Ve zkratce

Stránka:

 Pokuta 200 mil. eur + penále Maďarsku za neplnění migrační politiky

13.6.24

Maďarsko:

Maďarsko musí zaplatit jednorázovou pokutu 200 milionů eur (4,9 miliardy korun) a penále ve výši jeden milion eur (24,7 milionu korun) za každý den prodlení za nedodržení rozsudku Soudního dvora EU.

Případ souvisí s migrací, Budapešť podle soudu nezavedla nezbytná opatření ve své migrační politice, která žádal soud už ve svém verdiktu z prosince 2020.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/madarsko-pokuta-soudn...

Klasifikace: politika,pravo Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Náš pisálek Tomáš Vlach dostal na 3 roky zákaz vstupu na Ukrajinu

12.6.24

Ukrajina:

Náš pisálek napsal oslavný článek na ukrajinského bojovníka Dmytro Kocjubajlo. Pracoval i pro Člověka v tísni a každoročně jezdil na Ukrajinu. Jeho článek se nepozdával cenzorům na Ukrajině a tak ho za to potrestali odebráním novinářské akreditace a zákazem vstupu na UA na 3 roky.

Jakmile se jednou rozjede cenzura tohoto typu, tak to začne dopadat i na ty nejprogresivnější novináře. A ani sami nebudou vědět za co vlastně byli zablokováni. A budou kvičet: „Jsme přesvědčeni, že v procesu odmítnutí novinářské akreditace Tomáši Vlachovi muselo dojít ze strany ukrajinských úřadů k omylu, chybě nebo nedorozumění.“ „Pokud by odmítnutí akreditace Tomáši Vlachovi zůstalo v platnosti, ohrozilo by to dosavadní přesvědčení českých novinářů, že na Ukrajině pracují v prostoru, který ctí svobodu tisku, že mohou svou práci vykonávat bez obav z jakýchkoliv následků, ..."

Asi mu nedochází, že může být ještě rád, že nedopadl jako Gonzalo Lira. Okusil stejnou medicínu jako alternativní média, která byla protiprávně zablokována.

Zdroj: https://hlidacipes.org/ukrajina-zakazala-vstup-ceskemu-novin...

Klasifikace: kuriozity,pravo Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 0

 Čína spustila největší solární elektrárnu na světě, další projekt je ještě ambicióznější

12.6.24

Čína:

Společnost China Power Corporation (PowerChina) připojila do sítě největší solární elektrárnu na světě o výkonu 3,5 gigawattu (GW), která se nachází nedaleko města Urumqi v autonomní oblasti Sin-ťiang.

Nový solární projekt se rozkládá na ploše 809 kilometrů čtverečních a podle plánu bude ročně vyrábět 6,09 terawatthodin elektřiny a zásobovat asi tři miliony domácností v Číně, uvádí portál Enerdata.

Čína navíc oznámila zahájení výstavby solárního projektu o výkonu 4,6 GW, který se rovněž nachází v Sin-ťiangu.

Zdroj: https://www.politika.rs/scc/clanak/618833/Kina-pokrenula-naj...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 3

 Zaměřte se na 4 zabijácká odvětví, říká WHO vládám

12.6.24

Evropská unie:

Tabák, ultra-zpracované potraviny, fosilní paliva a alkohol prý způsobují čtvrtinu všech úmrtí v Evropě, tvrdí Světová zdravotnická organizace (WHO).

Vzhledem k tomu, že evropské zdravotnické systémy se potýkají s rostoucí poptávkou ze strany stárnoucí populace a prudkým nárůstem chronických onemocnění od srdečních chorob po rakovinu, obezitu a onemocnění jater, WHO tlačí na země, aby přijaly přísnější opatření proti průmyslovým odvětvím, která prý způsobují největší škody.

Minulý měsíc například orgán OSN vyzval země, aby zakázaly potraviny s vysokým obsahem soli .

Anne Stauffer, zástupkyně ředitele The Health and Environment Alliance, řekla POLITICO, že nově zvolení poslanci a úředníci EU by se měli vypořádat s „nepřijatelně vysokou zátěží pro lidské zdraví, jakou podle nich představují fosilní paliva".

"Vyzýváme představitele EU, aby přijali datum a akční plán pro postupné vyřazení všech fosilních paliv a ukončení veřejného financování plynu, uhlí a ropy," řekla Stauffer.

Zdroj: https://www.politico.eu/article/world-health-organization-go...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 1

 Švýcarský parlament odmítá rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ECHR)

12.6.24

Švýcarsko:

Soud v dubnu rozhodl, že země porušila lidská práva svých občanů tím, že je nechránila před katastrofálními dopady změny klimatu.

Švýcarský parlament ve středu odmítl toto rozhodnutí.

Dolní komora parlamentu v prohlášení uvedla , že ECHR „překročil meze přípustného právního vývoje a ignoroval švýcarské demokratické rozhodovací procesy“.

Návrh byl přijat poměrem 111 hlasů pro, 72 proti a 10 se zdrželo hlasování. Někteří zákonodárci obvinili evropský soud z „porušení dělby moci“.

"Parlamentáři se mezinárodními soudci nenechají omezovat na figuranty," uvedla poslankyně Barbara Steinemannová v příspěvku na X.

Horní komora parlamentu minulý týden schválila podobný návrh kritizující rozhodnutí soudu. Obě komory obvinily ESLP ze „soudního aktivismu“.

Zdroj: https://www.politico.eu/article/swiss-parliament-european-co...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 „Ne alianci s Le Penovou“ . Ciotti vyhnaný gaullisty: mezi republikány je chaos

12.6.24

Francie:

Eric Ciotti navrhl spojenectví s Marine Le Pen, čímž zabránil setkání republikánských vůdců a byl vyloučen z vedení strany.

Před pár hodinami byl Ciotti jednomyslně vyloučen z Les Republicains: poslanci Annie Genevard a Francois-Xavier Bellamy nyní gaullistickou stranu vedou. Ciotti, který se dostal pod palbu za včerejší prohlášení, odpověděl: "Jsem a zůstanu předsedou."  ...

" Schůzka zorganizovaná dnes odpoledne se konala ve zjevném rozporu s naším republikánským statutem. Žádné z rozhodnutí přijatých na tomto setkání nemá právní důsledky. Mohlo by to mít trestněprávní důsledky. Zůstávám předsedou naší politické formace, který byl zvolen jejími členy ."

Nyní čeká na Ciottiho osiřelé vůdce prezident Macron, který prohlásil: „ Ciotti uzavřel smlouvu s ďáblem .“

Zdroj: https://www.ilgiornale.it/news/politica-estera/ha-fatto-patt...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Maďarsko nebude blokovať vojenskú pomoc Ukrajine výmenou za to, že jeho krajina nebude posielať na Ukrajinu svojich vojakov, ani zbrane, ani peniaze

12.6.24

Maďarsko:

Severoatlantická aliancia prijíma všetky svoje rozhodnutia konsenzom, čo v podstate dáva ktorémukoľvek z 32 spojencov právo veta.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a maďarský premiér Viktor Orbán sa v stredu v Budapešti dohodli, že krajina nebude blokovať rozhodnutia aliancie o poskytovaní podpory Ukrajine.

"Dosiahli sme dohodu s generálnym tajomníkom NATO.. Nemusíme sa zúčastňovať vojenských operácií mimo Maďarska. Ani muži, ani zbrane, ani peniaze na vojnu!,“ uviedol Orbán po skončení rokovania na sociálnej sieti.

Zdroj: https://www.infovojna.bz/article/video-orban-sa-so-sefom-nat...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Pravicová strana Charlese de Gaulla půjde do voleb společně s Národním shromážděním Marine Le Penové

12.6.24

Francie:

Vůdce francouzských republikánů, strana Charlese de Gaulla, Eric Ciotti, prohlásil, že je připraven k volebnímu spojenectví s Národním shromážděním Marine Le Penové (dříve Národní frontou), což je krok, který prakticky zaručuje vítězství této skupiny v nadcházejících parlamentních volbách.

Zdroj: https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/to-palio-gkoli...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Morální dno ODS

12.6.24

Česká republika:

Musíme umět odpouštět, řekl novinářům šéf sněmovní frakce ODS Marek Benda (věčný to poslanec,který bude sedět u koryta do své penze!).

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který čelil kritice za výroky o zdraví dcery hudebníka Felixe Slováčka Anny Julie Slováčkové bojující s rakovinou, zůstává členem ODS. 

„Přestože překročil hranice slušnosti, zaznamenal jsem jeho veřejný projev omluvy, lítosti i odpovědného závazku odpracovat sto hodin na onkologickém pracovišti. Musíme umět odpouštět,“ uvedl Benda (posranec na věčné časy a nikdy jinak).

„Pavel Novotný zůstává členem ODS. Výkonná rada o něm ani nehlasovala, protože nebyl podán žádný návrh …

P.S. - urážky a dehonestace k českým lidem a národu a nakonec vše odpuštěno. Žádný postih. Tak hluboko 5 demolice klesla. Jiné za nesouhlas s kovid fašismem a nebo kritiku současné vlády soudí. Dvojí metr jak vyšitej!

 

Zdroj: https://pravyprostor.net/reporyjec-na-koni-a-moralni-dno-ods...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Rusko: Pokud budou letiště NATO využívána pro přímé vojenské mise proti Rusku, zaútočíme na ně

12.6.24

Evropská unie:

Moskva dala jasně najevo, že se stíhačky F-16 a letiště mimo Ukrajinu, kde mohou mít základnu, stanou pro Rusy legitimním cílem, pokud se zúčastní vojenských operací proti ruským cílům.

Toto prohlášení řekl agentuře RIA Novosti předseda Výboru pro obranu Státní dumy generál Andrej Kartapolov poté, co NATO oznámilo využití svých základen ukrajinskými stíhačkami F-16.

„Pokud nebudou použity pro svůj bezprostřední účel, nebudou pro ruské ozbrojené síly legitimním cílem, ale pokud budou zapojeny do bojových operací, pak určitě ano.

To platí i pro letiště, na kterých se nacházejí, se všemi následnými důsledky,“ řekl Kartapolov.

Šéf výboru Státní dumy řekl, že stíhačky a základny, kde budou umístěny, nebudou Ruskem napadeny, pokud se nebudou podílet na vojenských operacích.

Nebudou na ně útočit, i když tam budou udržované.

Odtud je také bude možné bez zábran přepravit na Ukrajinu.

Pokud však budou tato letiště využívána pro přímé vojenské mise, pak budou okamžitě zaměřena.

 

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/mo...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Ukrajinské stíhaky F-16, které budou útočit na Rusko, mají být umístěny na základnách NATO.

12.6.24

Evropská unie:

NATO odhalilo, že „některé“ stíhačky F-16, které budou dodány ukrajinskému letectvu, nebudou umístěny na ukrajinské půdě, ale na leteckých základnách NATO, aby se zabránilo úderům proti nim.

Takový scénář se očekával.
 
Za prvé, stíhačky jsou již v Rumunsku (konkrétně na základně Fetesti), kde se piloti cvičí, takže piloti AFU znají letecké základny a letové dráhy.

Za druhé, zkušební lety z Rumunska do Oděské oblasti již byly provedeny více než jednou.

Za třetí, stíhačky budou na území zemí NATO bezpečnější.

Letadla mohou být v současné době umístěna v Rumunsku, ale tam jsou pouze pro výcvikové účely.

V případě hostování letounu v zemích NATO však není upřesněno, zda tam letouny prostě zůstanou, aby se vyhnuly úderům ruského letectva, nebo zda budou operovat i odtud.

F-16 startující ze zemí NATO, aby zasáhly ruské cíle a následně přistávající na základnách, odkud startovaly, by byly jasným válečným aktem proti Rusku.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/ta...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Co se stalo poté, co několik škol zakázalo mobilní telefony

12.6.24

Norsko:

Norská studie ukázala, že zákaz mobilních telefonů ve školách zlepšil studijní výsledky, omezil šikanu a snížil potřebu poradenství pro studenty.

„Telefony naprosto odvádějí pozornost. I když má dítě během vyučování telefon jen v kapse, pokud je telefon zapnutý, pokaždé, když zavibruje, což je neustále, mysl dítěte se automaticky přesouvá od toho, co učitel učí, k telefonu,“ uvedl pro Epoch Times ve shodě se závěry zprávy Tom Kersting, psychoterapeut, který 25 let působil jako školní poradce.

Autor zjistil, že čím přísnější bylo nařízení o používání chytrých telefonů, tím větší bylo mezi studentkami zlepšení. Přísnější školy zakazovaly studentům nosit telefony do školy nebo vyžadovaly, aby studenti odevzdali své telefony před začátkem vyučování.

Největší zlepšení vykázaly dívky z nízkých socioekonomických vrstev.

Zdroj: https://cz24.news/co-se-stalo-pote-co-nekolik-skol-zakazalo-...

Klasifikace: zdravi,technika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Nebude kuřecí ani vepřové, letí obavy Českem. Co se děje?

12.6.24

Česká republika:

Kuřecí prý podraží a nebude. To samé bude údajně i s vepřovým. Kdo za to může? Kupodivu celosvětové a evropské akce na našem kontinentu – olympiáda a fotbalové euro.

To vyvolává zvýšenou poptávku a dovoz, a tak výrobci odklánějí své produkty na tyto trhy. Polské kuřecí tedy přednostně poputuje do Francie. A Španělsko si prý podstatnou část vepřového ponechá pro svůj vlastní trh…

Situaci navíc zdá se využívají zemědělci a zpracovatelé, aby alespoň o nějaký peníz podražili. A do toho zanedlouho bude Praha svědkem lobbování za jihoamerické potraviny.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nebude-kureci-...

Klasifikace: ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 USA povolily dodávky zbraní brigádě Azov

11.6.24

USA:

Spojené státy zrušily zákaz poskytovat americké zbraně a výcvik brigádě Azov, ukrajinské elitní jednotce s kontroverzní minulostí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na úterní sdělení amerického ministerstva zahraničí. Kreml označil krok za „krajně negativní“.

______
Jak "negativni"? Prostě otevřená podpora banderovců a fašistů. Hitler by měl radost!

A přečtěte si diskuzi za článkem. To je teprve maso!

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/spojene-staty-ukrajin...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 5

 USA zabavily pas Scotta Rittera

10.6.24

USA:

Americké ministerstvo zahraničí zabavilo pas bývalého mariňáka a zbrojního inspektora OSN Scotta Rittera, sdělil v pondělí RT.

Ritter byl na cestě do Ruska na Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum (SPIEF), když byl vytažen z letadla a byly mu zabaveny doklady.

"Nastupoval jsem do letadla. Tři [policisté] mě odtáhli stranou. Vzali mi pas. Když jsem se jich zeptal proč, odpověděli, že 'na příkaz ministerstva zahraničí'. Neměli pro mě žádné další informace,“ řekl Ritter pro RT. "Vytáhli mi zavazadla z letadla a pak mě vyvedli z letiště. Můj pas si nechali."

„Bylo to provedeno v souladu s prvním dodatkem, nebo čtvrtým,“ komentovala zprávu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. První dodatek americké ústavy chrání svobodu slova, tisku a shromažďování, zatímco čtvrtý dodatek zakazuje vládě „nepřiměřené prohlídky a zabavení“.

Ritter je bývalý zpravodajský důstojník americké námořní pěchoty, který později působil jako zbrojní inspektor USA a OSN v Iráku. Je také přispěvatelem RT, píše o mezinárodní bezpečnosti, vojenských záležitostech, Rusku a Blízkém východě a také o kontrole zbrojení a nešíření zbraní.

Naposledy navštívil Rusko v lednu, kdy mimo jiné pobýval v Čečensku, Moskvě a Petrohradě.

Zdroj: https://www.rt.com/news/598711-us-seizes-scott-ritters-passp...

Klasifikace: politika,pravo Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Kamion s desítkami Ukrajinců prorazil zelenou hranici do Maďarska

10.6.24

Maďarsko:

Na 32 Ukrajinců uprchlo v nákladním autě přes takzvanou zelenou hranici do Maďarska. Informoval o tom deník Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinskou pohraniční stráž. Kamion, na kterém byly falešné vojenské poznávací značky, prorazil hustý pást keřů a zeleně a dostal se až na maďarskou stranu, kde Ukrajince zadržela maďarská pohraniční stráž.

Pravděpodobně utíkají před mobilizací.

Zdroj: https://echo24.cz/a/HRiNp/zpravy-svet-do-madarska-uprchlo-32...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Pro vládní strany jsou eurovolby neúspěch. Minule měly 47 % hlasů, teď jen 37 %

10.6.24

Česká republika:

Vládní strany u voleb neuspěly, vítězem eurovoleb je hnutí ANO. Úspěšné mimosněmovni koalice těžily ze silných lídrů a krátké kampaně. V rozhovoru pro Echo24 to říká ředitel agentury STEM a analytik Martin Buchtík.

Oproti minulosti neplatilo, že přišli k volbám ve většině především proevropsky smýšlející voliči, dodal Buchtík s tím, že sice šlo o nejvyšší účast v historii, ale stále šlo o účast tristní.

Zdroj: https://echo24.cz/a/HGgtf/zpravy-domaci-rozhovor-analytik-st...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Šok v Německu. Nová strana chce mír

10.6.24

Německo:

Strana Aliance Sahry Wagenknechtové – rozum a spravedlnost (BSW) získala v Německu 6,2 procenta hlasů ve volbách do Evropského parlamentu. To i přesto, že se jedná o relativně mladou stranu, která byla založena teprve před 6 měsíci.

Politologové popisují program Aliance Sahry Wagenknechtové jako kombinaci konzervativní a pravicové společenské politiky s prvky levicových ideálů, což zaujalo předně ty, kteří se necítili být zastoupeni tradičními stranami a vládní koalicí kancléře Olafa Scholze.

Wagenknechtová je přesvědčená, že volební výsledek jasně dokázal, že založení nové strany bylo správné a nutné.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Budeme-menit-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

Káva pro Zvědavce

52

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc říjen přispělo 70 čtenářů částkou 18 297 korun, což je 52 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Švédsko vyznamená Blinkena a další rytíři za jejich roli při vstupu do NATO23.10.24 21:25 Švédsko 0

Na Ukrajině začaly banky blokovat bankovní karty "popíračů"23.10.24 21:23 Ukrajina 0

Ukrajinský státní dluh v roce 2025 překročí 100 % HDP23.10.24 20:22 Ukrajina 0

Prezident Alexander van der Bellen pověřil sestavením vlády poražené strany23.10.24 18:16 Rakousko 0

Dítě nelze vyjmout z výuky o LGBT jen kvůli nesouhlasu rodičů23.10.24 11:12 Česká republika 2

Eurostat koriguje skutečný schodek rozpočtu 23.10.24 07:33 Česká republika 0

Takto chtěli Gruzii zatáhnout do války, tvrdí mocný muž22.10.24 18:41 Gruzie 0

Londýn převede (ukrade) ruské peníze do ukrajinského rozpočtu22.10.24 18:17 Británie 4

Robert Fico: Verejné financie dostala po Matovičovi a Ódorovi súčasná vláda v najhoršom stave z celej EÚ22.10.24 18:08 Slovensko 0

Byli jsme na křižovatce aneb vládní lži a represe nedávné doby22.10.24 14:39 Česká republika 1

Zdeněk Koudelka: Půjdou Fiala a Bartoš před soud za miliardové škody?22.10.24 07:24 Česká republika 0

Na Ukrajině se asi schyluje k boji Severokorejců s Jihokorejci. Soul plánuje poslat Zelenskému své vojáky22.10.24 07:02 Ukrajina 1

V Oděse našli mrtvého Gennadije Bejbutjana, který násilím verboval lidi do armády21.10.24 23:31 Ukrajina 0

100 000 lístků pro 500 000 lidí. „Jasné důkazy, že chtěli koupit 300 000 hlasů.“ Kolem Moldavska to vře21.10.24 19:25 Moldova 2

Masakr křesťanů v Libanonu21.10.24 06:43 Libanon 2

Aspen mafie - prokletí České republiky 20.10.24 08:12 Česká republika 1

USA jsou připraveny pozvat Ukrajinu do NATO, stejně tak Francie a Británie, tvrdí Le Monde20.10.24 05:03 Ukrajina 1

Stížnosti na hlasovací zařízení, které manipuluje s hlasy19.10.24 09:45 USA 0

Vynucený přechod na elektromobilitu vyjde Česko draho, do pěti let může o práci přijít až 70 tisíc lidí19.10.24 06:54 Česká republika 2

Státní dluh je rekordní18.10.24 18:39 Česká republika 5

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,27 Kč
Libra
30,29 Kč
Kanadský dolar
16,94 Kč
Australský dolar
15,53 Kč
Švýcarský frank
27,04 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,29 Kč
Polský zloty
5,81 Kč
100 maď. forintů
6,27 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
24,43 Kč
1 unce (31,1g) zlata
63 632,67 Kč
1 unce stříbra
787,05 Kč
Bitcoin
1 546 369,35 Kč

Poslední aktualizace: 23.10.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 46 182 443