Ve zkratce

Stránka:

 Ukrajinci zahájili útok pěti raketami ATACMS na Sevastopol - zasáhli rodiny na pláži

23.6.24

Rusko:

Na Den Nejsvětější Trojice zaútočili Ukrajinci za pomoci USA na Sevastopol na Krymu.

Američtí experti nastavili souřadnice na pěti raketách ATACMs s kazetovou municí, které byly vystřeleny z ukrajinského území. Cílem útoku byly krymské pláže plné koupajících se rodin.

Čtyři rakety byly zachyceny, pátá vybuchla ve vzduchu a úlomky zasáhly civilisty. Dvě děti a jeden dospělý jsou mrtví, cca 100 lidí je zraněno.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/oi...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Evropská komise šturmuje zavedení CO2 povolenek u nákupů zboží a služeb jednotlivými občany

23.6.24

Evropská unie:

EK se snaží udržet zdání spolupráce s občany. Slouží k tomu i systém, kde můžete v petici navrhnout nový zákon EU. EK pak musí tuto petici schválit. Po schválení Evropskou komisí sbírá petice podpisy a pokud ji podepíše 1 milión občanů ze sedmi států EU, dostane se návrh zákona do EU parlamentu. Zákon se stane skutečností, pokud jej schválí i EU parlament.

Je jasné, že přes tento mechanismus projde jen to, co se hodí komisi. Proto je využíván jako zástěrka pro uvedení těch nejhorších zvěrstev.

Nedávno schválila Evropská komise "občanskou" petici-iniciativu Air-Quotas, která de facto navrhuje zavedení uhlíkových daní pro spotřební koš jednotlivého občana EU.

Každý občan dostane určitý počet povolenek CO2 a budou se mu odečítat za každý nákup zboží či služeb. Povolenky CO2 bude moci prodávat.

Aby se občané příliš nepoplašili, začne se prozatím jen s leteckou dopravou.

Petici pro tento zákon schválila Evropská komise 14. 6. Hned 19. 6. uveřejnila, že chystaný zákon o monitorování a hlášení leteckých emisí nebude platit pro lety do destinací mimo EU. Proto se od ledna 2025 začnou letecké emise monitorovat a vykazovat pouze u letů v rámci EU.

Jde vlastně o první krok k realizaci petičního návrhu Air-Quotas.

Zdroj: https://brusselssignal.eu/2024/06/brussels-greenlights-citiz...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 1

 Švédsko, Finsko a Norsko schválily vytvoření koridoru pro přesun vojsk NATO k hranicím s Ruskou federací

22.6.24

Švédsko:

Švédské, finské a norské úřady schválily vytvoření vojenského dopravního koridoru pro rychlý přesun jednotek NATO k hranicím s Ruskem, který povede přes území severoevropských zemí.

Využití předmětné přeshraniční logistické trasy již bylo vyzkoušeno během cvičení NATO na jaře loňského roku. Američtí vojáci a vozidla tehdy dorazili do norského přístavu Narvik, odkud byli tranzitem přesunuti přes švédské území do Finska.

Britský deník The Telegraph již dříve informoval, že země NATO připravovaly četné pozemní koridory pro přesun amerických vojáků a obrněné techniky na možnou frontovou linii v případě "velké pozemní války" mezi NATO a Ruskem.

Předpokládá se zejména vytvoření koridorů procházejících přístavy balkánských zemí a také Norska, Švédska a Finska.

Zdroj: https://fr.topwar.ru/244734-shvecija-finljandija-i-norvegija...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Nový pakt OSN pro budoucnost je prvním krokem k zavedení světové vlády

22.6.24

Neurčeno:

Agendu 2030 plní takřka všechny země světa a zatím se nenašla jediná, která by se od ní otevřeně distancovala. To je důkaz, že ve skutečnosti žádný multipolární svět neexistuje.

Jedna světová vláda, jedna banka a jedna měna. Přesně tyto cíle si globalisté vytyčili již před mnoha lety a nezdá se, že by se našly síly, které by chtěly tento proces zastavit......

Zdroj: https://cz24.news/novy-pakt-osn-pro-budoucnost-je-prvnim-kro...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Pád Zetoru

22.6.24

Česká republika:

Výroba traktorů se přesouvá do Indie, nová řada strojů se bude v Brně montovat z nakoupených dílů. Podnik stále hledá strategického partnera.

Brněnská společnost Zetor Tractors už zahájila propouštění, které vedení firmy ohlásilo minulý měsíc. Podnik, který v dobách největší slávy zaměstnával kolem 10 tisíc lidí, má do konce července opustit 160 ze současných 300 zaměstnanců.

Součet ztrát za posledních šest let přesáhl půl miliardy korun. Ziskový byl Zetor v roce 2021, kdy vydělal přes 200 milionů. V loňském roce vykázal podnik podle ředitele Róberta Harmana ztrátu 272 milionů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-smutny-pa...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Po Putinově návštěvě Pchjongjangu Soul "přehodnotí" své dodávky zbraní Kyjevu

21.6.24

Jižní Korea:

Po podpisu komplexního strategického partnerství mezi Moskvou a Pchjongjangem 19. června jihokorejská vláda prohlásila, že posílí vojenskou spolupráci se Spojenými státy a Japonskem. Vyjádřila rovněž záměr dodávat zbraně Kyjevu.

Jižní Korea znovu prověří možnost dodávek zbraní přímo na Ukrajinu poté, co Rusko a KLDR podepsaly dohodu o komplexním strategickém partnerství, uvedla tisková agentura Yonhap s odvoláním na úřad jihokorejského prezidenta.

Podle Jižní Koreje uzavření této dohody mezi Moskvou a Pchjongjangem lze interpretovat jako smlouvu o vzájemné obraně. Čang Ho-čin dále uvedl, že tato dvoustranná spolupráce porušuje sankce Rady bezpečnosti OSN, neboť přispívá k budování vojenských sil KLDR.

Zdroj: https://francais.rt.com/international/111769-ukraine-apres-v...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Politico - USA sdělují, že Ukrajina může zasáhnout ruské území "kdekoli"

21.6.24

Ukrajina:

USA prohlašují, že Ukrajina může udeřit na ruské území "kdekoli", pokud její síly zaútočí přes hranici": Politika úderů na Rusko americkými zbraněmi není ohraničena na Charkovskou oblast, uvedl Washington.

Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan v úterý uvedl, že dohoda s Ukrajinou o střelbě americkými zbraněmi na ruské území se vztahuje na "jakékoli místo, kde ruské síly naruší hranice a pokusí se zmocnit dalšího území na Ukrajině".

Rusko dalo nedávno jasně najevo, že by se mohlo brzy přesunout na severovýchodní město Sumy. Pokud k tomu dojde, bude se politika vztahovat i na toto místo, řekl Sullivan: "Nejde o geografii. Je to o zdravém rozumu."

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1687107858

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Poslanci schválili korespondenční volbu navzdory protestům opozice

21.6.24

Česká republika:

Češi žijící v zahraničí budou moci hlasovat poštou. V pátek to schválili poslanci vládních stran navzdory protestům opozičního ANO a SPD.

Korespondenční volbu budou moci lidé využít ve sněmovních, prezidentských a evropských volbách. Poprvé tak budou Češi v cizině hlasovat příští rok, pokud návrh schválí Senát a podepíše prezident.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vladni-poslanci-schvali...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 5

 Vyšetřovatel: 80 až 90 procent úmrtí na covid jsou podvody

21.6.24

USA:

John Beaudoin Sr., autor knih „ The Real CDC “ a „ The CDC Memorandum,“ provedl rozsáhlou studii vládních údajů o úmrtích.

 Beaudoin analyzoval úmrtní listy 1,4 milionu Američanů, kteří podle něj představují „5 % americké populace.“ (Zjevná chyba. Populace USA je 336 milionů, jedno procento je tedy přibližně 3,36 milionu. Pokud ten doktor zkoumal 1,4 milionu úmrtí, tak zkoumal přibližně 0,4 procenta populace. Na chybu upozornila čtenářka paní Olga - děkuji. Editor)

Podle Beaudoinova výzkumu je 80 až 90 procent úmrtí na Covid, která vyšetřoval, podvod.

Odhalil, že naprostá většina lidí, u kterých byla uvedena jako příčina úmrtí na COVID-19, ve skutečnosti zemřela například na předávkování drogami a autonehody, případně šlo o starší a nemocné, se kterými bylo špatně zacházeno v nemocnicích.

Když se podívám na všechny nemocniční záznamy, říkám tomu vražda,“ říká Beaudoin.

„Protože víceméně oni věděli, co dělají. Více než půl milionu lidí bylo zabito nemocničními protokoly,“ vysvětluje.

„Dalších půl milionu lidí bylo zabito něčím, čemu říkají ‚vakcína‘. Mám všechna data,“ říká Beaudoin.

„Můžu to dokázat. Nyní mám 1,4 milionu neredigovaných úmrtních listů, což je pět procent americké populace. Toto je největší studie, největší databáze, jaká kdy byla pro Covid provedena.“

P.S. - protože po dobu "pandemie" pracovaly prakticky všechny nemocnice světa podle protoklu WHO, můžeme s klidem říct, že to samé se odehrávalo v rámci EU, tedy i u nás. 

Zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2024/06/vysetrovatel-80-az-90...

Klasifikace: zdravi,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Slovenský parlament zrušil veřejnoprávní média a nahradil je novými

20.6.24

Slovensko:

Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) definitivně končí a místo toho vznikne nová veřejnoprávní instituce Slovenská televize a rozhlas (STVR). Rozhodli o tom ve čtvrtek poslanci. Zrušením RTVS končí ve funkci generální ředitel Ľuboš Machaj.

Pro zákon ve čtvrtek večer hlasovalo 78 poslanců. Opozice se na protest hlasování nezúčastnila. Předloha bude platit po podpisu prezidenta a jejím zveřejnění ve Sbírce zákonů. Proti zrušení veřejnoprávních médií ve stávající podobě protestovalo před parlamentem několik desítek zaměstnanců RTVS.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-slovensky-pa...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 O blížící se finanční krizi

20.6.24

Neurčeno:

Nadcházející finanční krach se podobá hře Monopoly, v níž hlavní oligarchové stahují všechny figurky na hrací ploše a všechny peníze zpět do banky. A pak tito nejvyšší pánové řeknou: „Začněme novou hru“.

Existenční krize drží světovou populaci v neustálém napětí. O blížící se finanční krizi se mluví téměř všude. Mnoho lidí je již v šokové paralýze, protože světem již otřásla řada finančních krizí, jako byl Černý pátek v roce 1929 nebo krach v roce 2008. Pokaždé přišli lidé o svůj majetek. A nyní se chystá definitivně největší a nejvážnější krach.

Obrovská hora dluhů, které mají téměř všechny země světa, nevěstí nic dobrého. Proč ale vůbec dochází ke globálním finančním krachům? A proč by měl být ten další největší a nejzávažnější? Jaké jsou přesně důsledky? Jaké jsou příčiny? Koho se to týká nejvíce? Kdo z toho má prospěch? Má to něco společného s velkým resetem? Co to bude znamenat? Dá se to ještě zastavit? Těmito otázkami se zabýváme v tomto článku.....

Zdroj: https://pravyprostor.net/o-blizici-se-financni-krizi-se-mluv...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Nástupce Le Penové, kandidát na premiéra: Munici na Ukrajinu ano. Vojáky a „dlouhé“ rakety NE

20.6.24

Francie:

Ve Francii proběhnou za pár dní parlamentní volby a může se stát, že příštím premiérem bude mladý politik z hnutí Marine Le Penové Jordan Bardella.

„Můj postoj se nezměnil, a to je podpora Ukrajiny poskytováním obranného vybavení, munice, operační logistické podpory a obranných zbraní, aby se Ukrajina mohla chránit, aby udržela frontu,“ řekl Bardella ve středu novinářům na okraj zbrojní show Eurosatory na předměstí severně od Paříže. „Na rozdíl od prezidenta Emmanuela Macrona jsem proti posílání francouzských vojáků na Ukrajinu,“ pokračoval s tím, že přítomnost bot francouzských vojáků na ukrajinské půdě je pro něj červenou čarou, za kterou odmítá zajít.  

Podle agentury Reuters navíc vyloučil poslání raket dlouhého doletu na Ukrajinu. V obavě, že by ji Ukrajinci použili k útoku na vojenské cíle v hloubi Ruska.

„Přeji si, aby Ukrajina měla k dispozici munici a vybavení, které potřebuje k udržení fronty, ale moje červená čára se nezmění,“ řekl podle agentury.

„Nemám v plánu zpochybňovat závazky Francie na mezinárodní úrovni, protože jde o důvěryhodnost vůči našim evropským partnerům i vůči našim spojencům v NATO,“ řekl.

Bardella sice plně odsuzuje narušení územní celistvosti Ruskem, ale na druhé straně odmítá jakkoli eskalovat napětí spojené s válkou na Ukrajině. „Protože Rusko je jaderná velmoc, a já jsem odhodlán k návratu míru a politické stability do tohoto regionu.“

P.S. - to dí 28 letý Bardella, pln životních zkušeností. Kdpopak mu dává rady?

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nastupce-Le-Pe...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Kansas v žalobě obviňuje společnost Pfizer z klamání veřejnosti ohledně vakcíny COVID

19.6.24

USA:

Americký stát Kansas v pondělí zažaloval společnost Pfizer (PFE.N) a obvinil ji, že klamala veřejnost ohledně své vakcíny COVID-19, protože zatajovala rizika a zároveň uváděla nepravdivá tvrzení o její účinnosti.

V žalobě podané u okresního soudu v okrese Thomas stát uvedl, že údajná nepravdivá tvrzení newyorského výrobce léků porušují kansaský zákon o ochraně spotřebitele. Požaduje blíže nespecifikované peněžní odškodnění.

"Společnost Pfizer učinila několik zavádějících prohlášení, aby oklamala veřejnost ohledně své vakcíny v době, kdy Američané potřebovali znát pravdu," uvedl v prohlášení kansaský generální prokurátor Kris Kobach, republikán.

Žaloba tvrdí, že počínaje krátce po uvedení vakcíny na trh na začátku roku 2021 společnost Pfizer zatajila důkazy o tom, že očkování je spojeno s komplikacemi v těhotenství, včetně potratů, a také se záněty v srdci a jeho okolí, známými jako myokarditida a perikarditida.

Zdroj: https://www.reuters.com/legal/kansas-accuses-pfizer-misleadi...

Klasifikace: zdravi,krimi,pravo Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Nové dopravní značky v Minnesotě

19.6.24

USA:

Minneapolis, Minnesota.

Nové dopravní značky jsou instalovány na příkaz demokratických orgánů města.

Zdroj: https://t.me/coolnews1/16158

Klasifikace: kuriozity,polit.korekt Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 EU jako Rusko za Jelcina. Už to začalo. Docent Valenčík: „Kdo to nevidí, je slepý.“

19.6.24

Evropská unie:

„Byl nastartován proces ‚jelcinizace‘ EU. Kdo to nevidí, je slepý nebo žije v indoktrinovaném světě nějakého perverzního narativu. EU to nyní na svém vlastním příkladu ukazuje nejen Rusům,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ekonom a vysokoškolský učitel Radim Valenčík.

Hovořili jsme také o fanouškovství a vymírání Evropy.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/EU-jako-Rusk...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Německo se přiblížilo zákazu AfD

19.6.24

Německo:

Strana Alternativa pro Německo (AfD), která je nyní druhou nejpopulárnější stranou v zemi, se blíží k zákazu. Poslanec za Křesťanskodemokratickou stranu (CDU) Marco Wanderwitz říká, že má ve svém středu dostatek poslanců na to, aby předložil návrh na zákaz AfD v Bundestagu.

Poznamenal, že shromáždil 37 poslanců, kteří zákaz podpoří, když hovořil s krajně levicovými novinami taz.

Wanderwitz stále čeká na Vyšší správní soud v Münsteru. Tento soud od té doby v květnu souhlasil s klasifikací AfD jako „podezřelé pravicově extremistické“ organizace.

Wanderwitz během komunálních voleb ztratil své vlastní křeslo ve prospěch politika AfD, takže zákaz byl pro něj osobní. Úspěch AfD na východě Německa, kde je stranou číslo jedna a na podzim pravděpodobně vyhraje několik regionálních voleb, také znamená, že vládní strany čelí vyhlídce na úplnou ztrátu moci v řadě německých spolkových zemí.

Zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2024/06/nemecko-se-priblizilo...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 V Brně hořelo nové bateriové uložiště elektřiny určená na podporu solárů a větrníků

18.6.24

Česká republika:

U nás už se také staví bateriová uložiště. A ta uložiště dopadají úplně stejně jako jinde ve světě, občas to začne hořet. Bohužel pravděpodobnost samovznícení takového uložiště z lithiových baterií je celkem vysoká.

Všichni s nadšením přejdeme na obnovitelné energie. Cituji: "Zvyšování kapacit bateriových úložišť a jejich inovace jsou klíčovou podmínkou pro úspěšný přechod na obnovitelné zdroje energie... Věřím, že technologie, kterou používáme, dokáže zlepšit energetickou efektivitu, spolehlivost i životnost baterií,"

Životnost baterií v tomto konkrétním případě byla asi jeden rok.

Zdroj: https://www.novinky.cz/diskuze/krimi-v-brne-horelo-velke-bat...

Klasifikace: kuriozity,krimi,technika Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 7

 Itálie se chystá předat Ukrajině rakety Storm Shadow

18.6.24

Itálie:

Itálie má v úmyslu předat Ukrajině rakety dlouhého doletu Storm Shadow, informoval deník Fatto Quotidiano.

Noviny uvedly, že Řím plánuje zahrnout rakety dlouhého doletu Storm Shadow a systémy protivzdušné obrany Samp-T do devátého balíčku vojenské pomoci Kyjevu.

Seznam zbraní, které mají být dodány, je tajný, ale může zahrnovat také dělostřelectvo a rakety země-vzduch Stinger.

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani potvrdil, že Ukrajina obdrží systémy protivzdušné obrany Samp-T. Zároveň odmítl odpovědět na otázky týkající se možných dodávek raket Storm Shadow s odkazem na skutečnost, že seznam zbraní pro Kyjev je tajný.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1718701888

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

52

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc říjen přispělo 70 čtenářů částkou 18 297 korun, což je 52 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Švédsko vyznamená Blinkena a další rytíři za jejich roli při vstupu do NATO23.10.24 21:25 Švédsko 0

Na Ukrajině začaly banky blokovat bankovní karty "popíračů"23.10.24 21:23 Ukrajina 0

Ukrajinský státní dluh v roce 2025 překročí 100 % HDP23.10.24 20:22 Ukrajina 0

Prezident Alexander van der Bellen pověřil sestavením vlády poražené strany23.10.24 18:16 Rakousko 0

Dítě nelze vyjmout z výuky o LGBT jen kvůli nesouhlasu rodičů23.10.24 11:12 Česká republika 2

Eurostat koriguje skutečný schodek rozpočtu 23.10.24 07:33 Česká republika 0

Takto chtěli Gruzii zatáhnout do války, tvrdí mocný muž22.10.24 18:41 Gruzie 0

Londýn převede (ukrade) ruské peníze do ukrajinského rozpočtu22.10.24 18:17 Británie 4

Robert Fico: Verejné financie dostala po Matovičovi a Ódorovi súčasná vláda v najhoršom stave z celej EÚ22.10.24 18:08 Slovensko 0

Byli jsme na křižovatce aneb vládní lži a represe nedávné doby22.10.24 14:39 Česká republika 1

Zdeněk Koudelka: Půjdou Fiala a Bartoš před soud za miliardové škody?22.10.24 07:24 Česká republika 0

Na Ukrajině se asi schyluje k boji Severokorejců s Jihokorejci. Soul plánuje poslat Zelenskému své vojáky22.10.24 07:02 Ukrajina 1

V Oděse našli mrtvého Gennadije Bejbutjana, který násilím verboval lidi do armády21.10.24 23:31 Ukrajina 0

100 000 lístků pro 500 000 lidí. „Jasné důkazy, že chtěli koupit 300 000 hlasů.“ Kolem Moldavska to vře21.10.24 19:25 Moldova 2

Masakr křesťanů v Libanonu21.10.24 06:43 Libanon 2

Aspen mafie - prokletí České republiky 20.10.24 08:12 Česká republika 1

USA jsou připraveny pozvat Ukrajinu do NATO, stejně tak Francie a Británie, tvrdí Le Monde20.10.24 05:03 Ukrajina 1

Stížnosti na hlasovací zařízení, které manipuluje s hlasy19.10.24 09:45 USA 0

Vynucený přechod na elektromobilitu vyjde Česko draho, do pěti let může o práci přijít až 70 tisíc lidí19.10.24 06:54 Česká republika 2

Státní dluh je rekordní18.10.24 18:39 Česká republika 5

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,27 Kč
Libra
30,29 Kč
Kanadský dolar
16,94 Kč
Australský dolar
15,53 Kč
Švýcarský frank
27,04 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,29 Kč
Polský zloty
5,81 Kč
100 maď. forintů
6,27 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
24,43 Kč
1 unce (31,1g) zlata
63 632,67 Kč
1 unce stříbra
787,05 Kč
Bitcoin
1 546 369,35 Kč

Poslední aktualizace: 23.10.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 46 182 443