vyšetřování útoku zůstává tajné24.07.24 18:07 Německo 1

„Nechceme zemřít“ - ukrajinští muži hromadně utíkají před mobilizací do Moldavska (VIDEO)24.07.24 17:45 Moldova 0

27 zemí EU bude jednat o „časově neomezené imobilizaci“ ruských aktiv24.07.24 17:40 Evropská unie 1

USA chtějí v Arménii otevřít jižní front proti Rusku24.07.24 12:37 Neurčeno 0

Zfalšovaný průzkum, který šíří i maistream, má za cíl vyvolat dojem, že Harrisová vede24.07.24 09:24 USA 1

Planeta je stále zelenější a zelenější... pouště ustupují24.07.24 09:09 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,35 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,06 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
26,43 Kč
100 japonských jenů
15,19 Kč
Čínský juan
3,22 Kč
Polský zloty
5,93 Kč
100 maď. forintů
6,48 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
27,12 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 681,38 Kč
1 unce stříbra
649,30 Kč
Bitcoin
1 577 267,93 Kč

Poslední aktualizace: 26.7.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 45 582 052