Zvědavec končí ve formě, jak jste ho znali

Vladimír Stwora

4.2.2010 Zvědavec Témata: Nezařazeno 1719 slov

Ve Zvědavci se chystají změny. Dělám Zvědavce přes deset let v podstatě stále ve stejné podobě, ale už je to neudržitelné. Tou hlavní změnou bude, že pozastavuji Sázku na Zvědavce a přecházím na placený obsah. Ale nebojte se, nebude to tak horké.

Nejdříve trošku statistiky. Zvědavec existuje už jedenáctý rok. Za tu dobu zde vyšlo skoro 3500 článků od 800 autorů plus stejný počet zpráviček v rubrice Ve zkratce. Čítač návštěv se blíží ke 14 milionům. Návštěvnost těchto stránek je 8-10 tisíc unikátních návštěv denně a už před několika roky překročila návštěvnost mnoha profesionálních serverů podporovaných celými redakcemi. Kromě některých překladů dělám všechno sám. Jsem programátorem, administrátorem, správcem, novinářem, šéfredaktorem, korektorem, překladatelem, moderátorem, holkou pro všechno. A není jenom Zvědavec. Mimo to udržuji a provozuji obchod Zvědavce (obchod.zvedavec.org), blog Zvědavce (blog.zvedavec.org) a fórum Zvědavce (forum.zvedavec.org).

Nechci se Zvědavcem přestat, ale zároveň nechci být už nadále závislý na výsledcích Sázky. Po zaplacení nákladů na provoz serveru a za překlady mi zbývá většinou kolem 15 tisíc měsíčně, často ale mnohem méně (právě uplynulý měsíc se sešly pouze necelé 4000 korun). Na provoz Zvědavce to často nestačí. Zvědavec stále „jede“ na sdíleném hostingu. Servery s poloviční, ba s třetinovou návštěvností, mívají vlastní server, Zvědavec si ho nemůže dovolit ani po jedenácti letech. Pronájem vlastního serveru přijde od 200-400 US dolarů (přibližně 3600-7200 korun) měsíčně výše. Při nejistých příjmech, jaké mám teď, to prostě nejde. Zvědavec ale vlastní server nutně potřebuje, neustále jedeme na doraz. Denně sem přichází skoro deset tisíc unikátních návštěv, na to sdílený hosting prostě není zařízen. Paradoxně se bojím větší popularity Zvědavce (například v souvislosti s mým trestním stíháním) z obavy, že větší počet návštěv by server položil. Prosím dobré duše v ČR a na Slovensku, aby mi nenabízely provoz na serveru umístěném v těchto zemích. Z pochopitelných důvodů tam Zvědavce mít nechci. A nikde v Evropě.

Na druhé straně nechci mít Zvědavce uzavřeného jen pro platící. Nechci, aby tady vznikla uzavřená parta, která se vzájemně přesvědčuje o tom, že má pravdu. Věřte mi, že jsem nad tím hodně přemýšlel. Vím, že na Zvědavce chodí i řada docela významných politiků, novináři, lidi z televize a vůbec lidé, kteří se z různých velice dobrých důvodů nechtějí nebo nemohou registrovat. Dále na Zvědavce chodí mnoho čtenářů, kteří skutečně mají hluboko do kapsy, studenti, důchodci, i ženy v domácnosti. Všichni tito lidé jsou pro mě důležití, nechci je odstřihnout. Takže jsem vymyslel řešení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Články budou otevřené nikoliv tři měsíce, ale 24 hodin po vydání. Pak sklouznou do archivu a budou jen pro platící. Zkusím tento systém nějakou dobu, snad několik měsíců. Pokud se ukáže, že nefunguje, že počet předplatitelů (momentálně asi dvacet) neroste, budu nucen zrušit i tu 24 hodinovou periodu a články uzavírat od okamžiku publikování. Věřte mi, že bych k tomu kroku přistupoval jen s největším sebezapřením.

Měsíční předplatné je v této chvíli 99 korun, nebudu to zatím měnit. Doufám, že to bude stačit na to, aby Zvědavec finančně vyšel a abych mohl konečně zaplatit pro něj vlastní server. Je to při tom částka, kterou snad většina čtenářů v peněžence najde.

Více článků bude určitě, je to jeden z mých cílů. A bude více i mých vlastních článků, úvah, rad a analýz. Myslím, že žijeme v době, která potřebuje vůdčí osobnosti. Nevím, zda jsem vůdčí osobnost, necítím se jí být, ale vím určitě, že mám co říct. Pokusíme se společně hledat cestu ze šlamastyky, do které nás běh světa namočil. Věřím, že cesta existuje. Budu se snažit zařazovat více analytických článků a geopolitických rozborů kvalitních zahraničních autorů.

Co ještě bude nové a jiné

Uvažuji o tom, že rubriku Ve zkratce přesunu do hlavního (středního) sloupce. Do uprázdněného místa ve sloupečku vpravo by mohl přijít seznam nejčtenějších a nejkomentovanějších článků. Ještě jsem se ale nerozhodl.

V levém sloupečku se objeví rozdělení podle horkých témat. Přibude rubrika Analýzy, Střední východ, Izrael, Terorismus a podle okolností i další. Budeme to volně měnit podle toho, co bude právě aktuální.

Často kladené otázky

Nesouhlasím s vaším opatřením. Neměly by být informace zdarma?

Ne. Ta doba je pryč. Lze to dělat zdarma zpočátku, pokud jste plni entuziasmu a nadšení. Někteří to vydrží několik měsíců. Někteří možná několik let. Jirka Mašek z osud.cz to vydržel tři roky. Já to dělám už přes deset let a jsem unaven. Jsem tak unaven, že jsem mlčky minul desetileté výročí Zvědavce. Měli jsme ho teď v září.

Informace je zboží. Za informace se platí. Je mi líto. Tahle práce byla kdysi jen mým koníčkem. Ale za ty roky narostl objem a počet publikovaných článků a z původně nevážného webu se pro mne stalo něco jako poslání.

Vždyť máte měsíčně 25 tisíc korun. To vám nestačí?

Stačilo by. Kdyby se sešlo. Ale jsou měsíce, kdy se sejde méně, nebo když mám velká vydání.

Co za ty peníze dostanu? Proč bych měl podporovat zrovna Zvědavce, když podobných serverů je více?

Chci, aby byl Zvědavec profesionální. Aby poskytoval informace, analýzy, rozbory ekonomické i geopolitické z celého světa, aby nabízel články, které jinde nenajdete. To se do jisté míry daří. Zvědavec je unikátní, je skutečně fenomén na české internetové scéně. Nenáviděn mnohými, oblíben těmi, kteří se nespokojí s jednoduchými články v českém mainstreamu patřícímu zahraničnímu kapitálu. Zvědavec je nebezpečný, protože se pokouší hledat pravdu, padni komu padni. Za dobu jeho existence jsem zažil snad všechny možné druhy útoků na mou osobu i na Zvědavce samotného. Zažil jsem DDOS útoky na samotný server, pokusy o jeho hackování, zažil jsem dopisy mému providerovi požadující zastavení provozu Zvědavce, zažil jsem pomluvy a lži na mou osobu šířené často i mainstreamem, zažil jsem anonymní telefonáty, zažil jsem urážení své rodiny, svých přátel a svých blízkých, zažil jsem pokusy o vytunelování mého účtu v bance formou bankovních poplatků, zažil jsem promyšlené útoky na mou čest a morálku formou lživých prohlášení o nevracených penězích. Když nic z toho nevyšlo, zažil jsem i udání policii a následné výslechy mých přátel a členů OSZ a konečně i soud. Vše za účelem umlčení Zvědavce. Co to pro mě znamená? Znamená to, že svou práci asi dělám dobře, když někomu tak vadím.

Nechci se Zvědavcem přestat, ale nemohu si už dále dovolit být odkázán na to, co se dobrovolně sejde na příspěvcích. Nemohu si dále dovolit jej dotovat z vlastní kapsy.

Co přesně bude uzavřeno neplatícím čtenářům; co zůstane otevřeno?

Otevřené zůstanou rubriky Čtení z klasiky, Pohledy z Evropy, Svět trochu jinak, Na okraj, Interní informace Zvědavce a Zvířata. Uzavřena bude hlavně rubrika Komentáře, ale ne všechny články v ní. Přebírané články, články, u kterých autor vyjádří přání, aby zůstal článek otevřen, nebo články, které mi nedaly velkou práci, budou zdarma. Uzavřeny budou geopolitické analýzy a rozbory, překlady, za které jsem musel platit, a často i mé vlastní články. Možná uzavřu i rubriku Ve zkratce, tady jsem ještě nedospěl k definitivnímu rozhodnutí. Zatím ji nechám otevřenou.

Jsem důchodce / student / výdělečně nečinný. Co s tím?

Pro lidi sociálně slabší máme slevy. Nebo mohu v krajním případě některým předplatné odpustit úplně. Pokud budete žádat o slevu, napište mi osobně na email a vysvětlete proč.

Přispíval jsem v uplynulém roce na Zvědavce svými dary. Budu z toho mít teď nějakou výhodu?

Sponzoři, kteří v posledních třech měsících přispěli částkou menší než 1000 korun, z toho žádnou výhodu mít nebudou. Sponzoři, kteří ve stejném období přispěli částkou vyšší než 1000 korun, mohou dostat předplatné přepočítané na výši jejich daru, pokud o to požádají. Prosím, kontaktuje mě.

Jak je postaráno o bezpečnost Zvědavce před hackery? Co když někdo hackuje server a zveřejní jména předplatitelů (jako se to nedávno stalo Davidu Irvingovi)?

Beru bezpečnost Zvědavce velmi vážně a věnuji tomu hodně času. Snažím se nic nepodcenit, ale nemohu samozřejmě vyloučit, že k úspěšnému hackování Zvědavce někdy nedojde. Vím, že pokusy už byly.

Už před časem jsem přesunul tabulku dárců pouze na lokální server. Žádné další účetní informace na serveru nejsou.

Pošta Zvědavce je ze serveru odstraňována v okamžiku, kdy je doručena na mou obrazovku. Stejně tak moje odpovědi se na serveru neohřejí ani minutu. :-)

Přístupová hesla registrovaných čtenářů jsou hashovana jednosměrným algoritmem, takže i v případě, že by se tam někdo vlámal, na nic by mu nebyla.

Logy o návštěvnosti jsou pravidelně mazány po několika dnech, ale nemohu zaručit, že provider někde neschovává kopie, to je mimo můj dosah. Ale to je riziko na každém serveru kdekoliv na světě.

Nechci se registrovat z důvodu bezpečnosti. Nechci nikde uvádět své jméno.

Ano, to chápu. Doporučil bych při registraci neuvádět své skutečné jméno. Jinak vás mohu ubezpečit, že kromě těch registračních údajů (jméno, email, země původu) žádné další osobní údaje čtenářů na serveru (ani nikde jinde) nemám.

Jsem VIP (politik, novinář, BIS, Dolores Umbridgeová).

Napište mi přes šifrovaný formulář. Text je automatický šifrován PGP a zvenčí nečitelný. Dostanete zvláštní VIP kód, kterým si odemknete přístup na Zvědavce. Stále ale bude třeba vaše registrace. Doporučuji totéž, co jsem doporučoval v předchozí odpovědi: použijte jakékoliv jiné jméno.

Nakonec je čas na poděkování. V první řadě patří vám, mým věrným čtenářům, kteří jste mě 11 let podporovali, věřili mi a nenechali mě padnout. Nemyslím teď jen vaše finanční příspěvky, které mě držely nad vodou, ale také krásné dopisy vyjádřující účast a souhlas s tím, co dělám. Vím, že se zde etablovala skupina kvalitních, přemýšlivých čtenářů schopných kriticky myslet, něco jako stálých hostů Zvědavce, kteří si uvědomují jeho důležitost, a věřím, že tato skupina pochopí, že takhle už to dále nešlo, a že nenechá Zvědavce ve štychu ani tentokrát. Dále chci poděkovat členům našeho občanského sdružení Zvědavec za podporu a rady. Děkuji Richardu Kralovi za jeho rubriku a děkuji všem, kteří psali a překládali články pro Zvědavce zdarma. Děkuji Jirkovi Maškovi za mediální podporu a inspiraci, Evě Cironisové za kvalitní překlady, Luboši Jandovi za překlady a neutuchající proud nových odkazů na zajímavé články všude ve světě. Děkuji Sašovi za kvalitní moderování diskuzí za články. Děkuji Mindě za podporu a skvělé rady, i za její nápad se Sázkou na Zvědavce. Doufám, že vy všichni na mě nezanevřete, že zůstanete příznivci těchto stránek i nadále. Pokud jsem na někoho při svém poděkování zapomněl, nechť mi to odpustí.

Takže co zbývá? Chtělo by to nějaký hlubokomyslný citát, verš nebo něco podobného, ale nic mě nenapadá, tak to uzavřu jednoduše. Těším se na další články a diskuze a pře, které nás na stránkách Zvědavce čekají, těším se na ten duševní stimul, který mně ta práce přináší. Toto není konec, to je nový začátek.

A přečtěte si také Změna modelu uzavírání článků ve Zvědavci

Známka 1.6 (hodnotilo 152)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 20 066