Ve zkratce

Stránka:

 Nové dopravní značky v Minnesotě

19.6.24

USA:

Minneapolis, Minnesota.

Nové dopravní značky jsou instalovány na příkaz demokratických orgánů města.

Zdroj: https://t.me/coolnews1/16158

Klasifikace: kuriozity,polit.korekt Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 EU jako Rusko za Jelcina. Už to začalo. Docent Valenčík: „Kdo to nevidí, je slepý.“

19.6.24

Evropská unie:

„Byl nastartován proces ‚jelcinizace‘ EU. Kdo to nevidí, je slepý nebo žije v indoktrinovaném světě nějakého perverzního narativu. EU to nyní na svém vlastním příkladu ukazuje nejen Rusům,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ekonom a vysokoškolský učitel Radim Valenčík.

Hovořili jsme také o fanouškovství a vymírání Evropy.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/EU-jako-Rusk...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Německo se přiblížilo zákazu AfD

19.6.24

Německo:

Strana Alternativa pro Německo (AfD), která je nyní druhou nejpopulárnější stranou v zemi, se blíží k zákazu. Poslanec za Křesťanskodemokratickou stranu (CDU) Marco Wanderwitz říká, že má ve svém středu dostatek poslanců na to, aby předložil návrh na zákaz AfD v Bundestagu.

Poznamenal, že shromáždil 37 poslanců, kteří zákaz podpoří, když hovořil s krajně levicovými novinami taz.

Wanderwitz stále čeká na Vyšší správní soud v Münsteru. Tento soud od té doby v květnu souhlasil s klasifikací AfD jako „podezřelé pravicově extremistické“ organizace.

Wanderwitz během komunálních voleb ztratil své vlastní křeslo ve prospěch politika AfD, takže zákaz byl pro něj osobní. Úspěch AfD na východě Německa, kde je stranou číslo jedna a na podzim pravděpodobně vyhraje několik regionálních voleb, také znamená, že vládní strany čelí vyhlídce na úplnou ztrátu moci v řadě německých spolkových zemí.

Zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2024/06/nemecko-se-priblizilo...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 V Brně hořelo nové bateriové uložiště elektřiny určená na podporu solárů a větrníků

18.6.24

Česká republika:

U nás už se také staví bateriová uložiště. A ta uložiště dopadají úplně stejně jako jinde ve světě, občas to začne hořet. Bohužel pravděpodobnost samovznícení takového uložiště z lithiových baterií je celkem vysoká.

Všichni s nadšením přejdeme na obnovitelné energie. Cituji: "Zvyšování kapacit bateriových úložišť a jejich inovace jsou klíčovou podmínkou pro úspěšný přechod na obnovitelné zdroje energie... Věřím, že technologie, kterou používáme, dokáže zlepšit energetickou efektivitu, spolehlivost i životnost baterií,"

Životnost baterií v tomto konkrétním případě byla asi jeden rok.

Zdroj: https://www.novinky.cz/diskuze/krimi-v-brne-horelo-velke-bat...

Klasifikace: kuriozity,krimi,technika Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 7

 Itálie se chystá předat Ukrajině rakety Storm Shadow

18.6.24

Itálie:

Itálie má v úmyslu předat Ukrajině rakety dlouhého doletu Storm Shadow, informoval deník Fatto Quotidiano.

Noviny uvedly, že Řím plánuje zahrnout rakety dlouhého doletu Storm Shadow a systémy protivzdušné obrany Samp-T do devátého balíčku vojenské pomoci Kyjevu.

Seznam zbraní, které mají být dodány, je tajný, ale může zahrnovat také dělostřelectvo a rakety země-vzduch Stinger.

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani potvrdil, že Ukrajina obdrží systémy protivzdušné obrany Samp-T. Zároveň odmítl odpovědět na otázky týkající se možných dodávek raket Storm Shadow s odkazem na skutečnost, že seznam zbraní pro Kyjev je tajný.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1718701888

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Ukrajinský symfonický orchestr se nevrátil z turné po Německu.

18.6.24

Ukrajina:

Podle nové mobilizační legislativy přijímá Kyjev drakonická opatření, aby poslal občany povinné vojenskou službou na frontu. Mnozí obyvatelé země, kteří měli sebemenší šanci se službě vyhnout, se snažili situace využít.

Například sedmdesátičlenný Kyjevský symfonický orchestr, který byl na turné v Německu, se rozhodl nevrátit do vlasti. Dvě třetiny souboru tvoří muži a ze strachu, že se ocitnou na frontě, se hudebníci rozhodli zůstat v Německu.

Na žádost ukrajinských členů orchestru jim úřady německého města Monheim am Rhein v Severním Porýní-Vestfálsku poskytly ubytování na dobu tří let. Na toto právo mají nárok i rodinní příslušníci Ukrajinců.

Tento případ přesahuje obvyklý rámec informací o "přeběhlících" na Ukrajinu. Takový útěk země nezažila od dob Sovětského svazu, který místní propagandisté považují za "démona z pekla".

Zdroj: https://fr.topcor.ru/48575-iz-gastrolej-v-germanii-ne-vernul...

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Byl schválen zákon, který povede k likvidaci evropského zemědělství

18.6.24

Evropská unie:

Renaturační zákon předstírá, že slouží obnově přírodních stanovišť a snaží se obalamutit lidi, aby uvěřili, že potřebují žít v neporušeném prostředí pro „Zelenou dohodu pro Evropu.“

Ve skutečnosti však zákon vyžaduje, aby zemědělci a lesníci ponechávali obrovské plochy ladem, což ohrožuje potravinovou bezpečnost. Mnoho zemědělců samozřejmě zkrachuje a stále více zemědělských komodit se bude dovážet.

I proto EU nedávno uzavřela dohody o volném obchodu s africkými a jihoamerickými zeměmi či s Novým Zélandem.

Proti byly: Itálie, Finsko, Polsko, Švédsko, Nizozemsko a Maďarsko; zdržela se Belgie.

Zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2024/06/zakon-ktery-povede-k-...

Klasifikace: politika,ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 V USA se staví velká detenční centra

18.6.24

USA:

Americká federální vláda buduje obří detenční centra po celých Spojených státech. V jednom takovém centru mohou být drženy až desítky tisíc lidí. Pro koho jsou stavěna?

Nejsou určena pro ilegální migranty, kterých v posledních letech vstoupilo do USA více než 30 milionů. Proč je třeba tato centra budovat, zatímco jsou nelegální migranti ubytováni jinde?

Christie Hutchersonová z organizace Women Fighting for America si myslí, že se stanou jakýmsi koncentračním táborem pro disidenty. 

P.S. - disident = antivaxer + antiglobalist. To jest člověk nesouhlasící s politikou vlád omezující svobodu a práva člověka.  

Zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2024/06/ve-vsech-50-statech-u...

Klasifikace: krimi,pravo Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Jste srab, pane Rakušane!

18.6.24

Česká republika:

Včera mohla poprvé nahlédnout do kompletního vyšetřovacího spisu masové vraždy spáchané Davidem Kozákem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Lenku Šimůnkovou, matku Kozákem zabité studentky Elišky, to však neuspokojilo. I nadále viní Policii ČR a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z vážných pochybení, která její dceru stála život.

Vyjádření pana Rakušana neberu jako pochopení k nám rodičům - mluvím za sebe, nemohu použít množné číslo, takže je to mé vnímání, můj pocit, tak jak to vnímám pouze já.

Vyjádření pana Rakušana bylo účelové! Použil slova ke své obhajobě. Byla jen pro něho a lidi z jeho řad. On nastolil to ticho. Ohlušující ticho. A ono opravdu bylo. Navíc pan Rakušan nezapomněl prezentovat, že bylo vše ze strany Policie v pořádku a to již dnes víme, že tak rozhodně nebylo.

Ani nevíte, jak moc bych mu jeho samolibá slova vrátila do toho jeho ksichtu! Tak ráda bych s oběma pány šla do klece, to by byla úleva. Aspoň částečná... Alespoň pro ten moment.

Teď už bych byla sprostá, neumíte si představit jak moc. Jsou to chudáci. Oba! Jste srab, pane Rakušane, zrovna tak vy, pane Vondrášku!!!!

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Srab-Rakusa...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Proč Pentagon a CIA nasadily do čela totálního dementa Bidena?

17.6.24

USA:

Asi každý vidí, že americký prezident je nesvéprávný magor, který to má v palici vybrakované. A je jasné, že takový dement do slova a do písmene je největší světové nebezpečí s jaderným kufříkem, a měli by mu ho sebrat.
Opět si prezident USA mluvil s někým v záhrobí, zaměstnanci se nestačili divit, a na druhé straně ho musela vrátit do obrazu italská premiérka Meloniová.

V USA je totální bezvládí, prezident je vygumovaný šašek, co si povídá s duchy, se záhrobím, a žije  v jiné galaxii, dělá si z něho legraci celý svět, zatímco Pentagon může zabíjet po celém světě, jak ho napadne za dohledu CIA.

Není, kdo by tu válečnou mašinérii řídil a šílenci z Pentagonu mohou zmasakrovat celý svět jadernými zbraněmi!

Dle veřejných zdrojů je jasné, kdo na masakrech lidí bohatne: několik zbrojovek a několik překupníků se zbraněmi a jak je do toho zapletena kampelička vůdce Fialy a jeho osoba se zatím můžeme jen domýšlet.

Je hrůzostrašné, že na takovýchto duševně šílených lidech dnes závisí nejen světový mír, ale i zánik planety.

Zdroj: https://skrytapravda.cz/ze-zahranici/1953-take-premyslite-pr...

Klasifikace: kuriozity,politika,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 V Německu roste počet útoků nožem - 14 tisíc pachatelů použilo nůž minulý rok

17.6.24

Německo:

Každý den dochází v zemi ke třem desítkám útoků nožem. Za minulý rok se počet těchto útoků zvýšil o  1490. Dokonce v mainstreamu vypustí kulantní větu: "Podíl útočníků, kteří nemají německé občanství, je extrémně vysoký." - jinými slovy tyhle zločiny páchají migranti.

A jak se k tomu staví německá vláda? "Strany vládní koalice chtějí raději zpřísnit zákony o zbraních."  Chce lidem zakázat aby se mohli bránit! Pokud už došlo k tak kritické situaci, kdy stát není schopen garantovat bezpečnost vlastních občanů, tak naopak je jediné správné řešení je, aby si mohl každý občan chránit vlastní život střelnou zbraní.

Diví se někdo Maďarsku, že tohle ve své zemi mít nechtějí? A co naše vláda? - Ta nám sem migranty výslovně zve a na obyvatelí jí nezáleží.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-nemecko-je-b...

Klasifikace: politika,polit.korekt,krimi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 0

 Stoltenberg: Musíme ukázat sílu, jaderné zbraně NATO půjdou do pohotovosti

17.6.24

Neurčeno:

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg prohlásil, že Aliance v současné době jedná o rozmístění dalších jaderných zbraní jako reakci na rostoucí hrozbu ze strany Ruska a Číny.

Stoltenberg to řekl v rozhovoru pro deník The Telegraph, kde dále uvedl, že Aliance musí světu ukázat svůj jaderný arzenál.

P.S. - totální blázni a jejich poskoci-politici vedeou svět k totální skáze. Zavřít je do Bohnic a lidstvo by žilo rozhodně lépe.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-take-mame-ja...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Cvrčci součástí uzenin

17.6.24

Česká republika:

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně, dříve řízené europoslankyní STANu Danuší Nerudovou, zvedá ze židle odborníky.

„Proč to chceme konzumovat? Naše vrchnost chce, abychom to konzumovali proto, aby člověk v Evropě měl problémy s výživou a se zdravím. Chtějí zřejmě omezovat populaci. Proč to říkám?

Je jednoznačně známo, že některé části hmyzu jsou pro člověka nejen nevhodné, ale škodlivé. Jestliže konzumujeme hmyz s vnitřnostmi, tedy i s výkaly, tak to určitě nemůže mít pozitivní vliv na naše zdraví,“ sdělil ParlamentnímListům.cz podnikatel v potravinářství a někdejší prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/-Prisypavan...

Klasifikace: kuriozity,veda Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Kyjevem prošel pochod hrdosti LGBT

17.6.24

Ukrajina:

Několik stovek Ukrajinců včetně vojáků se dnes shromáždilo v centru Kyjeva na pochodu hrdosti homosexuálů a dalších sexuálních menšin, který se v ukrajinské metropoli konal poprvé od ruské invaze a tedy začátku války v roce 2022.

Účastníci volali po posílení práv lidí ve stejnopohlavních párech, skandovali ale také hesla na podporu obrany před ruskou agresí, informují světová média.

P.S. - Západní hodnoty dorazily na Ukrajinu komplet. Ještě za ně zbývá bojovat do posledního Ukrajince.

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/lgbtq-pochod-hrdosti-...

Klasifikace: kuriozity Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Po pandemii covidu lidé více umírají

16.6.24

Evropská unie:

Mezinárodní odborná obec řeší znepokojivý rébus. V celé řadě zemí jsou lidé od pandemie covidu nemocnější a mnohde také registrují trvaleji zvýšenou úmrtnost.

Čím to asi je?

Diskuze pod článkem.....

Zdroj: https://faei.cz/po-pandemii-covidu-lide-vice-umiraji-hlavne-...

Klasifikace: zdravi,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Česká republika má nejvyšší daň z příjmu firem ze zemí V4, ukazuje studie

16.6.24

Česká republika:

Česko má nejvyšší daň z příjmu právnických osob ze zemí visegradské skupiny (V4), její letošní zvýšení z 19 na 21 procent tuto pozici potvrdilo. Nižší sazby korporátní daně však na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku nejsou dostupné pro všechny firmy, zdanění se tam liší podle velikosti a sektorového působení společností.

Uvádí to studie poradenské společnosti Forvis Mazars. V regionu střední a východní Evropy nebylo Česko jedinou zemí, která letos zvýšila zdanění firem, k podobnému kroku sáhlo také Slovinsko.

P.S.- nemýlím li se, tak ve volbách do EU parlamentu dávali právě podnikatelé nejvíce hlasů 5demolici.

 

Zdroj: https://echo24.cz/a/HMQFS/zpravy-domaci-nejvyssi-dan-z-prijm...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Euro se stává nedůvěryhodným

16.6.24

Evropská unie:

Euro stále více ztrácí svou pozici silné rezervní měny. Evropská centrální banka (ECB) uvedla, že jeho podíl na devizových držbách se loni propadl na úkor amerického dolaru a japonského jenu a další pokles se očekává vzhledem ke snižování eurových zásob ze strany Ruska, uvádí agentura Reuters.

Euro také v těchto dnech zažívá výrazný propad, především kvůli dění ve Francii.

Zdroj: https://echo24.cz/a/HJ4mk/euro-rezervni-mena-devizova-rezerv...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Ženevský mezinárodní institut pro výzkum míru žádá ICC o zahájení vyšetřování Ursuly von der Leyenové a vedení EU za spoluúčast na válečných zločinech

15.6.24

Evropská unie:

Mezinárodní trestní soud obdržel právní zprávu vydanou nevládní organizací se sídlem v Ženevě v poradním postavení při OSN, která obviňuje Ursulu von der Leyenovou a několik dalších představitelů EU ze spoluúčasti na válečných zločinech a zločinech proti lidskosti.

Skupina občanské společnosti žádá o zatykače na vedení EU ohledně genocidy v Gaze.

Zdroj: https://www.pokec24.cz/politika/zenevsky-mezinarodni-institu...

Klasifikace: politika,pravo Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

52

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc říjen přispělo 70 čtenářů částkou 18 297 korun, což je 52 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Švédsko vyznamená Blinkena a další rytíři za jejich roli při vstupu do NATO23.10.24 21:25 Švédsko 0

Na Ukrajině začaly banky blokovat bankovní karty "popíračů"23.10.24 21:23 Ukrajina 0

Ukrajinský státní dluh v roce 2025 překročí 100 % HDP23.10.24 20:22 Ukrajina 0

Prezident Alexander van der Bellen pověřil sestavením vlády poražené strany23.10.24 18:16 Rakousko 0

Dítě nelze vyjmout z výuky o LGBT jen kvůli nesouhlasu rodičů23.10.24 11:12 Česká republika 2

Eurostat koriguje skutečný schodek rozpočtu 23.10.24 07:33 Česká republika 0

Takto chtěli Gruzii zatáhnout do války, tvrdí mocný muž22.10.24 18:41 Gruzie 0

Londýn převede (ukrade) ruské peníze do ukrajinského rozpočtu22.10.24 18:17 Británie 4

Robert Fico: Verejné financie dostala po Matovičovi a Ódorovi súčasná vláda v najhoršom stave z celej EÚ22.10.24 18:08 Slovensko 0

Byli jsme na křižovatce aneb vládní lži a represe nedávné doby22.10.24 14:39 Česká republika 1

Zdeněk Koudelka: Půjdou Fiala a Bartoš před soud za miliardové škody?22.10.24 07:24 Česká republika 0

Na Ukrajině se asi schyluje k boji Severokorejců s Jihokorejci. Soul plánuje poslat Zelenskému své vojáky22.10.24 07:02 Ukrajina 1

V Oděse našli mrtvého Gennadije Bejbutjana, který násilím verboval lidi do armády21.10.24 23:31 Ukrajina 0

100 000 lístků pro 500 000 lidí. „Jasné důkazy, že chtěli koupit 300 000 hlasů.“ Kolem Moldavska to vře21.10.24 19:25 Moldova 2

Masakr křesťanů v Libanonu21.10.24 06:43 Libanon 2

Aspen mafie - prokletí České republiky 20.10.24 08:12 Česká republika 1

USA jsou připraveny pozvat Ukrajinu do NATO, stejně tak Francie a Británie, tvrdí Le Monde20.10.24 05:03 Ukrajina 1

Stížnosti na hlasovací zařízení, které manipuluje s hlasy19.10.24 09:45 USA 0

Vynucený přechod na elektromobilitu vyjde Česko draho, do pěti let může o práci přijít až 70 tisíc lidí19.10.24 06:54 Česká republika 2

Státní dluh je rekordní18.10.24 18:39 Česká republika 5

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,27 Kč
Libra
30,29 Kč
Kanadský dolar
16,94 Kč
Australský dolar
15,53 Kč
Švýcarský frank
27,04 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,29 Kč
Polský zloty
5,81 Kč
100 maď. forintů
6,27 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
24,43 Kč
1 unce (31,1g) zlata
63 632,67 Kč
1 unce stříbra
787,05 Kč
Bitcoin
1 546 369,35 Kč

Poslední aktualizace: 23.10.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 46 182 443