Vládní teror se stupňuje

Vladimír Stwora

5.4.2022 Zvědavec Témata: Právo, Česká republika, Zvědavec, Propaganda 1364 slov

/Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat / jak zakázali psát a zakázali zpívat / a bylo jim to málo, poručili dětem / modlit se, jak si přálo veličenstvo kat./

Žijeme v divné době. Vládní papaláši vyhlašují nouzový stav měsíc co měsíc už třetí rok, ačkoliv pro to nemají oporu v zákoně a ani důvod. Nejprve to bylo kvůli covidu, pak proto, že to chěli starostové, teď je to kvůli ukrajinské imigraci, nebo možná proto, že přichází jaro, čert ví. Oni nic nevysvětlujou a povrchní důvod se vždycky najde. Zákonnost takových vyhlášení? Pche. Zpočátku to Správní soud rušil, ale pak i ten rezignoval. Vládní sebranka zaváděla výjimečné stavy rychleji, než je stačil soud rušit.

Žijeme v divné době. Prudce se zdražuje úplně všechno. Sedmdesát roků po válce nám hrozí zima a hlad. Hrozí, že řada lidí nebude mít co jíst a v zimě bude mrznout, protože nebude plyn a elektřina. Ono by bylo plynu dost, i elektřiny, ale naši rektální alpinisté vymysleli unikátní způsob, jak to nemít. Elektřiny vyrábíme dostatek na pokrytí našich potřeb a levně, ale dodáváme ji na burzu do Německa, kde si ji potom zpětně kupujeme za mnohonásobek prodejní ceny. A co se plynu týče, tam nastupuje ideologická odhodlanost (potrestáme Rusa tím, že budeme mrznout. Podle staré anekdoty dobře našim tak, že mi nekoupili rukavice. Aspoň mi bude zima) nenakoupit plyn přivedeny ekologicky potrubím z Ruska za rozumnou cenu, ale počkat, až si ho koupí západní Evropa a pak ho kupovat od nich – pokud nám ho vůbec prodá a opět za mnohonásobek. Jenom ne od Rusa. Nebo ještě lépe koupit si to z Ameriky (která ho sama těží nesmírně draze a k přírodě nešetrně) a dovést loděmi přes půlku planety. Podobně jako uhlí z Austrálie do ostravských hutí. To nevymyslíš. Ale to jsem odbočil.

Žijeme v divné době. Těžko se dýchá, člověk musí dávat pozor na to, co říká a před kým. Máme zřízený úřad státního cenzora při ministerstvu pravdy, které jediné určuje, co je pravda a co ne. Odchylky od nařízené pravdy se nepovolují a rozdílný názor je-li vysloven veřejně, může být trestán až třemi roky vězení, jak pravil nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Hrozí obvinění ze schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně podle gumového § 405 tr (trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia).

Za socialismu se také těžce dýchalo. Ale bolševici se alespoň snažili dodat svým rozhodnutím jakés-takés právní zdůvodnění. Byly soudní procesy, byly vykonstruované, ale aspoň se tvářily, že jsou podle zákona, byli žalobci a soudci. To už je minulost. Dnešní garnitura je z jiného těsta. Dnes se to dělá mafiánsky. Šmik. A nejsi.

Internetový prostor v Čechách býval bohatý na alternativní zprávy. Už není. Hned první den ruské invaze na Ukrajinu vláda vypnula 8 webů, které prý šířily kremelskou propagandu. Tedy přesněji, ona je nevypnula, jen pár lidí z vrcholné politiky to probralo u piva s vojáky a pak doporučilo CZ.nic, aby s tím něco udělalo. CZ.nic má pod palcem domény končící na CZ a může je i blokovat. Takže zdálo by se, že se to netýká domén s jinou koncovkou. Ale když se v našem Kocourkově chce, tak se to udělá pořádně. Zablokovali všechny podezřelé weby bez ohledu na doménu. A to hned na několika místech. Pro jistotu. Některé weby úplně vypnuli u hostující firmy. Ale to jim nestačilo, i vypnutý web může škodit. Zablokovali je tedy i v peeringových uzlech (to jsou spojovací body, něco jako křižovatky, přes které běží pakety.) Iniciativně jaksi navíc je také zablokovali jednotliví operátoři poskytující internetové spojení. Všechno proběhlo velmi rychle, důkladně a bez fanfár.

V následujících dnech pak zavřeli ten zbytek. Zhruba 30 webů. Včetně Zvědavce. Ani se nenamáhali udělat to podle zákona, či o tom informovat veřejnost, nedej bože samotné majitele webových stránek. Tedy nebylo žádné rozhodnutí soudu (proti kterému by bylo možné se – byť teoreticky – odvolat), nebylo ani rozhodnutí policie podle § 7b zákona č. 141/1961 Sb., který začal platit od 1. února 2019. Pamatujete, jak se proti tomu zákonu protestovalo? Už tehdy se vědělo, že je to nebezpečný zákon, jak jsme mohli tušit, že i ten je pro vládnoucí zmrdy zbytečnou obezličkou, ti se nebudou ohlížet na nějaké zákony, nedej bože Ústavu.

Vzhledem k tomu, že mi nikdo oficiálně nic nesdělil ani nezakázal, ani mě neobvinil, začal jsem pracovat na přestěhování Zvědavce za hranice. Koupil jsem webový prostor, novou doménu a SSL certifikát. Celkem mě to stálo kolem 300 dolarů. A pak – následujících deset dnů jsem 10 hodin denně rekonstruoval Zvědavce do původní podoby. Totiž zavření přišlo nečekaně a já jsem neměl ani pořádnou zálohu databáze, ani přístup na původní server. Nakonec jsem to nějak dobastlil, Zvědavec jede, ale několik věcí ještě ne úplně funguje. Dejte mi vědět, pokud bude čas a na něco nefunkčního narazíte.

Píšu tento článek proto, že není jisté, jak dlouho mě nechají pracovat. Zvědavec dnes jede a zítra může být pryč. Prostředky na to mají a je to pro ně velmi jednoduché. Nic to nestojí, nemusí nikam jezdit, nikam se vloupávat, zakládat ohně a pálit knihy jako cenzoři kdysi. Oni jen v pohodlí svých kanceláří naťukají pár písmen na terminál a Zvědavec zmizí. Vaporizován.

Proč to dělají? Dobrá otázka. Oni se strašně bojí. Bojí se, že se jim ta jejich konstrukce, ten narativ, ta jediná povolená pravda o vrahovi Putinovi a obětí Ukrajiny sesype jako domeček z karet. A ten boj proti nepohodlným serverům je hlavně boj proti kritickému myšlení. Dnes se hraje hlavně na emoce, mainstream úplně rezignoval nejen na objektivitu, ale hlavně na to, aby lidem nabídl různé varianty a nechal je, ať si udělají názor sami. Povoleno je jen hlasitě křičet a strašlivě nenávidět.

Takže se musíme připravit. Já se pokusím pokračovat ve Zvědavci. Předpokládám, že ho nezavřou úplně, pouze k němu zablokují cestu, jako to už udělali u zvedavec.org. Částečně se ta blokace dá obejít, i když je pravda, že jsou v ní stále lepší.

První krok, jak obejít státní cenzuru, je pořídit si VPN. VPN je Virtual Private Network. V podstatě to udělá tunel z vašeho počítače někam na výstupní server. Ten bude v jiné zemi. Provoz v tunelu běží šifrovaně, takže státní moc nemá nad tím kontrolu. Ale státní moc to dělá tak, že si zjistí adresy výstupních serverů a ty pak blokuje. Takže musíte zkoušet, z některého serveru se na zakázaný web dostanete, z jiného ne. Pokud je server třeba v Austrálii a vy se do něj přihlásíte přes Argentinu, tak to projde, protože čučkaři z BIS nebo kdo to dělá, nemají kontrolu nad peeringovými uzly mezi Argentinou a Austrálii.

Nedoporučuji VPN zdarma, ale jako placenou službu, není to drahé. Někdo mi doporučil ProtonVPN u švýcarské firmy Protonmail. Nezkoušel jsem je, ale zdají se být dobří. 450 výstupních serverů ve 40 zemích, 4 eura za měsíc. Firem nabízejících VPN jsou desítky, lze si vybrat.

Druhá možnost je zkusit TOR. Ale TOR je pomalý a státní moc dokáže blokovat i výstupy z TORu, protože ty výstupy jsou známy, existuje pravidelně aktualizována databáze TOR exitů a je volně k dispozici.

Pokud mne zablokují, pokusím se změnit jméno. Zkuste zvedavec.info, zvedavec.xyz nebo zvedavec.pub.

Zbývá ještě jedna krajní možnost. Kdyby Zvědavce úplně zavřeli, budu posílat články mailem. Doporučuji se přihlásit k odběru Zvědavce zde. Přes maily vás mohu později informovat o případné nové adrese Zvědavce nebo o jakýchkoliv jiných změnách, bude-li to třeba. (Poznámka: Odesílání mailů ze Zvědavce zatím funguje chaoticky, může se vám stát, že slíbený potvrzovací email nedorazí. Ale to nevadí, já to potvrdím ručně. Na zprovoznění pracuji.)

Co se týče nové adresy Zvědavce, chtěl jsem vás poprosit, pokud diskutujete na jiných webech, zmiňte se o tom, že Zvědavec teď jede pod adresou zvedavec.news. Stále to většina mých bývalých čtenářů neví, máme zhruba 20 % návštěvnost z doby před zavřením. Děkuji.

Na závěr chci poděkovat všem, kteří přispěli na provoz serveru v této těžké době. Hodně mi to pomohlo a motivuje mě to k další práci. Konečně dělám Zvědavce už 23 let a je škoda s tím seknout jen proto, že ve vládě sedí pátá kolona a rektální alpinisté.

(Mimochodem ta Krylova písnička z úvodu končí trefně: /Jen motýl smrtihlav se nad tou zemí vznáší / kde v kruhu tupých hlav dlí / veličenstvo kat. )

Známka 1.5 (hodnotilo 119)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 5

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 162